Πολιτική | 01.09.2010

"Το τίμημα στο Ιράκ ήταν πολύ υψηλό"

Ο Μπάρακ Ομπάμα κήρυξε και επίσημα το τέλος των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ. Παραδέχθηκε δε ότι το τίμημα που πλήρωσαν οι Αμερικανοί για να παραδώσουν το μέλλον του Ιράκ στα χέρια των πολιτών του, ήταν πολύ υψηλό

"Οι Αμερικανικές πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ ολοκληρώθηκαν, η επιχείρηση ΄Ιρακινή απελευθέρωση΄ τελείωσε". Αυτό τόνισε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα αρχίζοντας την ομιλία του προς το αμερικανικό έθνος, συμπληρώνοντας ότι μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου και οι τελευταίες αμερικανικές δυνάμεις θα έχουν εγκαταλείψει το Ιράκ. Αποχώρηση δεν σημαίνει όμως ότι οι Αμερικανοί παύουν να έχουν ευθύνες έναντι των Ιρακινών, όπως είπε.

Την ίδια ώρα κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της πολύπαθης χώρας να συμφωνήσουν επιτέλους στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας: "Θέλω να ενθαρρύνω τους ιρακινούς ηγέτες να κινηθούν, να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη και να προχωρήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης που θα είναι δίκαιη, αντιπροσωπευτική και υπεύθυνη έναντι του ιρακινού λαού".

Για το Αφγανιστάν

Το τέλος των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ σημαίνει ότι οι Αμερικανοί μπορούν να επικεντρωθούν τώρα στο Αφγανιστάν. Γιατί έτσι απελευθερώνονται δυνάμεις, είπε ο Ομπάμα, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του να εξουδετερώσει το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα. Και στο Αφγανιστάν όμως θα υπάρξουν αλλαγές:

"Τον επόμενο Αύγουστο θα αρχίσουμε τη σταδιακή μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Αφγανούς. Η ταχύτητα μείωσης του αριθμού των στρατιωτών θα εξαρτηθεί από τις τοπικές συνθήκες. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να προκαλεί σύγχυση. Η αλλαγή αυτή θα αρχίσει γιατί ένας πόλεμος αόριστης διάρκειας δεν εξυπηρετεί ούτε τα δικά μας, αλλά ούτε και τα συμφέροντα των Αφγανών".

Προτεραιότητα οι ανάγκες των πολιτών

Κύριος αποδέκτης του μηνύματος αυτού είναι ο στρατηγός Πετρέους ο οποίος έχει προειδοποιήσει ήδη για τους κινδύνους εσπευσμένης αποχώρησης από το Αφγανιστάν. Η στρατηγική Ομπάμα έχει όμως και άλλους λόγους. Η κυβέρνησή του προτίθεται να ασχοληθεί τώρα πιο ενεργά με τα προβλήματα και τις ανάγκες των Αμερικανών, τις οποίες παραμέλησε, όπως παραδέχθηκε, εξαιτίας του πολέμου:

"Δαπανήσαμε ένα τρισ. δολάρια για τον πόλεμο, συχνά με χρήματα που δανειστήκαμε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Με αυτό τον τρόπο επενδύσαμε λιγότερα για τους δικούς μας πολίτες και οδηγηθήκαμε σε χρέη ρεκόρ. Για μεγάλο διάστημα αναβάλαμε τη λήψη σημαντικών αποφάσεων και πρωτίστως όσον αφορά στην μεταποιητική βιομηχανία, την ενεργειακή πολιτική αλλά και την εκπαίδευση".

Περί πατριωτών…

Ο Μπάρακ Ομπάμα δεν απάντησε πάντως στο ερώτημα εάν και κατά πόσον θα μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες.

Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι προτίθεται να κάνει περισσότερα για τα μεσαία κοινωνικά στρώματα. Ας σημειωθεί ότι σε δύο μήνες διεξάγονται εκλογές για το Κογκρέσο και το κόμμα του προέδρου κινδυνεύει να χάσει την πλειοψηφία σε ένα από τα δυο σώματα. Την ίδια ώρα βλέπει τη δημοτικότητά του να υποχωρεί σημαντικά.

Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, απευθυνόμενος ακόμη και στους πολιτικούς του αντιπάλους:

"Μίλησα και με τον πρώην πρόεδρο Μπους. Είναι γνωστό ότι από την αρχή του πολέμου είχαμε διαφορετικές απόψεις. Κανείς όμως δεν αμφιβάλει για τη στήριξη του προέδρου Μπους στους στρατιώτες μας ή την αγάπη του και το ενδιαφέρον του για την πατρίδα και την ασφάλειά της. Υπήρχαν πατριώτες που ήταν υπέρ του πολέμου, και πατριώτες που ήταν εναντίον".

Albrecht Ziegler (ARD) / Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»