Ευσεβής πόθος η εκεχειρία στη Συρία;


Ευσεβής πόθος η εκεχειρία στη Συρία;

Η εφαρμογή της προγραμματισμένης εκεχειρίας στη Συρία κάθε άλλο παρά διασφαλισμένη είναι, μιας και κανείς είναι σε θέση να εγγυηθεί την τήρησή της. Πρόκειται τελικά για ευσεβή πόθο ή ρεαλιστική προσδοκία;
Η πρόθεση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να σεβαστεί την προγραμματισμένη εκεχειρία που ξεκινά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής αυξάνει τις πιθανότητες για την εφαρμογή της. Όμως οι αστάθμητοι παράγοντες είναι πολλοί. Ποιος θα εγγυηθεί την τήρηση της κατάπαυσης πυρός; Τι θα κάνει πραγματικά ο σύρος πρόεδρος εκεί όπου δεν ελέγχεται από τη διεθνή κοινότητα; Θα σταματήσει η Τουρκία, έστω και προσωρινά, το σφυροκόπημα θέσεων των Κούρδων του YPG;
Χθες το βράδυ Μπάρακ Ομπάμα, Αγκελα Μέρκελ, Ντέιβιντ Κάμερον και Φρανσουά Ολάντ επικοινώνησαν μέσω τηλεδιάσκεψης για να συντονίσουν τα επόμενα βήματα. Σύμφωνα με τον γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν να παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή την τήρηση των όρων της εκεχειρίας. Κύριο ζητούμενο είναι να μην υπάρξουν αεροπορικές επιθέσεις σε βάρος μετριοπαθών ομάδων ανταρτών αλλά και του άμαχου πληθυσμού.
«Ανέφικτη η ειρήνευση όσο συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί»
Προσβλέπουν στην εκεχειρία οι άνθρωποι στη Δαμασκό
Προσβλέπουν στην εκεχειρία οι άνθρωποι στη Δαμασκό
Για τους ανθρώπους στη Δαμασκό η κατάπαυση του πυρός θα αποτελούσε μια σημαντική ανάσα μετά από πέντε χρόνια διαρκούς πολέμου και, σύμφωνα με εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης, περίπου 350.000 νεκρούς. Στους δρόμους της συριακής πρωτεύουσας οι πολίτες γνωρίζουν ότι η εφαρμογή μιας εκεχειρίας είναι δύσκολο ως ακατόρθωτο εγχείρημα: «Ελπίζω ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές θα τα καταφέρουν έτσι ώστε οι άνθρωποι στη Συρία να αισθανθούν ασφαλείς και να τερματιστεί η αιματοχυσία. Αυτό εύχεται κάθε Σύρος που αγαπά τη χώρα του. Όμως είναι δύσκολο να επιτευχθεί μια κατάπαυση όταν εμπλέκονται τόσες διαφορετικές πλευρές», λέει ένας σύρος πολίτης, ενώ ένας άλλος συμπληρώνει: «Δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση όσο συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί. Η εκεχειρία διευκολύνει την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Ο δρόμος για την κατάπαυση πυρός είναι ακόμα μακρύς και τα εμπόδια πολλά. Από την εκεχειρία εξαιρούνται το Ισλαμικό Κράτος και το μέτωπο Αλ Νούσρα. Την ίδια στιγμή η Τουρκία προτίθεται, παρά την εκεχειρία, να συνεχίσει να πλήττει θέσεις των Κούρδων στα βόρεια της Συρίας. Σε ομιλία του ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τονίζει: «Ένας διαχωρισμός μεταξύ καλών και κακών τρομοκρατών δεν είναι εφικτός, ούτε μπορούμε να αγνοήσουμε τους μεταξύ τους δεσμούς. Είναι σαν να στηρίζεις την τρομοκρατία. Ο καθένας θα έπρεπε πια να γνωρίζει ότι με αυτό τον τρόπο δεν καταπολεμάς αποτελεσματικά την τρομοκρατία».
Όλα δείχνουν ότι η εκεχειρία είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί υπό τις παρούσες συνθήκες. Μοιάζει περισσότερο με ευσεβή πόθο παρά με ρεαλιστική προσδοκία. Οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο θα αποτελούσε έκπληξη.
DW, dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»