Κοινή διακομματική πολιτική.....................................................

Κοινή διακομματική πολιτική για την αντιμετώπιση του ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων, κι όχι Εξεταστική Επιτροπή, προτείνει ο Δ.Αβραμόπουλος
Η κυβέρνηση Σαμαρά έχει πλήρη επίγνωση του ζητήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και της παραλαβής των υποβρυχίων. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει έτοιμο ολοκληρωμένο σχέδιο, σε συνεργασία με το ΓΕΝ, για την παραλαβή των υποβρυχίων, αφού προηγουμένως καταλογιστούν τα ποσά που απαιτούνται για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί από την εγκατάλειψη των Ναυπηγείων.

Τα στοιχεία αυτά, κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η επίλυση του ζητήματος αποτελεί και την επιθυμία του συνόλου του Κοινοβουλίου, απέρριψε την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής αιτιολογώντας πως «τούτη την ώρα δεν γίνεται για να βοηθήσει, και γι αυτό η κυβέρνηση και η παράταξη της ΝΔ δεν πρόκειται να την στηρίξει».
Ο κ. Αβραμόπουλος, κατά την ομιλία του, ενημέρωσε το Κοινοβούλιο για το ιστορικό της υπόθεσης και τις κινήσεις του από το 2011, όταν ανέλαβε για πρώτη φορά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τότε, κάλεσε τον ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, επικεντρωμένη στους άξονες της προστασίας των χρημάτων του Δημοσίου και της παραλαβής και ενεργοποίησης των υποβρυχίων, αλλά -όπως είπε- στην πορεία με ευθύνη των ΕΝΑΕ (Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ) διαπιστώθηκε αδιέξοδο.
Ταυτοχρόνως, ο κ. Αβραμόπουλος έθεσε τα «καίρια σημεία» που αποτελούν την τακτική της κυβέρνησης για το ζήτημα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην εκτέλεση αυτής της συμφωνίας, γιατί αντιμετωπίζουμε την αντισυμβατική συμπεριφορά ενός ιδιώτη επενδυτή. Και γι’ αυτό, εξήγησε, πρέπει το ελληνικό Δημόσιο να στραφεί χωρίς καθυστερήσεις κατά του ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων για να προασπίσει την περιουσία και τα συμφέροντά του. Ξεκαθάρισε δε ότι βασικός πυλώνας του υπουργείου είναι η αμυντική βιομηχανία της χώρας και η προστασία της απασχόλησης στον κλάδο.
«Αντί, λοιπόν, να χαράξουμε μια κοινή διακομματική πολιτική για να αντιμετωπίσουμε τον πραγματικά υπεύθυνο του προβλήματος, επιχειρούμε, με την πρόταση της Εξεταστικής Επιτροπής κατά συγκεκριμένων πράξεων, να γίνουμε οι ίδιοι μέρος του προβλήματος, προς μεγάλη ικανοποίηση των πραγματικών υπευθύνων, δηλαδή των ιδιοκτητών των Ναυπηγείων» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.
Αναφερόμενος, τέλος, στις ευθύνες εκείνων που δημιούργησαν το πρόβλημα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι αποδόθηκαν και αποδίδονται από την ελληνική Δικαιοσύνη, με σειρά καταδικαστικών αποφάσεων, επισημαίνοντας ότι «η Δικαιοσύνη συνεχίζει την έρευνά της για όλη την περίοδο μέχρι και σήμερα, και τίποτε δεν θα τη σταματήσει». Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθησή του ότι η δικαιοσύνη αποδίδεται καλύτερα από τη Δικαιοσύνη, παρά από τη Βουλή, σημειώνοντας ότι καθήκον των πολιτικών δυνάμεων του τόπου -ειδικά αυτήν την κρίσιμη περίοδο- είναι να παραμερίσουν τις κομματικές στρατηγικές για ένα θέμα «τόσο σοβαρό, τόσο κοστοβόρο, τόσο αναγκαίο για την άμυνα της πατρίδας μας».
Όπως ενημέρωσε, επίσης ο κ. Αβραμόπουλος, ειδικότερα την περίοδο αυτή, το Υπουργείο Άμυνας έδωσε, και συνεχίζει να δίνει τη μάχη του για τη διάσωση της αμυντικής βιομηχανίας, «ένα θέμα που το έχουμε πάρει πάνω μας» και «δικαιωθήκαμε με την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων».
Τόνισε επίσης ότι στην διάρκεια της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, που ξεκινά σε λίγες μέρες, αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής, που συνέρχεται αύριο στις Βρυξέλλες με κύριο θέμα την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, μέσα από την ανάδειξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, όπως οι ελληνικές, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα στηρίξει και θα διαφυλάξει τα συμφέροντα της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.kathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc