Πολιτική | 14.09.2010

Θετικές οι αντιδράσεις των υπΕξ της ΕΕ στο δημοψήφισμα στην Τουρκία

Οι υπΕξ της ΕΕ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να προετοιμάσουν την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής. Στην ατζέντα και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με αφορμή το δημοψήφισμα της Κυριακής για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είχαν μόνον καλά λόγια να πουν για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία. Οι περισσότεροι συμφώνησαν ότι το «ναι» υπέρ της συνταγματικής μεταρρύθμισης συνιστά ένα σημαντικό βήμα της Τουρκίας προς την σωστή κατεύθυνση. Ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Βέρνερ Χόιερ δήλωσε: «Το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει την στάση μας στο ζήτημα της Τουρκίας. Διαπιστώνουμε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες ένταξης στα ευρωπαϊκά δημοκρατικά κράτη δικαίου. Είναι αναμφίβολα ένα θετικό αποτέλεσμα για το οποίο μπορούμε μόνο να συγχαρούμε τους Τούρκους φίλους μας».

Λαίδη Άστον: Σημαντική η Τουρκία για την ΕΕ

Η Κάθριν Άστον υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική της ΕΕΗ Κάθριν Άστον υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική της ΕΕΤο δημοψήφισμα στην Τουρκία επανέφερε στο προσκήνιο το ερώτημα αν η Τουρκία θα είναι κάποτε σε θέση να ενταχθεί στην ΕΕ. Στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ το περασμένο Σάββατο, στην οποία συμμετείχε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου, η υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Κάθριν Άστον υπογράμμισε για μια ακόμα φορά τη σημασία της Τουρκίας για την Ευρώπη: «Η Τουρκία είναι μια σημαντική υποψήφια χώρα, είναι σημαντικός εταίρος σε περιοχές, στις οποίες η ΕΕ έχει ρόλο και λόγο. Στη Βοσνία για παράδειγμα διαπιστώνουμε ποια επιρροή και ποια αξία έχουν οι δεσμοί και η σχέση μας με την Τουρκία».

Σαρκοζί και Μέρκελ σταθερά υπέρ της προνομιακής εταιρικής σχέσης

Σύμπνοια Σαρκοζί - Μέρκελ στο ζήτημα της ΤουρκίαςΣύμπνοια Σαρκοζί - Μέρκελ στο ζήτημα της ΤουρκίαςΑπό την άλλη πλευρά όμως ακόμα και πολιτικοί που ζητούσαν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι πλέον πολύ συγκρατημένοι όσον αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος. Κάποιοι πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών τάσσονται κατά της ένταξης ανεξάρτητα από τις προόδους που ενδεχομένως κάνει η Τουρκία στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Σημαντικότεροι εξ αυτών ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Στις Βρυξέλλες όμως ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε τόνισε ότι η συζήτηση για το αν η Τουρκία πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ αποπροσανατολίζει: «Η συζήτηση στην ΕΕ δεν θα έπρεπε να περιοριστεί στην ενταξιακή πορεία. Το ζήτημα δεν είναι η λήψη αποφάσεων που δεν έχουν σήμερα θέση εδώ. Το δια ταύτα είναι αν η Τουρκία αντιμετωπίζεται δίκαια και με σεβασμό. Η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι η Ευρώπη σέβεται τις δεσμεύσεις της ως προς την διαδικασία που αποφασίσαμε από κοινού ακόμα κι αν είναι άγνωστο ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Το ερώτημα παραμένει…

Ο Γερμανός υπΕξ Γκίντο Βέστερβελλε και ο Τούρκος ομόλογός του Αχμέτ ΝταβούτογλουΟ Γερμανός υπΕξ Γκίντο Βέστερβελλε και ο Τούρκος ομόλογός του Αχμέτ ΝταβούτογλουΑρκετοί Ευρωπαίοι πολιτικοί θεωρούν ότι η όλη συζήτηση έχει πάψει προ πολλού να είναι ειλικρινής. Προτείνουν λοιπόν να ξεκαθαριστεί στην Τουρκία ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων απορρίπτει την ένταξη. Άλλοι πάλι φοβούνται ότι σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία θα γυρίσει τη πλάτη στην ΕΕ και πως θα παγώσουν όλες οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Στο μεταξύ οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Όμως το θεμελιώδες ερώτημα αν ανήκει η Τουρκία στην Ευρώπη ή όχι παραμένει.

Christoph Hasselbach/Στέφανος Γεωργακόπουλος

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»