Η Πορτογαλία βαδίζει προς τα αριστερά

Πολιτική

Η Πορτογαλία βαδίζει προς τα αριστερά

Η νέα κεντροαριστερή πορτογαλική κυβέρνηση δρομολογεί το τέλος της λιτότητας και παράλληλα δίνει βάρος σε χρονίζοντα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, όπως η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια και η ευθανασία.
Το πορτογαλικό κοινοβούλιο ενέκρινε το βράδυ της Τρίτης, σε πρώτη ανάγνωση, το νέο προϋπολογισμό, με τον οποίο δρομολογεί στην ουσία το τέλος της πολιτικής λιτότητας στη χώρα. Μεταξύ άλλων παίρνει πίσω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και προβλέπει μειώσεις στο φόρο εισοδήματος. Ταυτόχρονα όμως περιλαμβάνει αυξήσεις στη φορολογία της βενζίνης και καπνού. Παρά τον τερματισμό της λιτότητας ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα διαβεβαιώνει ότι η Πορτογαλία θα ανταποκριθεί στις διεθνείς οικονομικές της υποχρεώσεις. Προφανώς ο πρωθυπουργός θέλει να καθησυχάσει την Κομισιόν που ανησυχεί για ενδεχόμενη δημοσιονομική εκτροπή. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό ο νέος δανεισμός στην Πορτογαλία θα μειωθεί από το 4,3% του ΑΕΠ πέρυσι στο 2,2% την τρέχουσα χρονιά.
Όμως η σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας, που διαθέτει στο κοινοβούλιο τη στήριξη τριών αριστερών κομμάτων δρομολογεί παράλληλα και μια σειρά σημαντικών κοινωνικοπολιτικών αλλαγών στη χώρα. Έτσι η νέα κυβέρνηση, για παράδειγμα, ψήφισε νόμο που επιτρέπει σε ομόφυλα ζευγάρια την υιοθεσία. Η δικηγόρος Ζοάνα Πίρες, επικεφαλής της οργάνωσης ILGA που εκπροσωπεί τα δικαιώματα ομοφυλόφιλων, εκτιμά ότι ο νόμος αυτός εκφράζει την πρόθεση της νέας κεντροαριστερής κυβέρνησης για βαθιές τομές: «Μετά από μικρό διάστημα στην εξουσία η νέα κυβέρνηση καθιστά σαφές ότι προτίθεται να αγωνιστεί κατά των διακρίσεων. Παραδοσιακά στην Πορτογαλία οι αριστερές κυβερνήσεις ασχολήθηκαν περισσότερο με τα προβλήματα του πληθυσμού. Η χώρα μας δεν έχει μόνο προβλήματα οικονομικά ή δημοσιονομικά. Όσοι ζούμε εδώ κινούμαστε στο πλαίσιο που ορίζουν οι νόμοι και ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στην αριστερή παράδοση και θα στηρίξει τα δικαιώματα των πολιτών».
Επόμενος στόχος ένας νόμος για την ευθανασία
Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα προωθεί βαθιές τομές
Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα προωθεί βαθιές τομές
Μετά την υιοθεσία ομοφυλόφιλων ζευγαριών έχει ξεκινήσει ήδη η συζήτηση για ένα άλλο πολύπλοκο ζήτημα, εκείνο της ευθανασίας. Ομάδα 112 διάσημων Πορτογάλων από διάφορους χώρους δημοσίευσαν στον πορτογαλικό τύπο μανιφέστο, με το οποίο ζητούν την νομιμοποίηση της ευθανασία. Ένας από αυτούς είναι ο Ζοζέ Πουρέντσα αντιπρόεδρος της πορτογαλικής βουλής και αριστερός βουλευτής: «Το ζήτημα ήταν για πολλά χρόνια ταμπού στην Πορτογαλία. Το νόημα της πρωτοβουλίας είναι να φέρουμε τη ευθανασία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Δεν πρόκειται για ζήτημα που θέτει το κόμμα μου, πρόκειται για κοινωνικό ζητούμενο. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η συντηρητική κυβέρνηση ασχολήθηκε κυρίως με την εφαρμογή μέτρων λιτότητας. Τώρα όμως η Πορτογαλία γυρίζει σελίδα και τα ζητήματα αυτά εξετάζονται απολύτως φυσιολογικά».
Τα αριστερά κόμματα του κοινοβουλίου σχεδιάζουν να φέρουν νομοσχέδιο για την ευθανασία στη βουλή εντός της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου. Ο Ζοζέ Πουρέντσα δεν αφήνει πάντως καμιά αμφιβολία ότι η νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση θα δώσει βάρος σε κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Και επειδή, όπως λέει, είναι παρόμοιες οι θέσεις των αριστερών κομμάτων στα θέματα αυτά, είναι ζήτημα χρόνου να προωθηθούν από την κυβέρνηση.
DLF, Tilo Wagner / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»