«Προεδρία ελπίδας για καλύτερη Ευρώπη» η επιδίωξη Σαμαρά

«Προεδρία ελπίδας για καλύτερη Ευρώπη» η επιδίωξη Σαμαρά
Μήνυμα ελπίδας έστειλε από τη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός. Η εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, η πολιτική άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ και η μετανάστευση είναι ορισμένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

«Η Ελλάδα αρχίζει την Προεδρία της ΕΕ με θετικές επιδόσεις, πρωτογενές πλεόνασμα και επικείμενη ανάκαμψη. Θα είναι μια Προεδρία ελπίδας, ελπίδα για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη».
Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.
Η εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, η πολιτική άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ, η μετανάστευση, η ενέργεια και η διεύρυνση της ΕΕ είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν σήμερα και αύριο τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών.
Εν τω μεταξύ χιλιάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονται από το πρωί για τις πολιτικές λιτότητας, προσπαθώντας να προσεγγίσουν το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και η παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, έχουν δημιουργήσει κυκλοφοριακό χάος στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής που είναι προγραμματισμένη για τις 16:00 (ώρα Ελλάδας).
Πάντως, μετά την «ιστορική» πολιτική συμφωνία για την τραπεζική ενοποίηση, που επετεύχθη πριν από λίγες ώρες στο Ecofin, αλλά και με την επανεκλεγείσα Άγγελα Μέρκελ στην Καγκελαρία της Γερμανίας, πολλοί θεωρούν ότι η Ευρώπη, έπειτα από αρκετούς μήνες απραξίας, είναι έτοιμη να ξαναβάλει μπρος τις μηχανές.
Η τραπεζική ενοποίηση και η εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας των 28 ηγετών παρουσία του Προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Αρχικά οι 28 θα κάνουν απολογισμό της συμφωνίας για την τραπεζική ενοποίηση που επετεύχθη πριν από λίγες ώρες στο Ecofin. Στη συνέχεια οι «28» θα εξετάσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί προς την κατεύθυνση της ενισχυμένης εποπτείας των οικονομικών πολιτικών των κρατών-μελών της ΕΕ.
Εξάλλου, οι εργασίες της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής ξεκινούν με το θέμα της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, παρουσία του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, η συζήτηση θα επικεντρωθεί γύρω από τη διατήρηση και ανάπτυξη των δυνατοτήτων της ΕΕ για την άμυνα και την ασφάλεια και τη συνεργασία των κρατών-μελών προς αυτό το σκοπό. Πρόκειται για ένα «ευαίσθητο» θέμα, σύμφωνα με αναλυτές, καθώς οι ηγέτες θα εξετάσουν την ελάχιστη «αμοιβαιοποίηση» αμυντικών μέσων.kathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»