Skip to main content

Καρλ Χάιντς Ροτ: «Γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις- Η Ελλάδα μπορεί»

Καρλ Χάιντς Ροτ: «Γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις- Η Ελλάδα μπορεί»
Το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα από τη Γερμανία παρουσιάζει στο βιβλίο του, με τίτλο «Γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις- Η Ελλάδα μπορεί», ο Γερμανός Κάρλ Χάιντς Ροτ, διδάκτορας της Ιστορίας και της Ιατρικής στα Πανεπιστήμια Κολονίας , Βόνης, Ντίσελντορφ, Αμβούργου και Βρέμης, στέλεχος του Ιδρύματος Κοινωνικής Ιστορίας, συγγραφέας των βιβλίων «Η Ελλάδα και η Κρίση», «Μανιφέστο για μια Ευρώπη της Ισότητας».
Στο εν λόγω πόνημα, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Λιβάνη, σε μετάφραση Σοφίας Μαριάτου, παρουσιάζονται με τεκμήρια και αριθμούς τα εγκλήματα και οι καταστροφές υποδομών, οι κλοπές αγαθών, οι αρπαγές εγκαταστάσεων στην Ελλάδα, με αποκορύφωμα το αναγκαστικό δάνειο που επέβαλε το Γ΄Ράϊχ για έξοδα διατροφής των δυνάμεων κατοχής.
Στην αρχή της μελέτης αναλύονται οι προσπάθειες της κυβέρνησης να θέσει, το 2015, σε υψηλό επίπεδο το ζήτημα των αποζημιώσεων. Κάνοντας μετριοπαθείς υπολογισμούς και με βάσει τις ισοτιμίες, ο συγγραφέας εκτιμά το συνολικό οφειλόμενο ποσό σε 90 δις ευρώ. «Στη Γερμανία το ποσό αυτό θα θεωρηθεί σκανδαλώδες από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και θα απορριφθεί εν μέσω οργής», σημειώνει και παραθέτει επιχειρήματα που αντικρούουν τους ισχυρισμούς του Βερολίνου.
Στο τελευταίο κεφάλαιο ο μελετητής προτείνει στην κυβέρνηση της χώρας του να εξοφλήσει επιτέλους τα χρέη της μεταβιβάζοντας προς την Τράπεζα Ελλάδας ως πρώτη δόση ράβδους χρυσού αξίας 7 δις ευρώ από τα αποθέματα της Μπούντεσμπανκ η οποία είναι νόμιμός διάδοχος της Ράϊχσμπανκ. Να ακολουθήσει μια δεύτερη δόση χρυσού αξίας 28 δις προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ως μερίδιο της Γερμανίας στο νέο πρόγραμμα δανεισμού. Μια τρίτη δόση χρυσού αξίας 25 δις ευρώ θα πρέπει να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με τη μορφή άτοκου δανείου σε μια ελληνική τράπεζα ανασυγκρότησης. Επίσης η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας να πουλήσει ράβδους χρυσού αξίας 8 δις ευρώ διαθέτοντας το ποσό σε ένα ελληνικό Ταμείο Πολεμικής Αποζημίωσης και Ιστορικής Μνήμης για να αποζημιωθούν οι κληρονόμοι όσων σφαγιάσθηκαν ή κρατήθηκαν αιχμάλωτοι από τους Ναζί. Τέλος, το εναπομείναν ποσό των 22 δισ.- καταλήγει ο Ροτ- να το καταθέσει η Ελλάδα σε ένα κοινό Ταμείο Επανορθώσεων για θύματα των άλλων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc