Πολιτική | 14.09.2010

«Η οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο»

Τελείωσαν οι θερινές διακοπές και για το γερμανικό κοινοβούλιο. Την έναρξη της νέας περιόδου εγκαινίασε σήμερα ο υπ. Οικονομικών Σόιμπλε παρουσιάζοντας το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2011

Στο γερμανικό κοινοβούλιο άρχισε σήμερα η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2011. Το έργο της κυβέρνησης Μέρκελ θεωρείται κάθε άλλο παρά εύκολο καθώς στο εξής υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Από το 2011 ισχύει ειδική δημοσιονομική ρήτρα για το χρέος στο σύνταγμα, το λεγόμενο «χρεόφρενο», που περιορίζει δραστικά τις δυνατότητες νέας δανειακής επιβάρυνσης. Από το 2016 δεν θα πρέπει να ξεπερνά – υπό φυσιολογικές συνθήκες – το 0,35 % του ΑΕΠ.

Το σχέδιο προϋπολογισμού

Το Το "κοντέρ του δημόσιου χρέους" στο ΒερολίνοΤον επόμενο χρόνο οι δαπάνες της Γερμανίας προβλέπεται να κυμανθούν στα 307,4 δις ευρώ, θα είναι δηλαδή μειωμένες κατά 3,8 % σε σχέση με το 2010. Τη μερίδα του λέοντος απορροφά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για το οποίο προβλέπονται 131,8 δις ευρώ. Τα φορολογικά έσοδα υπολογίζονται στα 221,8 δις ευρώ ενώ τα λοιπά έσοδα του κράτους στα 28,1 δις. Το σχέδιο που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε προβλέπει έτσι ένα έλλειμμα προϋπολογισμού της τάξης των 57,5 δις ευρώ. Δεδομένων των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η γερμανική οικονομία, αναλυτές εκτιμούν ότι ίσως τελικά η νέα δανειακή επιβάρυνση της Γερμανίας να είναι αρκετά χαμηλότερη.

Εκτιμήσεις Σόιμπλε

Παρουσιάζοντας το σχέδιο σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι επενδύσεις, αντιθέτως μάλιστα, στους τομείς της εκπαίδευσης και της έρευνας θα αυξηθούν.

Η οικονομία της Γερμανίας είναι σε καλό δρόμο, είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας τις προβλέψεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας – που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα – οι οποίες κάνουν λόγο για 3,4 %. Η Γερμανία θεωρείται η ατμομηχανή της Ευρώπης, τόνισε ο υπουργός εκτιμώντας ότι την ερχόμενη χρονιά οι ρυθμοί ανάπτυξης θα κινηθούν στο 3 %.

Έντονη κριτική από τους Σοσιαλδημοκράτες

"Ο προϋπολογισμός αυτός είναι η βίβλος της κοινωνικής διάσπασης"Οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες εκτιμούν ότι το πακέτο περικοπών της κυβέρνησης ενισχύει τις κοινωνικές ανισότητες. «Οι περικοπές πλήττουν τους πιο αδύναμους ενώ οι υπαίτιοι της κρίσης δεν καλούνται να πληρώσουν», είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος για δημοσιονομικά ζητήματα Κάρστεν Σνάιντερ για να προσθέσει ότι «ο προϋπολογισμός αυτός είναι η βίβλος της κοινωνικής διάσπασης (…) και γι΄ αυτό το λόγο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα τον καταψηφίσει».

Η τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών θα γίνει αύριο Τετάρτη ενώ η ψηφοφορία για την έγκριση του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο.

DPA / Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»