Ένα «έντιμο» smartphone

Ένα «έντιμο» smartphone

Μπανάνες, καφές ή τσάι που προέρχονται από δίκαιο τρόπο εμπορίας είναι εδώ και καιρό γνωστά. Και στα κινητά όμως θα κυκλοφορήσει σύντομα το πρώτο προϊόν fair trade.
Ο Ντέιβ Χάκενς εκνευρίστηκε απίστευτα όταν χάλασε η φωτογραφική του μηχανή και δεν ήταν σε θέση να την επισκευάσει. Το γεγονός αυτό στάθηκε όμως η αφορμή μιας μικρής επανάστασης. Παρατήρησε πως στην μηχανή του είχε χαλάσει ένα πολύ μικρό εξάρτημα το οποίο δεν μπορούσε πια να επιδιορθωθεί. Όλα τα άλλα κομμάτια ήταν γερά και λειτουργούσαν. «Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα τι συμβαίνει με τις ηλεκτρονικές συσκευές. Όταν κάτι χαλάει το πετάς. Και τότε σκέφθηκα, τι μπορώ να κάνω για να το αλλάξω;».
Ο Ντέιβ Χάκενς θέλει στo πλάισιο ερευνών του πανεπιστημίου του Aϊντχόφεν να κατασκευάσει ηλεκτρονικές συσκευές που θα αποτελούνται από πολλά διαφορετικά αυτοτελή κομμάτια, τα οποία θα λειτουργούν. Λίγο-πολύ θα εφαρμόζεται η αρχή που εφαρμόζεται στα παιχνίδια lego. Αυτή του την ιδέα θέλει καταρχάς να την εφαρμόσει σε ένα smartphone.
Χαλάνε εύκολα...
Χαλάνε εύκολα...
O Ντάνιελ Μπάζα, επιστήμονας Πληροφορικής από το Πανεπιστήμιο του Μπίλεφελντ, δεν πιστεύει σε μια τέτοια εφαρμογή. «Ένα τέτοιο τηλέφωνο μπορεί να είναι δυνατόν να κατασκευαστεί, αλλά από τεχνικής πλευράς δεν έχει σημασία. Θα είναι ταχύτερο εάν δεν κάνει κανείς μια τέτοια κατασκευή».
Ενδιαφέρον από τη Motorola
Αυτά τα μεμονωμένα κομμάτια απαιτούν πιο μεγάλες διαδρομές σύνδεσης, γεγονός που κάνει τα τηλέφωνα πιο ακριβά. Εκτός αυτού οι συσκευές θα είναι πιο μεγάλες, πιο βαριές και για το λόγο αυτό θα είναι φυσικά και πιο ακριβές.
Η Motorola έχει δείξει ενδιαφέρον
Η Motorola έχει δείξει ενδιαφέρον
Ο Ντέιβ Χάκενς δεν φαίνεται να εντυπωσιάζεται από τέτοιου είδους δηλώσεις. Τον Σεπτέμβριο βρέθηκε στην Ελλάδα για διακοπές και από την παραλία όπου βρισκόταν ανέβασε στο youtube ένα βίντεο με το οποίο εξηγούσε την ιδέα του. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή. Μέσα σε τρεις μήνες το βίντεο είχε πάνω από 18,5 εκατομμύρια κλικ.
«Αυτό το τηλέφωνο είναι ένα όραμα για μένα και πρέπει να πω πως θέλουμε ένα τέτοιο τηλέφωνο», λέει ο Χάκενς.
Δεν θα είναι όμως ο ίδιος που θα παράγει μαζικά ένα τέτοιο τηλέφωνο. Ήδη η γνωστή εταιρεία κινητών τηλεφώνων Motorola προσέγγισε τον Χάκενς και σχεδιάζουν μια συνεργασία.
Ο Γιούργκεν Ρες από την γερμανική περιβαλλοντική οργάνωση Umwelthilfe δεν πιστεύει πως το τηλέφωνο αυτό θα βοηθήσει πραγματικά το περιβάλλον, ωστόσο επιρρίπτει και αυτός στις εταιρείες ότι κατασκευάζουν με τέτοιο τρόπο τα τηλέφωνα, ώστε δύσκολα επισκευάζονται. Όταν θα κυκλοφορήσει το «έντιμο κινητό» θα είναι από τους πρώτους που θα το αγοράσουν, όπως λέει.
Viktoria Kleber / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής    dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»