Στον διάδρομο... απογείωσης η αμερικανική οικονομία


Στον διάδρομο... απογείωσης η αμερικανική οικονομία

Καλπάζει με ρυθμό 4,61% - Ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης την τελευταία διετία
Στον διάδρομο... απογείωσης η αμερικανική οικονομία
1
εκτύπωση  

Με ρυθμό 4,1% καλπάζει η αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης που ανακτά η αμερικανική οικονομία την τελευταία διετία.

Τα στοιχεία αφορούν την αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2013 σε ετήσια βάση. Η ανεπίσημη εκτίμηση που είχε κάνει η αμερικανική κυβέρνηση στις αρχές Δεκεμβρίου για την ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο ήταν 3,6%.

Η επιτάχυνση της αμερικανικής οικονομίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιλιγγιώδης, αν αναλογιστεί κανείς ότι το δεύτερο τρίμηνο (Απριλίου-Ιουνίου) το ΑΕΠ της χώρας είχε αυξηθεί κατά 2,5% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία για την πορεία της οικονομίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον, σημαντική αύξηση κατά 4,8% σημείωσαν το τρίτο τρίμηνο συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι οι επενδύσεις των αμερικανικών επιχειρήσεων. Η αρχική εκτίμηση για τις εταιρικές επενδύσεις ήταν αύξηση κατά 3,5%.

Δύο ακόμη οικονομικά στοιχεία αναθεωρήθηκαν επί το αισιοδοξότερον. Οι καταναλωτικές δαπάνες - παρεμπιπτόντως συμβάλλουν κατά τα δύο τρίτα στη διαμόρφωση του αμερικανικού ΑΕΠ - αυξήθηκαν κατά 2% το τρίτο τρίμηνο, έναντι αρχικής εκτίμησης για αύξηση 1,4%. Επίσης η εσωτερική ζήτηση κατεγράφη αυξημένη κατά 2,3% έναντι αρχικής εκτιμήσεως για αύξηση 1,8%.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία που επιβεβαιώνουν μια σημαντική ανάκτηση της αναπτυξιακής ορμής της αμερικανικής οικονομίας θα έλεγε κανείς ότι «δικαιώνουν» την απόφαση που έλαβε δύο ημέρες νωρίτερα η Fed να ψαλιδίσει κατά 10 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οπως ανακοίνωσε η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα, από τον Ιανουάριο του 2014 θα δαπανά μηνιαίως 75 δισ. δολάρια αντί για 85 δισ. προκειμένου να αγοράζει ομόλογα της αμερικανικής κυβέρνησης και να στηρίζει έτσι τη ρευστότητα της αμερικανικής οικονομίας και να τονώνει την αναπτυξιακή δυναμική.

Στην απόφαση αυτή της Fed διαδραμάτισε, βεβαίως, ρόλο και η βελτίωση της αμερικανικής αγοράς εργασίας - το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 7% το Νοέμβριο από 7,3% που ήταν τον Οκτώβριο.

Οπως έχει ξεκαθαρίσει, πάντως, η αντιπρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν, η οποία ως γνωστόν πρόκειται να αντικαταστήσει την 1η Φεβρουαρίου 2014 τον πρόεδρο Μπεν Μπερνάνκι, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα συνεχιστεί έως ότου το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ υποχωρήσει στο 6,5%.   tTO BHMA

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»