Δημοσίευση: 10/12/2013 - 13:45 Τελευταία ενημέρωση: 10/12/2013 - 13:45






Διαφημίσεις GoogleRogers Home MonitoringCall for a Free Home Assessment. More Than a Home Security System.www.rogers.com/smarthomeRobotics ProgramPlanning your future in robotics? Register now! Fully accreditedonline-tech-training.com/Robotics
Με στόχο να καταλήξουν σε μια πολιτική συμφωνία για την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, συνεδριάζουν από το πρωί στις Βρυξέλλες. Μαραθώνια αναμένεται η συνεδρίαση.

Τα κράτη μέλη πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία μέσα στο Δεκέμβριο ώστε να προλάβει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να την εγκρίνει πριν τη διάλυσή της τον Απρίλιο ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Η ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση αποτελείται από δύο βασικούς πυλώνες: τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας, που έχει συμφωνηθεί ήδη (θα τεθεί σε ισχύ το 2014 και προβλέπει τον έλεγχο 130 συστημικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), και το δεύτερο πυλώνα που είναι ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης των τραπεζών.

Οι διαφωνίες μεταξύ των εταίρων έχουν να κάνουν με διάφορα σημεία του δεύτερου πυλώνα. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι ο καθορισμός της αρχής που θα αποφασίζει τη στιγμή που μια τράπεζα πρέπει να εξυγιανθεί, καθώς επίσης και η σύσταση ενός ενιαίου ταμείου διάσωσης.

Ποιος θα αποφασίζει;

Αναφορικά με την αρχή που θα αποφασίζει την εξυγίανση ενός πιστωτικού ιδρύματος, η Κομισιόν προτείνει να αναλάβει η ίδια μέσω ενός μηχανισμού το ρόλο αυτό, ωστόσο μέχρι τώρα η Γερμανία δεν ήθελε να περάσει η αρμοδιότητα αυτή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά να παραμείνει σε εθνικό. Ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια μετακίνηση του Βερολίνου που μπορεί να οδηγήσει σε συμφωνία.

Στο δεύτερο ανοικτό θέμα, η Κομισιόν προτείνει τη σύσταση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού ταμείου στο οποίο θα συνεισφέρουν οι ίδιες οι τράπεζες και θα αναλάβει τη χρηματοδότηση μιας τράπεζας στη φάση της εξυγίανσης και αφού προηγουμένως συνεισφέρουν σε αυτήν οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και οι πιστωτές. Και στο θέμα αυτό η Γερμανία δεν ήθελε αρχικά τη σύσταση ενιαίου ταμείου, προτείνοντας να γίνει μια ένωση εθνικών ταμείων. Στη σημερινή συνεδρίαση θα φανεί κατά πόσο υπάρχει μετακίνηση της Γερμανίας στο θέμα αυτό.


Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/247685/pros-politiki-sumfonia-gia-tin-trapeziki-enopoiisi/#ixzz2n5zqLFzD
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc