Το χρυσό «εφάπαξ» του Τσουκαλά και το ακίνητο του Μηταράκη

Το χρυσό «εφάπαξ» του Τσουκαλά και το ακίνητο του Μηταράκη
Το υψηλό εισόδημα του υπουργού Οικονομικών, το ακριβό ακίνητο στο Λονδίνο του υφυπουργού Ανάπτυξης, το υψηλό εφάπαξ συνταξιοδότησης στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και πλούσιοι και φτωχοί σύζυγοι «ξεχωρίζουν» μεταξύ άλλων στις φετινές δηλώσεις «πόθεν έσχες» υπουργών και βουλευτών.
Του Γιώργου Σ. Μπουρδάρα

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Τσουκαλάς, πρώην εργαζόμενος στην ολλανδική τράπεζα ΑΒΝ AMRO, φαίνεται να καταθέτει ένα εκατομμύριο ευρώ με το αιτιολογικό «αποζημίωση συνταξιοδότησης».
Στην κορυφή της λίστας με τα εισοδηματικά κριτήρια, μεταξύ των υπουργών, βρίσκεται ο επί των Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, καθώς στη δήλωση 2012 (χρήση 2011) εμφανίζει ποσό 220.744 ευρώ. Ωστόσο, ανκάποιος ξεχωρίζει σε ό,τι αφορά την ακίνητη περιουσία, αναμφισβήτητα αυτός είναι ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, καθώς το 2010 -έτος επιστροφής του στην Ελλάδα από το Λονδίνο- φαίνεται να αγοράζειστη βρετανική πρωτεύουσα διαμέρισμα 138 τ.μ. καταβάλλοντας 1.319.023,92 ευρώ.
Μικρή επαγγελματική περιπέτεια φαίνεται να πέρασε το 2011 ο νυν υπουργός Πολιτισμού Π. Παναγιωτόπουλος, καθώς δηλώνει ότι στις 14/2 εκείνου του έτους έκανε έναρξη ελευθέρου επαγγέλματος ως δικηγόρος, αλλά έως τις 30/6/2012 δεν ενεργοποιήθηκε στο συγκεκριμένο επάγγελμα. Μάλιστα προσθέτει πως ζήτησε αναστολή άσκησης επαγγέλματος από τις 21 Ιουνίου.
Την ίδια χρονιά, ο Σίμος Κεδίκογλου εμφανίζεται να αγοράζει έναντι 4.000 ευρώ αυτοκίνητο 1.900 κ.εκ.
Δένδιας, Αθανασίου
Εντελώς άλλη περίπτωση, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, δηλώνει εισόδημα 277 χιλιάδες ευρώ, καμία μεταβολή στην ακίνητη περιουσία του και καταθέσεις μόλις 16 χιλ. ευρώ, μαζί με τη σύζυγό του.
«Ξεχωρίζει», επίσης, η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου, καθώς μεταξύ άλλων εμφανίζει ποσό 78.885 ευρώ ως κατάθεση στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με την εξής αιτιολόγηση: «Αφορά την προεξόφληση των αναδρομικών από το Τ.Τ. – χορήγηση δανείου με εκχώρηση της απαίτησης». Ισως αφορά λήψη δανείου του με «εγγύηση» τα αναμενόμενα αναδρομικά του ως δικαστού.
Από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης η περίπτωση που ξεχωρίζει αφορά τον Δημ. Τσουκαλά, πρώην εργαζόμενο στην ολλανδική τράπεζα ΑΒΝ AMRO, καθώς φαίνεται να καταθέτει ένα εκατομμύριο ευρώ (στην Ελληνική Τράπεζα) με το αιτιολογικό «αποζημίωση συνταξιοδότησης». Ο Ευκλ. Τσακαλώτος δηλώνει το 2011 εισόδημα 47.586 ευρώ, έναντι των 136.621 της συζύγου του, ενώ διατηρούν ομολογίες, μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια σε εταιρείες του εξωτερικού.
Αντιστοίχως, η Νάντια Βαλαβάνη, με δηλωθέν εισόδημα 69 χιλ. ευρώ, έχει σύζυγο ο οποίος δηλώνει 175 χιλ. ευρώ ενώ έχουν κοινούς λογαριασμούς αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ και λιρών Αγγλίας.
Στο αντίποδα «τυχερών» συναδέλφων του από το ΣΥΡΙΖΑ, ο Αδωνις Γεωργιάδης με συνολικό εισόδημα 123 χιλ. ευρώ, είδε τη σύζυγό του Ευγενία να έχει εισόδημα μόλις 532 ευρώ εκείνη τη χρονιά.
Στη δημοσιότητα, φέτος, δόθηκε και ένας... τόμος με δηλώσεις υπευθύνων οικονομικών από κόμματα και κινήσεις που συμμετείχαν στις εκλογές. Ανάμεσά τους ο Ροβ. Σπυρόπουλος (ΠΑΣΟΚ) με δηλωθέν εισόδημα 116.660 (και της συζύγου του 32.283 ευρώ), ο Μ. Μεγαγιάννης του κινήματος «Δεν πληρώνω» με μηδενικό εισόδημα, κανένα ακίνητο και μηδενικές καταθέσεις, και ο Γ. Θεοφάνης (της Ενωσης Κεντρώων) του οποίου η δήλωση είναι κατάλευκη: ούτε καν εμφανίζεται να δηλώνει μηδενικό εισόδημα. Απορίας άξιον είναι πώς έγινε αποδεκτή.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc