Πλειστηριασμοί: Διπλωματικές απαντήσεις από το ΔΝΤ


Πλειστηριασμοί: Διπλωματικές απαντήσεις από το ΔΝΤ
13/12/2013
Το ζήτημα των πλειστηριασμών παραμένει στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, καθώς η πίεση για επίτευξη συμφωνίας γίνεται εντονότερη.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις πρόκειται για «δύσκολα» και «ευαίσθητα» θέματα.
Συγκεκριμένα, για το ενδεχόμενο συμφωνίας στο θέμα των πλειστηριασμών, ο κ. Ράις δεν θέλησε να σχολιάσει, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα «σημαντικό ζήτημα» που θα πρέπει να επιλυθεί με έναν «ισορροπημένο» και «δίκαιο τρόπο».
Παράλληλα, δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών μας θα επιστρέψουν στην Αθήνα τον Ιανουάριο και «αφού οι ελληνικές αρχές καταγράψουν περαιτέρω πρόοδο για την εφαρμογή του προγράμματος, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, οι επικεφαλής της τρόικας θα αναχωρήσουν από την Αθήνα στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.
Συνάντηση Τσίπρα - Ρεν
Την ίδια ώρα, από το Στρασβούργο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, αναφέρθηκε στην «ανεπανάληπτη κοινωνική ένταση» που θα πυροδοτούσε η άρση της προστασίας στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.
Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα οποιαδήποτε σκέψη για άρση της αναστολής πλειστηριασμών θα οδηγούσε στην υποτίμηση των αξιών της ακίνητης περιουσίας, αλλά και στη χρεοκοπία των τραπεζών και στην ανάγκη τους για ανακεφαλαιοποίηση.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ακόμη πως τόνισε στον Επίτροπο πως τις κόκκινες γραμμές τόσο στο θέμα πλειστηριασμών, όσο και σε αυτό του φόρου ακινήτων τις βάζει η κοινωνία, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του.
Τέλος, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι κατέθεσε στον κ. Ρεν τη Μαύρη Βίβλο του μνημονίου «με τα τραγικά αποτελέσματα της εφαρμογής βάρβαρων μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα», υπογραμμίζοντάς την ανάγκη άμεσης αλλαγής πολιτικής και αναδιάρθρωσης του χρέους με διαγραφή μεγάλου μέρους του.
Αισιόδοξος ο Ευάγγελος Βενιζέλος
Την εκτίμηση ότι η συμφωνία «θα κλείσει», ανεξάρτητως αν θα υπάρξει σύγκλιση στο θέμα των πλειστηριασμών, έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας για τη συνάντηση που είχε χθες με τους επικεφαλής της τρόικας.
Μάλιστα, ανέφερε ότι αν για τους πλειστηριασμούς δεν υπάρξει συμφωνία, η κυβέρνηση θα παρατείνει την προστασία των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών και πως καμιά τράπεζα δεν έχει διάθεση να κυνηγήσει κανέναν.
Ο κ. Βενιζέλος μίλησε και για την πρόοδο που έχει συντελεστεί, σημειώνοντας ότι «τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά για την Ελλάδα» και συμπλήρωσε ότι «ο διεθνής ιδιωτικός τομέας έχει κάνει σαφή στροφή υπέρ της Ελλάδας και σε όλες τις πολιτικές επαφές σε υψηλό επίπεδο καταλαβαίνουν τι έχει συμβεί».      www elzoni.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»