Ρωσικά «δώρα» στον Γιανουκόβιτς

Ρωσικά «δώρα» στον Γιανουκόβιτς

Αγνοώντας τις διαμαρτυρίες και τις απειλές της αντιπολίτευσης, Γιανούκοβιτς και Πούτιν προχώρησαν σήμερα στην σύναψη σημαντικών οικονομικών συμφωνιών: Μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και αγορά ομολόγων στο επίκεντρο.
Με μια γενναία μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, κατά 33%,(στα 268,5 $ /1000 κ.μ), την αγορά ουκρανικών ομολόγων ύψους 15 δισ. δολαρίων από το ρωσικό σταθεροποιητικό ταμείο, και πακέτο 14 συνολικά συμφωνιών, επισφραγίστηκε σήμερα στη Μόσχα αυτό που και οι δύο ηγέτες ονόμασαν «στρατηγική συνεργασία».
Στη διάρκεια της συνόδου διακρατικής συνεργασίας Ρωσίας-Ουκρανίας, με την παρουσία των προέδρων, Βλαντιμίρ Πούτιν Πούτιν και Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έγινε φανερό πως το επίσημο Κίεβο, μετά από μεγάλη αμφιταλάντευση, επανέρχεται στην αναγέννηση της στρατηγικής συνεργασίας με το μεγάλο γείτονά του. Το πρώτο βήμα είχε γίνει πριν από τρείς βδομάδες, όταν η Ουκρανία αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε, προκαλώντας σοβαρή πολιτική κρίση και μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη χώρα.
Μετά τις σημερινές εξελίξεις, στη διακρατική, ο μεν Γιανουκόβιτς χαρακτήρισε «στρατηγική» τη συνάντηση, ο πιο έμπειρος ομόλογός του πήγε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι «αναμφίβολα η Ουκρανία είναι σύμμαχος και στρατηγικός μας εταίρος».
Σύμφωνα με τον Γιανουκόβιτς, ως το τέλος του 2013 θα είναι έτοιμες και μπορούν να υπογραφούν μια σειρά ακόμα συμφωνίες που θα διευρύνουν τη στενή σχέση των δύο χωρών. Στο βαθμό που γίνει πράξη η πιο βαθιά προσέγγιση «τόσο στον οικονομικό όσο και τον πολιτικό τομέα», σύμφωνα με τον Πούτιν, τότε «μπορούμε να εξετάσουμε τη δυνατότητα χρήσης των στρατιωτικών υποδομών της Ουκρανίας για τις ανάγκες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων», είπε.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση στο Κίεβο
Ο ουκρανικός λαός «έχει δικαίωμα να γνωρίζει τι υποσχέθηκε σε αντάλλαγμα ο Γιανούκοβιτς» είπε ο Βίταλι Κλίτσκο
Ο ουκρανικός λαός «έχει δικαίωμα να γνωρίζει τι υποσχέθηκε σε αντάλλαγμα ο Γιανούκοβιτς» είπε ο Βίταλι Κλίτσκο
Εν τω μεταξύ, στο Κίεβο, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης αντέδρασαν, κατ` αρχήν, αρνητικά στις ρωσοουκρανικές συμφωνίες. Η συναισθηματική αντίδραση των διαδηλωτών αποσαφηνίζεται στο σύνθημα, «να μείνει στη Μόσχα και να μη γυρίσει πίσω ο πρόεδρος». Ο ουκρανικός λαός «έχει δικαίωμα να γνωρίζει τι υποσχέθηκε σε αντάλλαγμα ο Γιανούκοβιτς» είπε ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος Udar, Βίταλι Κλίτσκο.
Πέρα από αυτό, όμως, τίποτα συγκεκριμένο για την κατάσταση της οικονομίας που στις αρχές του επομένου χρόνου τείνει να καταρρεύσει αν δεν λυθεί άμεσα το ζήτημα λήψης μέτρων σταθεροποίησης, δηλ. δανειοδότησης.
Από τις εξελίξεις στη Μόσχα η ουκρανική ηγεσία φαίνεται να κλείνει προς την πλευρά της πιο ρεαλιστικής ρωσικής προσφοράς σε σχέση με τους αυστηρούς όρους του ΔΝΤ και των «αόριστων» όπως τις χαρακτήρισε ο ουκρανός πρωθυπουργός, Αζάροφ, υποσχέσεις της Ε.Ε. Πηγές στη Μόσχα ανέφεραν ότι τα 5 δισ. δολάρια μπορεί να εκταμιευτούν μέχρι τέλους του χρόνου.
Δημήτρης Λιάτσος, Μόσχα
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος  dw de 

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»