Mάχες για τη μοιρασια της Αθήνας.

Το πρωί βρίσκουμε αίματα και δόντια στα πεζοδρόμια, από τις συμπλοκές
Και εργαζόμενοι μετανάστες, θύματα ομάδων αλλοδαπών

Του Κωστα Oνισενκο

«Εξω οι έμποροι και τα ναρκωτικά από το πάρκο», γράφει το τεράστιο πανό που έχει αναρτηθεί στο «πάρκο Κύπρου και Πατησίων. Ομως, έχει νυχτώσει και μέσα στο πάρκο βρίσκονται συγκεντρωμένα περίπου 50 άτομα αφρικανικής καταγωγής - το αλισβερίσι έχει ξεκινήσει. Η «πραμάτεια» είναι θαμμένη σε λακκούβες, κάτω από θάμνους. Μερικοί έχουν το φακελάκι μέσα στο στόμα τους προκειμένου να το καταπιούν σε περίπτωση που γίνει έφοδος της αστυνομίας. Δύο Αφρικανοί πηγαινοέρχονται για να φυλούν τσίλιες, ενώ «σκοπιές» έχουν στηθεί λοξά απέναντι στη στάση του λεωφορείου. Ατομα με κινητά τηλέφωνα στο χέρι υπάρχουν διασκορπισμένα σε διάφορα σημεία της περιοχής. Μετά τα μεσάνυχτα, η ίδια περιοχή γεμίζει με κορίτσια από την Αφρική που κάνουν «πιάτσα» για δέκα ευρώ. Η κρίση κατεβάζει την «ταρίφα» και στα πέντε ευρώ, ενώ, το τελευταίο διάστημα, τα ίδια κορίτσια έχουν αρχίσει να ζητιανεύουν.

Η οδός Πατησίων, από την Ομόνοια μέχρι την πλατεία Κολιάτσου (με ενδιάμεσα σημεία κυρίως την οδό Τοσίτσα, την πλατεία Βικτωρίας, την πλατεία Αμερικής) έχει μετατραπεί σε ναρκοπάζαρο που ελέγχεται από συμμορίες Αφρικανών. Εχουν «μετακομίσει» εκεί μαζί με τις «κοπέλες», μετά την εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιείται στο ιστορικό τρίγωνο (μεταξύ Πειραιώς, Αθηνάς, Μάρνη) τους τελευταίους μήνες.

Το προηγούμενο διάστημα, Γερανίου, Σοφοκλέους και Μενάνδρου «φιλοξενούσαν» τη δράση συμμοριών που εμπορεύονταν ναρκωτικά. Στην ίδια περιοχή βρισκόταν το κέντρο του παρεμπορίου, αλλά και μεγάλο μέρος της διακίνησης των κλοπιμαίων (κινητά, γυαλιά ηλίου). Το περασμένο καλοκαίρι, οι δρόμοι κοντά στη Μενάνδρου αναστατώθηκαν από δύο αιματηρές συγκρούσεις αντίπαλων συμμοριών, χωρίς να γίνουν γνωστές πολλές λεπτομέρειες. Ενώ η πληροφόρηση από την Αστυνομία έκανε λόγο για «συγκρούσεις με φόντο πολιτικές διαφορές», ανώτατο στέλεχος της ΕΛ. ΑΣ., μιλώντας στην «Κ», μίλησε για «μάχες» που αφορούν στη μοιρασιά της περιοχής από τις συμμορίες κακοποιών.

Σήμερα, μικρότερης έκτασης επεισόδια σημειώνονται σχεδόν καθημερινά σε περιοχές όπου έχουν μεταφερθεί οι συμμορίες: πλατεία Αμερικής, πλατεία Κολιάτσου, πλατεία Αττικής, Τοσίτσα, πλατεία Βάθης και αλλού. «Βρίσκουμε το πρωί αίματα και δόντια στα πεζοδρόμια μετά τις συμπλοκές», λέει στην «Κ» ο Γιάννης Τσιμάρας, ηλεκτρολόγος με κατάστημα στην περιοχή της πλ. Αμερικής. «Τους βλέπουμε να κυκλοφορούν χτυπημένοι, με πληγές. Δεν πηγαίνουν στο νοσοκομείο γιατί φοβούνται ότι θα τους συλλάβουν επειδή δεν έχουν χαρτιά, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να υποφέρουν και να κινδυνεύει η ζωή τους». Σύμφωνα με μαρτυρίες φαρμακοποιών της περιοχής, από τα φάρμακα που αγοράζουν οι νέοι μετανάστες φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την υγιεινή και δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα περίθαλψης.

Παράλληλα, όλο και περισσότερα παγκάκια και πεζούλια είναι γεμάτα από μετανάστες και χρήστες ναρκωτικών που ζουν στον δρόμο με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πλ. Κουμουνδούρου. Σε επιβαρυμένες περιοχές, όπως ο Αγιος Παντελεήμονας, ο σταθμός Λαρίσης κ.ά., οι άστεγοι κοιμούνται κυριολεκτικά στον δρόμο και την ημέρα προσπαθούν να επιβιώσουν ζητιανεύοντας και τρώγοντας στα συσσίτια διαφόρων φορέων.

Βίαιες επιθέσεις

Τα σπασμένα τζάμια αυτοκινήτων που βλέπει κανείς καθημερινά στα στενά του Μεταξουργείου είναι σημάδια από τη δράση συμμοριών -κυρίως Αλγερινών και Μαροκινών σύμφωνα με την Αστυνομία- που δραστηριοποιούνται γύρω από την πλατεία Βάθης. Τα τελευταία δύο χρόνια, μάλιστα, έχουν γίνει εξαιρετικά βίαιες. Στο 30% των περιπτώσεων, οι ληστείες πεζών καταλήγουν σε τραυματισμό των θυμάτων. Οι δράστες τραβούν τις αλυσίδες από τους λαιμούς των περαστικών, ακόμα και σκουλαρίκια από τις γυναίκες. Περικυκλώνουν, απειλούν ή και μαχαιρώνουν όποιον αντιστέκεται. Ολο και συχνότερα τα θύματά τους είναι κι αυτά μετανάστες που εργάζονται για ένα κομμάτι ψωμί.

Μεσάνυχτα, οδός Γερανίου. Δύο αλλοδαποί αλλάζουν δρόμο βλέποντας την κλούβα των ΜΑΤ που βρίσκεται σταθμευμένη. Πιο κάτω έχει σταθμεύσει ένα συμβατικό αυτοκίνητο της Ασφάλειας, ενώ στους γύρω δρόμους κινούνται μηχανές των ομάδων «Ζ» και ΔΙ. ΑΣ. Κανείς άλλος. Ολη η περιοχή θυμίζει απαγορευμένη ζώνη, επικίνδυνη και άδεια. «Οσες ώρες είναι εδώ η αστυνομία τα εγκληματικά στοιχεία πάνε πιο κάτω», λέει στην «Κ» ο κ. Παράσχος Καρδόγερος, ένας από τους ελάχιστους Ελληνες κατοίκους της οδού. Το ίδιο υποστηρίζουν και οι υπάλληλοι του ενός από τα δύο ξενοδοχεία του δρόμου - το άλλο έχει ήδη κλείσει εξαιτίας της υποβάθμισης.

kathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc