Η τραγωδία της Ελλάδας σωτηρία της Μέρκελ;

Επισκόπηση τύπου

Η τραγωδία της Ελλάδας σωτηρία της Μέρκελ;

Πλήθος ρεπορτάζ και σχολίων δημοσιεύονται σήμερα στον γερμανόφωνο τύπο αναφορικά με την επίμαχη διάσκεψη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, τις ελληνογερμανικές σχέσεις αλλά και την εξεύρεση λύσης στο προσφυγικό.
Σε άρθρο που φέρει τον τίτλο «Η τραγωδία της Ελλάδας θα μπορούσε να είναι η σωτηρία της Μέρκελ» η εφημερίδα Die Welt αναλύει ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο θα μπορούσε να υπάρξει αλλαγή ρότας στην ΕΕ. «Η ανθρωπιστική κρίση που απειλεί την νότια Ευρώπη δίνει ελπίδες στη καγκελαρία για αλλαγή κλίματος στη ΕΕ.
Μπορεί να φαίνεται παράδοξο αλλά αρκετοί στην Ευρώπη και το Βερολίνο βλέπουν το ‘πλημμύρισμα‘ της Ελλάδας όχι μόνο ως αναπόφευκτο αλλά και ως ευκαιρία. Η κυβέρνηση της Αθήνας θα μπορούσε να καταλάβει ότι δουλειά της δεν είναι η προώθηση των προσφύγων. Η ευρωπαϊκή κοινότητα από την άλλη θα μπορούσε να αναγνωρίσει ότι πλέον δεν προειδοποιεί η ισχυρή Γερμανία, αλλά η μικρή Ελλάδα φωνάζει για βοήθεια. Ίσως τότε να υπάρξει η κίνηση στην Ευρώπη, την οποία επιζητά η Μέρκελ».
Στην αλλαγή κλίματος αναφέρεται και άρθρο της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, όχι όμως στην Ευρώπη γενικότερα, αλλά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα απέναντι στη Γερμανία. «Καμία αδίστακτη αθηναϊκή κίτρινη εφημερίδα δεν θα σκεφτόταν πλέον να απεικονίσει την Άγκελα Μέρκελ με στολή των SS μπροστά στις πύλες του Άουσβιτς, όπως συνέβη στη χειρότερη φάση της γερμανοελληνικής ρήξης. Αντιθέτως, η αριστερή ‘Εφημερίδα των Συντακτών‘ που στο παρελθόν ασκούσε κάθε είδους κριτική στο Βερολίνο παραδέχτηκε την Πέμπτη ότι η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας. Ο λόγος για την αλλαγή πλεύσης είναι η προσφυγική κρίση» επισημαίνει η εφημερίδα και συνεχίζει: «Ως συνέπεια αυτού παρατηρείται μια αλλαγή εδώ και μήνες στην ελληνική κοινωνία και στους πολίτες που δεν έχουν συνολική εποπτεία μια σύγχυση. Οι Γερμανοί δεν ήταν οι κακοί; Πώς ταιριάζει τώρα αυτό με το γεγονός ότι η Γερμανία δεν αφήνει τους Έλληνες μόνους; Και αντίθετα στην ευρωκρίση, ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν δεν ήταν εκείνος που εξέφραζε την κατανόησή του στους Έλληνες;» διατυπώνει τα ερωτήματα των «μπερδεμένων» Ελλήνων η FAZ.
«Η Ελλάδα δε θέλει να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών»
«Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τη μετατροπή της χώρας σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών»
«Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τη μετατροπή της χώρας σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών»
Σε θέμα της ημέρας ανήγαγε η εφημερίδαTageszeitung τη διάσπαση -όπως χαρακτηριστικά την ονομάζει- της Ευρώπης όσον αφορά τη προσφυγική κρίση. Σχολιάζοντας τη Διάσκεψη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Αυστρία, η εφημερίδα του Βερολίνου γράφει: «Η προσβολή δεν αφορά μόνο τη Μέρκελ, η οποία μάχεται για μια κοινή ευρωπαϊκή λύση, αλλά αφορά και την Ελλάδα, η οποία αφήνεται μόνη στο προσφυγικό. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αντέδρασε άμεσα και απείλησε ήδη την Τετάρτη την ΕΕ με άσκηση βέτο. ‘Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τη μετατροπή της χώρας σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών‘» αναφέρει η εφημερίδα επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα.
Τέλος αξίζει να αναφερθεί και μια άποψη από τη Βιέννη και συγκεκριμένα από την εφημερίδα Der Standard: «Στόχος θα έπρεπε να είναι οι άνθρωποι να μην ξεκινούν καν το ταξίδι τους γιατί γνωρίζουν ότι δεν θα έχουν την ευκαιρία να φτάσουν στη χώρα που επιθυμούν. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να αποτραπεί η επανάληψη σκηνών τρόμου όπως εκτυλίχθηκαν τον Αύγουστο του 2015 όταν δεκάδες χιλιάδες απεγνωσμένοι άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στην Ουγγαρία. Όμως ακριβώς αυτό το αποτέλεσμα θα πετύχει η αυστριακή κυβέρνηση με την προσέγγισή της και γι' αυτό της ασκείται δικαίως έντονη κριτική. Η αλυσιδωτή αντίδραση στην οποία ελπίζει η Αυστρία δεν πρόκειται να είναι αρκετή για να σταματήσει την προσφυγική ροή. Η νέα διαχείριση των συνόρων στα Βαλκάνια δεν θα προσφέρει κανένα αποτέλεσμα εάν η Γερμανία παραμείνει ανοιχτή και η Τουρκία δεν σταματήσει τους δουλεμπόρους. Οι υπουργοί της Αυστρίας δεν θα μπορέσουν να αντέξουν στον ρόλο του κακού που προβάρουν τώρα, όσο στην Ελλάδα υπάρχουν εικόνες αθλιότητας».
Αλεξάνδρα Κοσμά

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc