Η Ελλάδα απόκαμε από συγκρούσεις, ειρήνευση αποζητεί...

Η Ελλάδα απόκαμε από συγκρούσεις, ειρήνευση αποζητεί...

εκτύπωση  

Οτι η Ελλάδα είναι παγιδευμένη σε επικίνδυνο κύκλο εξωτερικών πιέσεων και εσωτερικών εντάσεων δεν χωρεί καμία αμφιβολία.

Η προσφυγική κρίση αναστατώνει και συντηρητικοποιεί την Ευρώπη, η οποία με τη σειρά της μεταφέρει πίεση στην Αθήνα, όπως είδαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και στη σύνοδο κορυφής ειδικότερα.

Η πίεση για ενεργότερη ελληνική συμμετοχή στη φύλαξη των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων θα διατηρηθεί έντονη προσεχώς, κορυφούμενη ως τις 6 Μαρτίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί μίνι σύνοδος και με τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Το δυστύχημα είναι ότι οι προσφυγικές ροές παραμένουν ισχυρές. Μόλις έφτιαξε λίγο ο καιρός τα προσφυγικά κύματα ανεπτύχθησαν εκ νέου, ακυρώνοντας στην πράξη τη λύση των κέντρων υποδοχής.

Ηδη έχουν γεμίσει τα νεόδμητα κέντρα στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύονται νέοι προορισμοί, όπως αυτός του Καστελόριζου, όπου οι πρόσφυγες είναι ήδη περισσότεροι των μονίμων κατοίκων.

Υπό αυτή την έννοια, η απειλή ενός ενδεχόμενου ελληνικού αποκλεισμού από την Ευρώπη παραμένει, διατηρώντας την αβεβαιότητα ενεργή. Συνδυαζόμενη μάλιστα με τα παρατεταμένα αγροτικά μπλόκα και τον εγχώριο αποκλεισμό λαμβάνει άλλες διαστάσεις.

Επιπλέον, τίποτε δεν βεβαιώνει την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με εταίρους και δανειστές για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Το Eurogroup της 7ης Μαρτίου θα είναι καθοριστικό. Οι συζητήσεις του Πρωθυπουργού με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Γαλλίας αναζωπυρώνουν κάποιες ελπίδες για διευθέτηση, αλλά οι αναφορές Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε τις αναιρούν την επομένη στιγμή.

Το Ασφαλιστικό επίσης και η εμμονή της κυβέρνησης σε επιλογές οριζόμενες από το πολιτικό κόστος προκαλούν τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Εξοργίζουν την κοινωνία και επιτείνουν τη σύγκρουση των γενεών, ερεθίζοντας περισσότερο τους νεότερους και τους συμμετέχοντες στην παραγωγική δραστηριότητα. Οι προπηλακισμοί κυβερνητικών βουλευτών είναι δηλωτικοί της εντεινόμενης αμφισβήτησης και της συγκρουσιακής διάθεσης που αναπτύσσουν διαψευσθέντα τμήματα του εκλογικού σώματος.  

Θα έλεγε κανείς ότι η ατελής αριστερή διακυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με την πρότερη αντιμνημονιακή δράση της και δεν είναι σε θέση να αντιπαρέλθει τις ψευδαισθήσεις που επί χρόνια καλλιεργούσε στην ελληνική κοινωνία.

Οι δε πολιτικοί αντιπερισπασμοί που επιχειρεί, ιδιαιτέρως η σύγκρουση με τα ΜΜΕ, ουδέν αποδίδουν. Αντιθέτως μάλιστα ενισχύουν την καχυποψία και εδραιώνουν την πεποίθηση που έχουν οι περισσότεροι των Ελλήνων ότι σκοπός είναι ο έλεγχος της ενημέρωσης και όχι η εξυγίανση της προβληματικής, εξαιτίας και της κρίσης, αγοράς των μέσων ενημέρωσης.

Ετσι όμως, με όλα τα μέτωπα - εσωτερικά και εξωτερικά - ανοιχτά και την κυβέρνηση εγκλωβισμένη στους πρώτους λόγους της, τίποτε δεν επιτρέπει αισιοδοξία.

Εκτός κι αν ο Πρωθυπουργός αναλάβει πρωτοβουλία συνεννόησης και καταλαγιάσματος των παθών. Η Ελλάδα στη θέση που βρίσκεται έχει ανάγκη από ειρήνευση και συστράτευση. Από συγκρούσεις και εντάσεις απόκαμε πια...

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»