Θύμα της πρωτόγνωρης πολιτικής κρίσης η οικονομία

Θύμα της πρωτόγνωρης πολιτικής κρίσης η οικονομία

Το "μοντέλο Πούτιν" φαίνεται να έχει υιοθετήσει ο τούρκος πρωθυπουργός για να επιβληθεί, αλλά πολλοί σχολιαστές προεξωφλούν την αποτυχία του. Θύμα των εξελίξεων η τουρκική οικονομία. Από αύριο αναμένονται αυξήσεις
Τρίτη εβδομάδα μιας πρωτοφανούς - στα τουρκικά χρονικά - πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης ξεκινά με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει ανοιχτά όλα τα μέτωπα με τη δικαιοσύνη, την αστυνομία, την κοινωνία και κυρίως με τους συντρόφους στο κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Μοντέλο Πούτιν
Κάθε μέρα γίνονονται αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
Κάθε μέρα γίνονονται αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
Γερμανοί σχολιαστές καταγγέλλουν ότι έχει υιοθετήσει το μοντέλο Πούτιν για να κρατηθεί στην εξουσία, ενώ ο γνωστός τούρκος σχολιαστής Μουράτ Γετκίν χρησιμοποιεί όρους μετεωρολογίας κάνοντας λόγο για συσσώρευση «ηλεκτρισμένων νεφώσεων» στο σημερινό του άρθρο. Άλλοι σχολιαστές υπογραμμίζουν την ανάγκη να παραμείνει η Τουρκία σε ευρωπαϊκή τροχιά λόγω της στρατηγικής γεωπολιτικής της θέσης. Ο τούρκος πρωθυπουργός συνεχίζει τις προεκλογικές - στην ουσία - ομιλίες του ανά την τουρκική επικράτεια υπερασπιζόμενος την πολιτική του και καταγγέλλοντας τη Δύση για συνομωσία σε βάρος του. Στην προσπάθεια πρόβλεψης για την επόμενη μέρα στην Τουρκία ένα είναι βέβαιο: ότι η οικονομία της χώρας βουλοπλέει. Η εβδομάδα ξεκινάει με μια νέα κυβέρνηση ύστερα από τον ευρύ ανασχηματισμό της περασμένης εβδομάδας με την αντικατάσταση 10 υπουργών αλλά με πρώτο πραγματικό θύμα μέχρι στιγμής την οικονομία.

Αναμένεται κύμα αυξήσεων
Έξω πάμε καλά...Ο Ερντογάν σε πρόσφατη επίσκεψη στο Πακιστάν
Η πολιτική κρίση των τελευταίων ημερών με την έντονη αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το θρησκευτικό τάγμα του Φετουλάχ Γκιουλέν και με το δικαστικό σώμα, έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις αγορές στέλνοντας την τουρκική λίρα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και το ευρώ στα ύψη, πράγμα που αναμένεται να προκαλέσει αυτό που όλοι φοβούνται εδώ στην Τουρκία: αυξήσεις. Πράγματι κύμα αυξήσεων αναμένεται να πλήξει τα τουρκικά νοικοκυριά από αυτή την εβδομάδα ιδιαίτερα σε εισαγόμενα είδη όπως πετρέλαιο, βενζίνη και φυσικό αέριο. Χιλιάδες πολίτες σπεύδουν ήδη να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους, ενώ οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η πολιτική κρίση των τελευταίων ημερών εισήγαγε ένα παράγοντα αστάθειας στο σύστημα που ήταν απόν εδώ και χρόνια. «Η Τουρκία θα είναι η 17η οικονομία του πλανήτη το 2013 και η 12η το 2028, προβλέπει πρόσφατη έρευνα του Βρετανικού Κέντρου Οικονομικής και Επιχειρηματικής Έρευνας (CEBR) ωστόσο επισημαίνει παράλληλα ότι «η προοπτική για την Τουρκία εξαρτάται από την πολιτική σταθερότητα και οι συνεχιζόμενες ταραχές σαν και αυτές του 2013 μπορεί να αποθαρρύνουν τις επενδύσεις και ως εκ τούτου την ανάπτυξη.»

Αριάννα Φερεντίνου, Κωνσταντινούπολη
Υπεύθ. Σύνταξης Ειρήνη Αναστασοπούλου      dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»