Μειωμένες οι κρατήσεις Γερμανών ενόψει καλοκαιριού

Οικονομία

Μειωμένες οι κρατήσεις Γερμανών ενόψει καλοκαιριού

Η πορεία της γερμανικής οικονομίας και η χαμηλή ανεργία είναι ιδανικές προϋποθέσεις για μια νέα χρονιά ρεκόρ για την γερμανική ταξιδιωτική αγορά. Όμως οι μέχρι στιγμής κρατήσεις κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.
Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε αγαπημένους τόπους παραθερισμού των γερμανών τουριστών, όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, οι μέχρι στιγμής κρατήσεις που καταγράφουν μεγάλοι γερμανικοί tour operator είναι μάλλον απογοητευτικές. Δυόμισι εβδομάδες πριν ανοίξει τις πύλες της στο Βερολίνο η ITB, η σημαντικότερη διεθνής έκθεση τουρισμού παγκοσμίως, τα γερμανικά τουριστικά γραφεία καταγράφουν μειωμένες κρατήσεις σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι γύρω στο 8%, αλλά υψηλότερες από ό,τι το 2013, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών GfK.
Ο ειδικός Ρόλαντ Γκάσνερ από τη γερμανική εταιρεία ερευνών επισημαίνει ωστόσο ότι εδώ και αρκετό καιρό διαπιστώνεται και στη Γερμανία η τάση προς συντομότερες διακοπές: «Παρά το περιορισμένο ενδιαφέρον της αγοράς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Γερμανοί θα σταματήσουν να ταξιδεύουν. Οι καταναλωτές είναι, προς το παρόν διστακτικοί λόγω των εξελίξεων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι δεν θα κάνουν διακοπές», δηλώνει ο κ. Γκάσνερ.
Γεγονός είναι πάντως ότι μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Κων/πολη τον Ιανουάριο, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 11 γερμανοί τουρίστες, έχουν καταρρεύσει οι κρατήσεις Γερμανών για την καλοκαιρινή περίοδο στην Τουρκία. Η TUI, ένας από τους μεγαλύτερους tour operator, κατέγραψε μέχρι τις αρχές του μηνός μειώσεις γύρω στο 40%.
Το τουρκικό κράτος επιδοτεί τον τουρισμό
Στις 9 Μαρτίου ξεκινά η έκθεση ITB στο Βερολίνο
Στις 9 Μαρτίου ξεκινά η έκθεση ITB στο Βερολίνο
Η τουρκική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να στηρίξει τον τουρισμό, ο οποίος συνεισφέρει καθοριστικά στο ΑΕΠ της χώρας. Μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά και τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας και την, κατά συνέπεια, μείωση των τουριστών κατά 14% το τελευταίο τρίμηνο του 2015, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέντ Νταβούτογλου ανακοίνωσε τη Δευτέρα επιδοτήσεις 80 εκατομμυρίων ευρώ για τουριστικές επιχειρήσεις που πλήττονται από την δραστική μείωση, κυρίως, ρώσων τουριστών. Επιπλέον το τουρκικό κράτος δεσμεύθηκε ότι θα διευκολύνει τα τουριστικά γραφεία για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις εκκρεμείς οικονομικές τους υποχρεώσεις έναντι του τουρκικού δημοσίου.
dpa, Reuters / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc