Κοινωνία | 02.09.2010

Η επιστήμη του περιπάτου

Ένας περίπατος χαλαρώνει, ξεκουράζει και δίνει τη δυνατότητα να σκεφθεί κανείς ήσυχα. Εκτός αυτού ένας περίπατος κάνει καλό στην υγεία. Όμως ένας περίπατος δεν είναι απλά μια βόλτα αλλά ολόκληρη επιστήμη!

«Θα ήθελα να σας πω μερικά πράγματα για το σημερινό μας περίπατο και τι πρόκειται να δούμε. Μετά θα κατευθυνθούμε προς το πάρκο και θα ακολουθήσουμε τον ποταμό».

Οδηγίες προς περιπατητές από τον ειδικό επιστήμονα Μπέρτραμ Βάισχαρ. Κρατάει στο χέρι του ένα ντοσιέ με πληροφορίες και ένα χάρτη της πόλης της Λειψίας. Με ένα κόκκινο μαρκαδόρο σημειώνει τη διαδρομή που θα ακολουθηθεί. Είναι Παρασκευή βράδυ και η ομάδα των περιπατητών που τον ακολουθεί τον ακούει με πολύ προσοχή.

Τί σημασία έχει η βροχή;...Τί σημασία έχει η βροχή;...Η παρέα ξεκινάει τον περίπατο αλλά λίγο αργότερα ξεκινάει ένα ψιλόβροχο. Δεν φαίνεται πάντως οι περιπατητές να ενοχλούνται. Η ομάδα που συνοδεύει ο Μπέρτραμ Βάισχαρ αποτελείται από ανθρώπους μεταξύ 30 και 70 ετών και αυτό που τους ενώνει είναι η αγάπη για τον περίπατο. Τι ακριβώς όμως κάνει ένας επιστήμονας που ασχολείται με τους περιπάτους;

«Μένω από το 2001 στη Λειψία και κάνω περιπάτους. Σπούδασα χωροταξία και σε συνάρτηση με αυτό ασχολήθηκα με τους περιπάτους. Ως επιστήμονας των περιπάτων με ενδιαφέρουν όλοι οι χώροι και όχι μόνο τα τουριστικά αξιοθέατα» απαντά ο Μπέρτραμ Βάισχαρ.

Οι γνώριμες εικόνες της πόλης από μια άλλη σκοπιά

Μια ωραία βόλτα ηρεμεί Μια ωραία βόλτα ηρεμείΟ Μπέρτραμ Βάισχαρ βρίσκεται πολλές μέρες το μήνα καθοδόν και κάνει απίθανους περιπάτους. Για παράδειγμα έχει καθοδηγήσει ομάδες από τη Λειψία στην Κολωνία με τα πόδια, ή έχει κάνει περιπάτους ανάμεσα σε γιαπιά ενώ κάνει και περιπάτoυς στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα στη ΠΓΔΜ. Τον ενδιαφέρουν περισσότερο οι περίπατοι στις πόλεις και οι διαφορετικές προοπτικές, οι διαφορετικές εικόνες που αποκομίζεις σε αντίθεση με αυτές που αποκομίζεις εάν βρίσκεσαι καθοδόν με το αυτοκίνητο.

Η ομάδα που ακολουθεί τον νεαρό επιστήμονα δείχνει ενδιαφέρον για όσα τους διηγείται. Τους εξηγεί από ποιες περιοχές μέσα της πόλης περνάνε, τους δίνει στοιχεία για την αρχιτεκτονική και τη χωροταξία. Ακολουθούν το ποτάμι, το οποίο κάποια στιγμή τους οδηγεί στο ζωολογικό κήπο στο κέντρο της πόλης. Εκεί η βόλτα θα τελειώσει. Η ομάδα θα έχει κάνει έναν ωραίο περίπατο και θα έχει δει την πόλη στην οποία κατοικεί από μια σκοπιά που ποτέ πριν δεν είχε δει.

Ronny Arnold / Μαρία Ρηγούτσου

Υπεύθ.Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»