Επισκόπηση τύπου | 20.09.2010

"Πολιτικός σεισμός στη Σουηδία"

Η πλειονότητα των σχολίων σήμερα στο γερμανόφωνο και διεθνή τύπο είναι αφιερωμένη στις εκλογές στο Αφγανιστάν, την επίσκεψη του Πάπα στη Βρετανία αλλά και τις εκλογές στη Σουηδία.

Πολιτικό σεισμό χαρακτηρίζει η ισπανική εφημερίδα El Mundo την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος στο σουηδικό κοινοβούλιο «Το ακροδεξιό κόμμα όχι μόνο κατάφερε να μπει στο κοινοβούλιο, αλλά θα μπορούσε να παίξει και έναν καταλυτικό ρόλο στο σχηματισμό κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει για τη Σουηδία έναν πολιτικό σεισμό. Οι ακροδεξιοί επωφελούνται επίσης από το γεγονός ότι η πολιτική δεν κατάφερε να εντάξει στην κοινωνία ακόμα περισσότερους μετανάστες. Οι Σοσιαλδημοκράτες μπορεί να είναι το πρώτο κόμμα, ωστόσο έχουν χάσει πολύ σε ισχύ εάν συγκρίνει κανείς τη δύναμή τους τη δεκαετία του ‘70».

Προεκλογική εκστρατεία στη ΣουηδίαΠροεκλογική εκστρατεία στη ΣουηδίαΗ φιλελεύθερη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheterσημειώνει για την έκβαση των εκλογών: «Από το 1932 οι Σοσιαλδημοκράτες κυβέρνησαν σχεδόν αδιάλειπτα. Σε πολύ λίγες δημοκρατικές χώρες ένα κόμμα κατάφερε να επηρεάσει τόσο πολύ την πολιτική και κοινωνική ζωή. Απ' αυτή την άποψη οι εκλογές της Κυριακής είναι το τέλος μιας εποχής και αυτό είναι κέρδος για τη δημοκρατία στη Σουηδία. Η αποτυχία των Σοσιαλδημοκρατών όμως είναι η άλλη πλευρά της νίκης των ακροδεξιών, οι οποίοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν τους απογοητευμένους ψηφοφόρους και αυτό είναι μεγάλη ατυχία για τη χώρα μας».

Εκλογές όμως είχαμε και στο Αφγανιστάν, όπου καταγράφηκε μεγάλη αποχή. Η FinancialTimes Deutschland υπογραμμίζει: «Ο λόγος της αποχής είναι ότι οι εκλογείς δεν εμπιστεύονται ούτε τη δημοκρατία ούτε την ασφάλεια στη χώρα τους. Δύσκολο να πει κανείς τί είναι πιο ντροπιαστικό για τις χώρες του ΝΑΤΟ. Το γεγονός πάντως ότι ούτε για ένα Σαββατοκύριακο δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφαλή προσέλευση των εκλογέων στις κάλπες, λέει πολλά για την έλλειψη προόδου στον αγώνα κατά των Ταλιμπάν».

Προεκλογική εκστρατεία στο ΑφγανιστάνΠροεκλογική εκστρατεία στο ΑφγανιστάνΓια το ίδιο θέμα η Märkische Oderzeitung γράφει: «Υπήρχαν και πάλι μαζικές παραβιάσεις του εκλογικού κανονισμού. Ακόμα και αν ήθελε κάποιος να πάει να ψηφίσει δεν θα μπορούσε εξαιτίας της έλλειψης ασφάλειας. Για την κατάσταση αυτή δεν ευθύνεται μόνο η κυβέρνηση Καρζάι. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σκηνοθέτησαν το θέαμα για να αποδείξουν ότι υπάρχει πρόοδος όσον αφορά την κατάκτηση της δημοκρατίας. Μια γελοία προσπάθεια, αν αναλογιστεί κανείς τους αμφιλεγόμενους υποψηφίους που εκπροσωπούν όλα τα πιθανά συμφέροντα και όχι μόνο τη θέληση του λαού».

Τέλος, μια ματιά στην επίσκεψη του Προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας Βενέδικτου του 16ου στη Βρετανία. Η γαλλική εφημερίδα L' Alsace σημειώνει: «Ο Βενέδικτος ο 16ος δεν έχει ούτε το χάρισμα ούτε την πολιτική ευρύτητα του προκατόχου του Ιωάννη Παύλου ΙΙ. Αλλά είναι το ίδιο ισχυρογνώμων και δεν του λείπει το θάρρος. Και αυτά τον βοήθησαν στην επίσκεψή του στη Βρετανία. Ο Πάπας παραδέχθηκε τελικά πρόσφατα την ντροπή για τις περιπτώσεις παιδεραστίας που πλήττουν την Καθολική Εκκλησία. Η Καθολική Εκκλησία θα κουβαλάει για πολύ ακόμα αυτό το πρόβλημα και θα χρειαστεί γενναία βήματα ώστε να μπορέσει να ανακτήσει την αξιοπιστία της».

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc