Πάπας: Ανοίξτε την καρδιά σας και βαδίστε στο φως

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Πάπας: Ανοίξτε την καρδιά σας και βαδίστε στο φως

Να ανοίξουν την καρδιά τους στον Θεό και στον συνάνθρωπο και να νικήσουν το σκοτάδι, κάλεσε τους πιστούς ο Πάπας Φραγκίσκος που γιορτάζει τα πρώτα του Χριστούγεννα ως επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Πάπας: Ανοίξτε την καρδιά σας και βαδίστε στο φως
Ο Πάπας Φραγκίσκος που γιορτάζει τα πρώτα του Χριστούγεννα ως ηγέτη 1,2 δισεκατομμυρίου Ρωμαιοκαθολικών ανά τον κόσμο κάλεσε χθες Τρίτη τους ανθρώπους να αποφεύγουν την υπερηφάνεια και τον εγωισμό και να ανοίξουν τις καρδιές τους στο Θεό και τον συνάνθρωπο τους.

Ο Φραγκίσκος ο οποίος τον περασμένο Μάρτιο έγινε ο πρώτος μη ευρωπαίος Πάπας εδώ και 1.300 χρόνια, γιόρτασε επισήμως την παραμονή των Χριστουγέννων με μια μάζα περίπου 10.000 ανθρώπων στην κατάμεστη Βασιλική του Αγίου Πέτρου και μ' ένα πλήθος άλλων πιστών, να παρακολουθούν τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία από γιγαντοοθόνες στην πλατεία του Βατικανού.
Οι μεγάλες καμπάνες της Βασιλικής , οι ίδιες που σήμαναν και την εκλογή του στις 13 Μαρτίου, σήμαναν δοξαστικά το βράδυ της γέννησης του Ιησού στη Βηθλεέμ. Ο Ποντίφικας στη σύντομη ομιλία του προς τους πιστούς ντυμένος απλά με λευκά άμφια ανέφερε ότι ο άνθρωπος μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στο σκοτάδι και το φως.
«Κατά την προσωπική μας ιστορία υπάρχουν δύο φωτεινές και σκοτεινές στιγμές , φώτα και σκιές. Αν αγαπάμε τον Θεό τους αδελφούς και τις αδελφές μας, περπατάμε μέσα στο φως. Αλλά αν η καρδιά μας είναι κλειστή, αν κυριαρχείται από την υπερηφάνεια, την εξαπάτηση, την ιδιοτέλεια, τότε πέφτει το σκοτάδι μέσα μας και γύρω μας », είπε ο Πάπας. Ο ηγέτης των Ρωμαιοκαθολικών περιτριγυρισμένος από περίπου 300 καρδινάλιους, επισκόπους και ιερείς, προέτρεψε τους ανθρώπους να μην φοβούνται να φτάσουν κοντά στο Θεό.

«Μη φοβάστε! Ο Πατέρας μας, μας αγαπά , μας έδωσε τον Ιησού για να μας καθοδηγήσει στο δρόμο που οδηγεί προς τη γη της επαγγελίας. Ο Ιησούς είναι το φως που φωτίζει το σκοτάδι. Αυτός είναι η ειρήνη μας», είπε ο Φραγκίσκος.
Προσκυνητές ήρθαν από όλο τον κόσμο για τη Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία. Κάποιοι είπαν ότι πήγαν γιατί αισθάνονται ότι ο πάπας Φραγκίσκος είχε φέρει μια πνοή φρέσκου αέρα στην Εκκλησία.

«Φέρνει μια νέα εποχή στην Εκκλησία, μια Εκκλησία που εστιάζει πολύ περισσότερο στους φτωχούς και σε ότι είναι λιτό, είναι πιο ζωντανή, μια Εκκλησία που νοιάζεται για όλους στον κόσμο », είπε η Ντολόρες ντι Μπενεντέτο, από την ιδιαίτερη πατρίδα του Ποντίφικα, την Αργεντινή. Ο Τζαινσίνο Σαμνπέλο ένας Ιταλός , είπε ότι δεν είχε πάει πότε στη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων στον Άγιο Πέτρο, αλλά τώρα ήθελε να πάει για να δει από κοντά τον Πάπα.

«Έρχομαι από πολύ μακριά, κυρίως γιατί ... σκέφτηκα ότι θα ήταν πολύ ωραίο να ακούσω τα λόγια αυτού του πάπα από κοντά και να δω γιατί οι άνθρωποι είναι συγκλονισμένοι από αυτόν», είπε.
To μήνυμά του για τα Χριστούγεννα
Ο πάπας Φραγκίσκος, στο μήνυμά του για τα Χριστούγεννα, το πρώτο του αφότου αναδείχθηκε προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, κάλεσε σήμερα να υπάρξει διάλογος ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στο Νότιο Σουδάν, στη Συρία, στη Νιγηρία, στη ΛΔ Κονγκό και στο Ιράκ, προσθέτοντας ότι προσεύχεται να υπάρξει ένα «ευνοϊκό αποτέλεσμα» στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.

Κάθε άνθρωπος, είπε ο αργεντινός πάπας, πρέπει να προσπαθήσει να γίνει «ειρηνοποιός».

Ο Φραγκίσκος, ο οποίος αναδείχθηκε στο ανώτατο αξίωμα της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας την 13η Μαρτίου, μιλώντας στους χιλιάδες πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου από το κεντρικό μπαλκόνι, απηύθυνε επίσης έκκληση το περιβάλλον να σωθεί από την «ανθρώπινη απληστία και αδηφαγία».

Ο ηγέτης της εκκλησίας, που μετρά 1,2 δισεκ. πιστούς σε διεθνές επίπεδο, επικεντρώθηκε στο πρώτο μήνυμά του Urbi et Orbi («προς την πόλη και τον κόσμο») στην θεματική του πολέμου και της ειρήνης. Κάλεσε να αποκατασταθεί η «κοινωνική αρμονία στο Νότιο Σουδάν, όπου οι τωρινές εντάσεις έχουν ήδη προκαλέσει πολυάριθμα θύματα και απειλούν την ειρηνική συνύπαρξη σε αυτό το νεαρό κράτος».

Κάλεσε επίσης να υπάρξει διάλογος για να τερματιστούν οι συγκρούσεις στη Συρία, στη Νιγηρία, στη ΛΔ Κονγκό και στο Ιράκ. «Ο πόλεμος καταστρέφει και πληγώνει τόσες πολλές ζωές!», είπε, επισημαίνοντας ότι τα θύματά του είναι τα παιδιά, οι γέροι, οι γυναίκες και οι ασθενείς. Ο πάπας επέμεινε στο μήνυμά του ότι είναι οι άνθρωποι που πρέπει να παίξουν ρόλο στην προώθηση της ειρήνης, με το γείτονά τους ή ανάμεσα σε έθνη, είτε είναι πιστοί είτε όχι. Το μήνυμα της γέννησης του Ιησού στη Βηθλεέμ, ανέφερε, απευθύνεται σε «κάθε άνδρα ή γυναίκα που επαγρυπνεί, που ελπίζει σε έναν καλύτερο κόσμο, που νοιάζεται για τους άλλους ενώ ταπεινά προσπαθεί να κάνει το καθήκον του ή της». Πρόσθεσε «ο Θεός είναι ειρήνη. Ζητήστε του να μας βοηθήσει να γίνουμε ειρηνοποιοί κάθε ημέρα, στη ζωή μας, στις οικογένειές μας, στις πόλεις μας και στα έθνη μας, σε όλο τον κόσμο».

Ο Φραγκίσκος ζήτησε στο μήνυμά του από το θεό «να προσέχει τα τόσα πολλά παιδιά που απάγονται, τραυματίζονται και σκοτώνονται σε ένοπλες συγκρούσεις, όλα εκείνα που τους κλέβουν την παιδική τους ηλικία και τα αναγκάζουν να γίνουν παιδιά-στρατιώτες».

Κάλεσε εξάλλου να έχουν μια «αξιοπρεπή ζωή» οι μετανάστες, προσευχόμενος να μην επαναληφθούν τραγωδίες όπως αυτή του πρόσφατου πολύνεκρου ναυαγίου στη Λαμπεντούζα, κι έκανε ιδιαίτερα μια έκκληση εναντίον της εμπορίας ανθρώπων, που αποκάλεσε «ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Μιλώντας λίγη ώρα μετά από μια πολύνεκρη επίθεση στη Βαγδάτη με στόχο χριστιανούς πιστούς, ο πάπας ζήτησε από το θεό να «προστατεύσει όλους εκείνους που αντιμετωπίζουν διωγμούς εν ονόματί Σου».

«Ζητώ το χριστουγεννιάτικο δώρο της χαράς και της ειρήνης να δοθεί σε όλους: στα παιδιά και στους γέρους, στους νέους και στις οικογένειες, στους φτωχούς και τους περιθωριοποιημένους», ανέφερε ο κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Βατικανού πατέρα Φεντερίκο Λομπάρντι, στην πλατεία συνέρρευσαν 70.000 άνθρωποι.  ΕΘΝΟΣ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»