Γόρδιος δεσμός οι εποικισμοί
Αμπάς και Νετανιάχου σε δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων
Παρούσα και η Χίλαρι Κλίντον

Α.P., Reuters, AFP

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σκληρό διπλωματικό πόκερ αναφορικά με το επίμαχο ζήτημα των εβραϊκών εποικισμών της Δυτικής Οχθης, από την τελική έκβαση του οποίου θα εξαρτηθεί το μέλλον των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής. Λίγες ώρες πριν από την έναρξη του δεύτερου κύκλου των συνομιλιών στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μερικής ανανέωσης του μορατόριουμ στην ανάπτυξη των εποικισμών. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Νετανιάχου δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει το παλαιστινιακό αίτημα για πλήρη ανανέωση του μορατόριουμ το οποίο λήγει στις 26 Σεπτεμβρίου, καθότι ελλοχεύει ο κίνδυνος κατάρρευσης της κυβέρνησής του. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι Παλαιστίνιοι επιμένουν ότι θα αποχωρήσουν από τις διαπραγματεύσεις σε περίπτωση επανέναρξης των αναπτυξιακών έργων στους εβραϊκούς εποικισμούς.

Ο κ. Νετανιάχου, πάντως, αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, συμβιβαστική λύση, βάσει της οποίας η ανάπτυξη θα ξεκινήσει μόνο στους τρεις μεγάλους εποικισμούς της Δυτικής Οχθης και τις εβραϊκές συνοικίες της ανατολικής Ιερουσαλήμ. Πηγές προσκείμενες στην κ. Κλίντον, η οποία αναμενόταν αργά χθες το βράδυ στο Σαρμ ελ Σέιχ, υποστήριζαν ότι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αντιμετωπίζει θετικά τις προτάσεις του κ. Νετανιάχου, πλην όμως αμφέβαλλαν κατά πόσο το ζήτημα μπορεί να διευθετηθεί κατά τη διάρκεια των σημερινών συνομιλιών.

Οι Αμερικανοί, εντούτοις, στηρίζουν τη συγκροτημένη αισιοδοξία τους όσον αφορά την έκβαση της υπόθεσης στο γεγονός ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν επιθυμεί να φανεί υπεύθυνη για μια τυχόν κατάρρευση των απευθείας διαπραγματεύσεων.

Ορισμένοι δε Παλαιστίνιοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν δίστασαν να προκρίνουν τη λύση της άμεσης διευθέτησης του ζητήματος των συνόρων του νέου παλαιστινιακού κράτους προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι εποικισμοί της Δυτικής Οχθης που θα προσαρτηθούν στο Ισραήλ και να αρχίσει εκ νέου η ανάπτυξή τους. Ωστόσο, οι πιθανότητες συμφωνίας για τα σύνορα πριν από τα τέλη του μήνα είναι μηδαμινές, καθώς ο κ. Νετανιάχου επιθυμεί από την Παλαιστινιακή Αρχή να αναγνωρίσει, πριν απ’ όλα, το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος. «Υποτίθεται ότι προωθείται η λύση της ίδρυσης δύο κρατών για δύο λαούς», δήλωσε την Κυριακή ο κ. Νετανιάχου. «Δυστυχώς, όμως, οι Παλαιστίνιοι μιλάνε μόνο για δύο κράτη», συνέχισε ο ίδιος. Επισημαίνεται ότι οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι η αναγνώριση του Ισραήλ ως εβραϊκού κράτους ισοδυναμεί με παραίτηση από το αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων του 1948.

Aδεια για 13.000 σπίτια

Λάδι στη φωτιά, τέλος, ρίχνει χθεσινή ανακοίνωση της ισραηλινής μη κυβερνητικής οργάνωσης Peace Now, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει ήδη εγκρίνει την ανέγερση 13.000 νέων κατοικιών σε εβραϊκούς εποικισμούς. «Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν η κυβέρνηση δεσμευτεί να μην εγκρίνει κανένα νέο αναπτυξιακό έργο, οι έποικοι έχουν ήδη εξασφαλίσει την άδεια να χτίσουν 13.000 σπίτια», τονίζεται σε ανακοίνωση της Peace Now.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc