«Δικαιοσύνη για την Ελλάδα»

Επισκόπηση τύπου

«Δικαιοσύνη για την Ελλάδα»

Τα ξενοφοβικά φαινόμενα που αυξάνονται στη Γερμανία όσο αυξάνεται ο αριθμός προσφύγων στη χώρα, η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα και η πορεία της Βρετανίας εντός ή εκτός της ΕΕ σχολιάζονται σήμερα στον γερμανικό τύπο.
Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung δημοσιεύει σήμερα άρθρο του οικονομικού συμβούλου και πρώην μέλους της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα, Γενς Μπάστιαν. Το άρθρο που φέρει τον τίτλο «Δικαιοσύνη για την Ελλάδα» αναφέρεται στα μεγάλα βάρη που καλείται να σηκώσει η χώρα εν μέσω προσφυγικής και οικονομικής κρίσης.
«Τι συμβαίνει όταν στόχος της ευρωπαϊκή πολιτικής γίνεται να δημιουργηθούν κέντρα προσφύγων, στα οποία θα φιλοξενούνται 300.000 άνθρωποι; Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν είναι πια χώρα διέλευσης αλλά χώρα συγκράτησης προσφύγων, προκειμένου αυτοί να μη συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τον Βορρά. Η δημιουργία των λεγόμενων Hotspot στα νησιά του Αιγαίου καθώς και δύο κέντρων υποδοχής προσφύγων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι αυτού του σχεδίου.
Η χρηματοδότηση της προσφυγικής κρίσης και η παράλληλη υλοποίηση της επίμαχης μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού θέτει την Αθήνα ενώπιον προκλήσεων που απλά δεν λύνονται. Είτε θα πρέπει να γίνουν περικοπές σε άλλους τομείς, είτε θα πρέπει να βοηθήσουν διεθνείς οργανώσεις. Η Ελλάδα δεν μπορεί (πλέον) να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση με δικά της μέσα».
«Η Γερμανία δεν πρέπει να πέσει πιο χαμηλά»
Το κτίριο που προοριζόταν για τους πρόσφυγες στην πόλη Μπάουτσεν
Το κτίριο που προοριζόταν για τους πρόσφυγες στην πόλη Μπάουτσεν
Το μεγάλο θέμα που απασχολεί τη γερμανική κοινή γνώμη είναι οι ρατσιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε πόλεις της Σαξονίας. Η τοπική εφημερίδα Sächsische Zeitung σχολιάζει τα γεγονότα ως εξής: «Οι σοκαριστικές εικόνες από το Κλάουσνιτς, οι αποκρουστικοί παρατηρητές που ζητωκραύγαζαν βλέποντας να καίγεται ένα μελλοντικό κέντρο προσφύγων στο Μπάουτσεν ανήκουν σε μια σειρά απαίσιων γεγονότων που έχουν τοποθετήσει τους τελευταίους μήνες τη Σαξονία στην πρώτη θέση όσον αφορά ξενοφοβικές, ακραίες συμπεριφορές. Η πολιτική ηγεσία, η σαφήνεια, η ξεκάθαρη στάση που θα έπρεπε να επιδεικνύονται, απουσιάζουν. Σ' αυτές τις μέρες του μίσους χρειαζόταν κάτι παραπάνω από μερικά αμήχανα λόγια ενός αρχηγού κρατιδίου δύο μέρες μετά».
«Φαίνεται να είναι απλά ζήτημα χρόνου μέχρι να έχουμε πάλι νεκρούς, όπως τότε στις επιθέσεις στο Μελν ή στο Ζόλινγκεν» υποστηρίζει η Neue Osnabrücker Zeitung αναφερόμενη στις επιθέσεις. «Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη. Αυτό ισχύει και για όλους τους πρόσφυγες, όσο μεγάλες κι αν είναι οι προκλήσεις αυτό το διάστημα. Όποιος δεν το σέβεται θα πρέπει να φυλακίζεται ή να τιμωρείται στις εκλογές. Αυτό ισχύει ιδιαιτέρα για εκείνους που αποδέχονται μέχρι και τον πυροβολισμό προσφύγων. Το γεγονός ότι το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (σ.σ. μέλη του οποίου πρότειναν τον πυροβολισμό προσφύγων) σημειώνει υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Η Γερμανία δεν πρέπει να πέσει πιο χαμηλά».
Το πρόβλημα της ιδιαίτερης μεταχείρισης της Μ. Βρετανίας
O βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον δηλώνει ικανοποιυημένος από τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες
O βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον δηλώνει ικανοποιυημένος από τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες
Από την άλλη πλευρά η εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger σχολιάζει σήμερα τις παραχωρήσεις στις οποίες προχώρησε η ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να αποφευχθεί ένα Brexit. «Η ΕΕ είναι εγκλωβισμένη σε μια κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της. Και στην τάση μεμονωμένων κρατών να κοιτούν βραχυπρόθεσμα το προσωπικό τους συμφέρον. Το καλύτερο παράδειγμα είναι ο Ντέιβιντ Κάμερον που πόνταρε τα πάντα σε ένα χαρτί, αφήνοντας τους Βρετανούς να αποφασίσουν για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Η στρατηγική του πρωθυπουργού συμπυκνώνεται στο εξής: εάν μια σημαντική χώρα όπως η Μ. Βρετανία εμφανίζεται αδιάλλακτη στις Βρυξέλλες, τότε θα της γίνουν κάποιες παραχωρήσεις. Το πρόβλημα δεν είναι η κάθε ρύθμιση που διεκδικούν οι Βρετανοί. Το πρόβλημα είναι το γενικότερο μήνυμα που εκπέμπεται, ότι η αδιάλλακτη στάση ανταμείβεται. Και αν ένας μπορεί να έχει ιδιαίτερη μεταχείριση τότε θέλουν και οι άλλοι».
Αλεξάνδρα Κοσμ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc