Κοινωνία | 03.09.2010

Περίπτωση Σάρατσιν: «Ξεπερασμένες απόψεις για ένα σύγχρονο ζήτημα

Οι απόψεις του Τίλο Σάρατσιν για τους μουσουλμάνους έχουν συνέπειες. Άρχισαν οι διαδικασίες για την αποπομπή του από το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και από το SPD, του οποίου είναι μέλος.

Από την Δευτέρα, ημέρα κυκλοφορίας του βιβλίου «Η Γερμανία αυτοκαταργείται» του οικονομολόγου Τίλο Σάρατσιν με θέμα τις δυσκολίες ενσωμάτωσης των μουσουλμάνων μεταναστών, έργο και συγγραφέας μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Τηλεοπτικές εκπομπές και ραδιοφωνικοί σταθμοί αφιερώνουν κάθε μέρα ώρες στις απόψεις και θέσεις του ίδιου, αλλά και των αντιπάλων του. Για ποιόν όμως λόγο το ζήτημα της μετανάστευσης ενδιαφέρει ξαφνικά τόσο πολύ την γερμανική κοινή γνώμη; Μήπως αυτό που προσελκύει το ενδιαφέρον του κοινού είναι τελικά ότι συγγραφέας και βιβλίο προβάλλονται υπερβολικά από τα μέσα ενημέρωσης;

Σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle ο πολιτειολόγος και διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτισμού και Επιστήμης στο Έσσεν Κλάους Λέγκεβι δίνει μια πιθανή απάντηση: «Ως κοινό μας ενδιαφέρουν συνήθως θέματα που συνδέονται με μια ιστορία και ένα πρόσωπο. Εδώ έχουμε μια τέτοια περίπτωση. Ένας πρώην υπουργός Οικονομικών του Βερολίνου, μέλος διοικητικού συμβουλίου της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας δημοσιεύει αμφιλεγόμενες απόψεις για την –κατά την άποψή του- άρνηση των μουσουλμάνων να ενσωματωθούν στην γερμανική κοινωνία. Το ζήτημα ενδιαφέρει πολύ τα μέσα ενημέρωσης, διότι τους εξασφαλίζει βραχυπρόθεσμα μεγάλα ποσοστά τηλεθέασης ή ακροατών. Την ίδια στιγμή όμως οι απόψεις του Τίλο Σάρατσιν προσελκύουν όλους αυτούς που αισθάνονται ότι οι θέσεις τους δεν τυχαίνουν ευρείας αποδοχής».

Η κριτική στο Ισλάμ δεν είναι ’πολιτικά ορθή’

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Βερολίνο κατά του βιβλίου του Τίλο ΣάρατσινΔιαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Βερολίνο κατά του βιβλίου του Τίλο ΣάρατσινΟι απόψεις του γερμανού οικονομολόγου διχάζουν και τίποτα δεν δείχνει ότι η θύελλα που ξέσπασε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης θα κοπάσει άμεσα. Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι οι μουσουλμάνοι αρνούνται να ενσωματωθούν. Πρόσφατα μάλιστα ο Τίλο Σάρατσιν έκανε λόγο και για εβραϊκό γονίδιο, άποψη που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στη Γερμανία. «Χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι δεν υπάρχει μέρος του κοινού που συντάσσεται με τον συγγραφέα», εξηγεί ο γερμανός πολιτειολόγος: «Πολλοί έχουν την αίσθηση ότι στη Γερμανία δεν μπορείς να ασκήσεις κριτική στο Ισλάμ, διότι δεν είναι ’πολιτικά ορθό’. Αν κοιτάξετε όμως τον αριθμό των δημοσιεύσεων εναντίον του Ισλάμ θα δείτε ότι εκείνοι που επικρίνουν το Ισλάμ για τον ένα ή τον άλλο λόγο είναι πολλοί περισσότεροι από εκείνους που τάσσονται υπέρ».

Απειλείται η αρμονική συνύπαρξη;

Στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Γερμανία αυτοκαταργείται»Στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Γερμανία αυτοκαταργείται»Εύλογα τίθεται ωστόσο το ερώτημα αν οι απόψεις και η δημοσίευση του βιβλίου του γερμανού οικονομολόγου έχουν επιπτώσεις στη συνύπαρξη Γερμανών και μεταναστών. Ο Κλάους Λέγκεβι πιστεύει πως ναι: «Οι θέσεις του Τίλο Σάρατσιν δεν συμβάλλουν σε μια εποικοδομητική συζήτηση. Δεν περιέχουν καινοτομίες. Η συζήτηση για τη μετανάστευση έχει ξεπεράσει προ πολλού τις απόψεις του συγγραφέα. Όμως οι θέσεις του δηλητηριάζουν τη συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων. Έβλεπα χθες μια ταινία στη δημόσια τηλεόραση, στην οποία παιδιά μουσουλμάνων έβριζαν συνομήλικους χριστιανούς. Ήταν προφανώς μια αντίδραση εκείνων που αισθάνονται ότι βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου».

Gudrun Stegen/Στέφανος Γεωργακόπουλος

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

dw

Comments

lornion said…
Το ουσιώδες στην περίπτωση είναι η ελευθερία της έκφρασης και διάδοσης των απόψεων του ανθρώπου,αναγκαίο στοιχείο μιας ελευθερης ζωής.Η τιμωρία του συγγραφέα είναι κατασταλτικό μέτρο στην κοινωνία της ανοχής, που όλα επιτρέπονται η καταργούνται κατά τις περιστάσεις.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc