Τουρκία: Εξελίξεις στην υπόθεση του πραξικοπήματος του 1997

Τουρκία: Εξελίξεις στην υπόθεση του πραξικοπήματος του 1997
13/12/2013
Τον ρόλο του στο πραξικόπημα του 1997 στην Τουρκία, με το οποίο εκδιώχθηκε από την εξουσία η πρώτη φιλοϊσλαμιστική κυβέρνηση της χώρας, αρνήθηκε ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού Ισμαήλ Χακί Καρανταγί.
Ο Καρανταγί, που βρέθηκε για πρώτη φορά ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς δεν είχε εμφανισθεί ως τώρα στο δικαστήριο για λόγους υγείας, υποστήριξε ότι η επέμβαση του στρατού δεν αποτελούσε πραξικόπημα, ενώ σημείωσε ότι η τότε κυβέρνηση ήταν υπεύθυνη για τις εντάσεις της εποχής επειδή δρούσε εναντίον του λαϊκού χαρακτήρα της Τουρκικής Δημοκρατίας.
«Ζητώ την αθώωσή μου, δεν έκανα τίποτε που να μπορεί να θεωρηθεί πραξικόπημα. Η 28η Φεβρουαρίου δεν είναι μια διαδικασία πραξικοπήματος, δεν υπάρχει τίποτε για το οποίο να μπορεί να κατηγορηθεί ο στρατός» τόνισε ο 81χρονος απόστρατος στρατηγός.
Από τον Σεπτέμβριο ο Καρανταγί δικάζεται από το ποινικό δικαστήριο στην Άγκυρα μαζί με 103 απόστρατούς στρατιωτικούς.
Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους κρατουμένους που είχαν προφυλακισθεί στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης που οδήγησε στην ανατροπή της τότε κυβέρνησης Ερμπακάν, έχουν απελευθερωθεί εν αναμονή της ετυμηγορίας, με εξαίρεση τον απόστρατο στρατηγό Τσεβίκ Μπιρ.  elzoni gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»