Αγώνας δρόμου για να κλείσουν τα μέτωπα με την κοινωνία

Αγώνας δρόμου για να κλείσουν τα μέτωπα με την κοινωνία
24/12/2013

Σε συναγερμό έχει τεθεί η κυβέρνηση καθώς μια δύσκολη χρονιά φεύγει και στο κατώφλι του νέου χρόνου τα προβλήματα που περιμένουν τη λύση τους είναι πολλά και δεν αφορούν μόνο την τρόικα και τις απαιτήσεις της.
Οι κραδασμοί στο ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με τη δυσμενή οικονομική κατάσταση και τη γενική διαπίστωση ότι στερεύουν οι αντοχές της κοινωνίας, αλλά και με την γενική επίθεση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργούν συνθήκες αποσταθεροποίησης, που εγκυμονούν κινδύνους για την πολιτική σταθερότητα.
Αν και από ανώτατα κυβερνητικά χείλη υπήρξε η διαβεβαίωση πως «εκλογές θα γίνουν το 2016», τόσο η παρούσα ασταθής κατάσταση, όσο και η προοπτική να μην συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με οποιοδήποτε πρόσωπο προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας, επαναφέρουν τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών.
Παρά την εορταστική περίοδο, επιθυμία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είναι να κλείσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα τα μέτωπα που αποτελούν σοβαρές εκκρεμότητες έναντι της κοινωνίας, αλλά και να ληφθούν μέτρα ανακούφισης.
Κάθε άλλο παρά τυχαία, κατά την σύσκεψη υπό την προεδρία του κ. Σαμαρά, με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου, δόθηκε έμφαση σε ένα «παραμελημένο» θέμα, όπως ο έλεγχος των εμβασμάτων στο εξωτερικό της τριετίας 2009-2011, καθώς και των διαφόρων λιστών που έχουν περιέλθει στις ελεγκτικές αρχές της χώρας βάσει της διεθνούς συνεργασίας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και δύο αποφάσεις που «θεραπεύουν» προβλήματα που έχουν εξελιχθεί σε ζητήματα αιχμής.
Πρόκειται για την αύξηση του ακατάσχετου μισθών και συντάξεων από το όριο των 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ. Παράλληλα, η προστασία των μισθοδοτικών λογαριασμών από την κατάσχεση θα διευρυνθεί χρονικά από το ένα 24ωρο στη μία εβδομάδα.
Επίσης, με νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα γίνονται πλέον κατασχέσεις για οφειλές έως 500 ευρώ.
Την ίδια ώρα, ανακοινωνόταν πως το πρωτογενές πλεόνασμα στο 11μηνο βρίσκεται στα
2,778 δις ευρώ (έναντι αρχικής πρόβλεψης για 2,710 δις ευρώ), ποσό, πάντως, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι επιστροφές από τα κέρδη που είχαν οι κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και από τα οποία, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τεκμαίρεται ότι είναι απόλυτα εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ με το κλείσιμο του έτους.
Η ανησυχία για την σταθερότητα της κυβερνητικής πλειοψηφίας αποτυπώνεται πλέον και στα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, με τον ανταποκριτή της γερμανικής εφημερίδας Tagesspiegel, Γκερτ Χέλερ, να μιλά σε ρεπορτάζ του για «ανησυχητική συρρίκνωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που διαθέτει η συγκυβέρνηση στην Ελλάδα».
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μπορεί να είναι ανακουφισμένος τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων, αλλά όχι αμέριμνος. Μπορεί το κοινοβούλιο στην Αθήνα να ψήφισε δύο σημαντικούς νόμους, ωστόσο ένας βουλευτής απαρνήθηκε την κυβέρνηση και η οριακή πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού θρυμματίζεται κι’ άλλο», σχολιάζει, ενώ αναφερόμενος στην ψήφιση του φόρου ακινήτων και του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ο αρθρογράφος σημειώνει ότι πρόκειται για εξαιρετικά μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις και σημειώνει ότι «η κυβέρνηση έπρεπε μέχρι την τελευταία στιγμή να τροποποιήσει αρκετές φορές τα νομοσχέδια για να εξασφαλίσει μία πλειοψηφία».
«Την ώρα που ο Σαμαράς πρέπει να ανησυχεί για την πλειοψηφία, για τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα φυσά ούριος άνεμος», αναφέρεται στο δημοσίευμα, όπου υπογραμμίζεται το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αλλά και το γεγονός ότι «το νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή καθιερώθηκε ως τρίτη δύναμη» - κάτι στο οποίο με έμφαση αναφέρθηκε και η Deutsche Welle.   elzoni.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc