Εύσημα και στήριξη μετά το πρώτο σοκ από τα καλάσνικοφ

Εύσημα και στήριξη μετά το πρώτο σοκ από τα καλάσνικοφ
31/12/2013
Στη σκιά του τρομοκρατικού χτυπήματος κατά της κατοικίας του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα οι δηλώσεις του Βερολίνου σχετικά με τη μελλοντική στήριξη της Ελλάδας, αλλά και την ελληνική προεδρία της ΕΕ.
Η αναφορά στην εκ μέρους της χώρας μας ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ιστοσελίδα της γερμανικής Υπηρεσίας Τύπου και Πληροφοριών συνέπεσε με την ημέρα του τρομοκρατικού χτυπήματος και στην ανάρτηση σημειώνεται ότι πρόκειται για την τέταρτη προεδρία της Ελλάδας, ενώ αναφέρεται ότι η Αθήνα θέλει, με σχεδιασμένα έξοδα 50 εκατομμυρίων ευρώ, να κρατήσει το κόστος της προεδρίας χαμηλό – το χαμηλότερο ως τώρα, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται.
«Η Ελλάδα έχει θέσει υψηλούς στόχους. Μέχρι τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 25 Μαΐου του 2014 θέλει να ολοκληρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα νομοθετικά σχέδια», επισημαίνεται και παρατίθενται οι βασικές προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, για την Τραπεζική Ένωση, για την περαιτέρω ανάπτυξη του Συμφώνου Ανάπτυξης και Απασχόλησης σε ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα για την απασχόληση και για το ζήτημα της μετανάστευσης, «έναν παραδοσιακά σημαντικό τομέα» για την χώρα.
Ιδιαίτερο επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει η σημερινή συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ» ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών Β. Σόιμπλε, μέσω της οποίας διαβεβαιώνει πως οι Ευρωπαίοι «δεν θα απογοητεύσουν» την Ελλάδα και θα ανοίξουν την πόρτα σε νέες αρωγές.
Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε χαρακτηρίζει ενώ «μεγάλη ευκαιρία» για τη χώρα μας την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ.
«Η προεδρία (της ΕΕ) θα δείξει στον ελληνικό πληθυσμό ότι το μέλλον του βρίσκεται στην Ευρώπη», σημειώνει, προσθέτοντας πως «η άσκηση της προεδρίας είναι πηγή ταυτότητας, αυτοπεποίθησης, υπερηφάνειας, η προεδρία της ΕΕ είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα και για την Ευρώπη».
Σχετικά με το μέλλον του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Σόιμπλε σημειώνει πως «θα αποφασίσουμε στα μέσα της χρονιάς (2014) αν πρέπει να βοηθήσουμε και πάλι την Ελλάδα».
«Αν η χώρα παραμείνει στην οδό των μεταρρυθμίσεων, αν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που γνωρίζουμε, δεν θα την απογοητεύσουμε», αναφέρει, με το Γαλλικό Πρακτορείο να υπογραμμίζει πως τα ενθαρρυντικά σχόλια του Σόιμπλε διατυπώθηκαν ενώ η κατοικία του πρεσβευτή της Γερμανίας στην Αθήνα γινόταν στόχος πυροβολισμών.
Άλλωστε, στο ίδιο μήκος κύματος (μετά το πρώτο σοκ) κινήθηκαν συνολικά οι δηλώσεις των Γερμανών αξιωματούχων, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, να δηλώνει πως τίποτε δεν μπορεί να χαλάσει τις καλές σχέσεις των δύο χωρών και των δύο λαών.
Αν και σημείωσε πως το Βερολίνο λαμβάνει πολύ στα σοβαρά την επίθεση, η οποία, όπως είπε, με τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, ο κ. Σταϊνμάγερ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο για τη γρήγορη αντίδρασή τους.
«Είμαι πολύ ευτυχής που κατά την επίθεση εναντίον της κατοικίας του πρέσβη μας στην Αθήνα ουδείς υπέστη κάποια ζημία. Αυτό είναι ένα περιστατικό το οποίο παίρνουμε πολύ σοβαρά υπόψη. Τίποτα, αλλά απολύτως τίποτα, δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια επίθεση κατά ενός εκπροσώπου της χώρας μας. Οι δράστες, όμως, δεν θα καταφέρουν να χαλάσουν τις καλές σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας και μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων. Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών Βενιζέλο για τη γρήγορη αντίδρασή τους. Μας διαβεβαίωσαν ότι θα ενδυναμώσουν τα μέτρα ασφαλείας και ότι θα κάνουν το παν ώστε να βρεθούν οι υπεύθυνοι και να τους αποδοθούν ευθύνες», ήταν η πλήρης δήλωση του Γερμανού ΥΠΕΞ.
Εύσημα στις ελληνικές αρχές για την άμεση και συντονισμένη αντίδραση στην επίθεση εναντίον της κατοικίας του γερμανού πρέσβη στην Αθήνα απέδωσε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική συνομιλία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την Άγκελα Μέρκελ.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι τα μέτρα ασφαλείας θα ενισχυθούν και ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να βρεθούν οι ένοχοι και να λογοδοτήσουν, πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ.
Αναφερόμενος στην επικείμενη ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ο γερμανός εκπρόσωπος ευχήθηκε στην Ελλάδα «μια καλή προεδρία της ΕΕ» και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη της Γερμανίας.ELZONI GR

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»