Ήρωες: Θνητοί και Μύθοι στην Αρχαία Ελλάδα

Ο Αχιλλέας μάχεται μία αμαζόνα
Φωτογραφία Walters Art Museum

Ο Αχιλλέας μάχεται μία αμαζόνα

Μοιραστείτε το

Tι σχέση έχει η Μαντόνα με τον Οδυσσέα; Η μία σούπερσταρ, ο άλλος μυθικός ήρωας και οι δύο όμως με ελαττώματα σαν τους κοινούς θνητούς, δηλώνει η επιμελήτρια της έκθεσης «Ήρωες: Θνητοί και Μύθοι στην Αρχαία Ελλάδα», Ρετζίν Σουλτς. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις αρχές Οκτωβρίου στο Ίδρυμα Ωνάση στη Νέα Υόρκη, αφού προηγουμένως έχει ήδη ταξιδέψει στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια και το Νάσβιλ του Τεννεσί. Η ιδέα όμως γεννήθηκε στη Βαλτιμόρη από τον Μουσείο Τέχνης Γουώλτερς.

Αφετηρία της έκθεσης ήταν το ερώτημα από πού προήρθαν οι πρώτοι ήρωες και τι σχέση έχουν με τους σύγχρονους ήρωες. «H ιδέα του “ήρωα” είναι πανταχού παρούσα στη ζωή μας», τονίζει η Σουλτζ. «Έχουμε ήρωες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στον πόλεμο, στη μουσική, στον αθλητισμό. Θέλαμε λοιπόν να εξετάσουμε από πού προήρθε και πως αναπτύχτηκε η ιδέα του ήρωα στην Αρχαία Ελλάδα, στα έπη, αλλά και στην καθημερινή ζωή».

Η έκθεση εξετάζει τη ζωή 4 ηρώων του Οδυσσέα, του Αχιλλέα, του Ηρακλή και της Ωραίας Ελένης. Χρειάστηκε πάνω από 2 χρόνια για να συγκεντρωθούν τα περίπου 115 αντικείμενα που την απαρτίζουν από ευρωπαϊκές και Aμερικανικές συλλογές καθώς και 6 αντικείμενα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

Ρετζίν Σουλτζ
Walters Art Museum
Ρετζίν Σουλτζ

Την επιμελήτρια της έκθεσης ενδιαφέρει η ανθρώπινη διάσταση των αρχαίων ηρώων αλλά και των σύγχρονων ινδαλμάτων. «Θέλουμε το κοινό όχι μόνο να μάθει για την αρχαία Ελλάδα και τον καταπληκτικό της πολιτισμό», επισημαινει η Σουλτζ «αλλά να μπορέσει ο επισκέπτης να συνδέσει τις ιδέες των αρχαίων με τα προσωπικά του πιστεύω και την σύγχρονη εποχή».

Εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται κυρίως σε παιδιά προσπαθούν να κάνουν ακριβώς αυτό. Να δώσουν μία ανθρώπινη διάσταση στους σταρ και τα ινδάλματα της εποχής μας και να φανερώσουν την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης. «Oι ήρωες στην αρχαία Ελλάδα είχαν καλές και κακές πλευρές, όπως για παράδειγμα ο Ηρακλής, ο όποιος έπινε πολύ», επισημαίνει η κ. Σούλτζ.

Στην ιστοσελίδα της έκθεσης υπάρχει μάλιστα και ένα κουίζ προσωπικότητας για να βρει κανείς τον αρχαίο ήρωα που του ταιριάζει.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην μνήμη της Κριστίν Ντάνμπαρ Σαρμπάνη (Christine Dunbar Sarbanes) σύζυγο του τέως Γερουσιαστή από το Μέρυλαντ Πωλ Σαρμπάνη και μητέρα του βουλευτή Τζον Σαρμπάνη. Η Κριστίν Σαρμπάνη ζούσε στη Βαλτιμόρη, όπου βρίσκεται και το Μουσείο Τέχνης Γουώλτερς και έχει προσφέρει σημαντικό έργο στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα Ωνάση στη Νέα Υόρκη μέχρι τις 3 Ιανουάριου το 2011.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc