49 χρόνια πρίν... 20.ΧΙΙ.1964

49 χρόνια πρίν... 20.ΧΙΙ.1964
Επιλογή: Μιχαλης Ν. Κατσιγερας
ΔΙΩΓΜΟΙ ΕΛΛΗΝΩΝ: (Από κύριον άρθρον της «Κ» υπό τον τίτλον “Το ξεκλήρισμα”.) «Μέσα εις τον κυκεώνα των αλληλοσυγκρουομένων πληροφοριών […], των υπουργικών πιέσεων, δυστροπιών, ανταρσιών κ.λπ., κ.λπ., […] έχει πνιγή μία σημαντικωτάτη εθνική υπόθεσις, διά την οποίαν ουδείς φαίνεται να ενδιαφέρεται, ουδείς ασχολείται και ουδείς έχει την διάθεσιν να την συζητήση. […] Πρόκειται περί της ολοκληρωτικής εκριζώσεως του εν Τουρκία ελληνισμού, αφού ως ανηγγέλθη ήδη, η τουρκική Κυβέρνησις απεφάσισε την απέλασιν και εκείνων ακόμη εκ της ομογενείας, οι οποίοι έχουν αποκτήσει την τουρκικήν υπηκοότητα. […] Το σύνολον των υπό διωγμόν, ανέρχεται κατά θετικούς υπολογισμούς, τους οποίους άλλωστε κάμνουν αι ίδιαι αι τουρκικαί αρχαί, εις τεσσαράκοντα χιλιάδας. Αλλ’ εάν και αυτοί υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τας εστίας των, τι θα απομείνη πλέον ως πυρήν της εν Κωνσταντινουπόλει ομογενείας; […] Το Καστρί είναι απασχολημένον με τα φεστιβάλ και τον ανασχηματισμόν, ο ακαδημαϊκός πρόεδρος της Βουλής συλλέγει τας δηλώσεις διά τα σπίτια και τα χωράφια των βουλευτών, […] η Εκκλησία ενδιαφέρεται διά το μεταθετόν – και ο ελληνισμός της Τουρκίας ξεκληρίζεται σχεδόν υπό εχεμύθειαν! Αλλά δεν είναι εντροπή; […] Θα αφήσωμεν εν πλήρει σιωπή […] να τελειωθή το φρικτόν έγκλημα;».
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Υπό των εκδόσεων Φυτράκη εκυκλοφόρησεν το βιβλίον «Προϊστορικοί πολιτισμοί και εξέλιξη» του κ. Σωτ. Δημητρίου, εις το οποίον διερευνάται «το πού σταματά η φυσική ιστορία και αρχίζει η ιστορία του ανθρώπου, εάν υπάρχει και ποιο είναι το όριον μεταξύ του κόσμου της αναγκαιότητος και του κόσμου της ελευθερίας», υπό το πρίσμα των σημερινών δεδομένων της αρχαιολογικής προϊστορίας και της παλαιοντολογίας. Επίσης εις το βιβλίον συγκεφαλαιούνται αι θεωρίαι περί της καταγωγής του ανθρώπου εις τον φυσικόν κόσμον. Την έκδοσιν επεμελήθη ο ζωγράφος κ. Τ. Χατζής.

ΠΛΑΣΤΙΚΟΤΗΣ: Ηναψαν τα «μοντέρνα»... φανάρια από πλαστικά του εορταστικού διακόσμου της οδού Σταδίου, τα οποία ενθυμίζουν επαρχιακούς πασχαλινούς πανηγυρισμούς.καθημερινη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»