Βούτσης: Ο ελληνικός λαός δεν θα απομονωθεί για να στεγανοποιηθεί η υπόλοιπη Ευρώπη

Βούτσης: Ο ελληνικός λαός δεν θα απομονωθεί για να στεγανοποιηθεί η υπόλοιπη Ευρώπη

«Αλά καρτ επίκληση δεσμεύσεων»
Βούτσης: Ο ελληνικός λαός δεν θα απομονωθεί για να στεγανοποιηθεί η υπόλοιπη Ευρώπη
εκτύπωση  

Για «αλα καρτ επίκληση κανόνων και δεσμεύσεων» από δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που «διαμορφώνει μια άκρως υποκριτική και απολύτως ανισότιμη, διαιρετική και τελικά διαλυτική για την Ε.Ε. κατάσταση», έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσηςμιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Μάλιστα είπε ότι «δεν χρειαζόμαστε καμιά φιλανθρωπία» και τόνισε ότι «δεν μας αφορά καμιά πράξη συνεχιζόμενης πολλαπλής πίεσης και πατερναλιστικής συμπεριφοράς προς τη χώρα μας».

«Τις ευθύνες μας τις έχουμε αναλάβει και τις αναλαμβάνουμε καθημερινά. Και ως πολιτική ηγεσία, αλλά –ιδιαίτερα– κι ως κοινωνία, ως λαός. Αυτή η συμπεριφορά είναι μια λαμπρή συνεισφορά και συμβολή, έτσι ώστε τις αντίστοιχες ευθύνες να αναλάβουν πολιτικές ηγεσίες, κράτη και λαοί στην υπόλοιπη Ευρώπη, για να αναταχθεί κυριολεκτικά το παρόν και το μέλλον μιας αλληλέγγυας, ειρηνικής και σε συνεχή κοινωνική σύγκλιση και ανάπτυξη, Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο κ. Βούτσης.                      
Και πρόσθεσε ότι «πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι ο λαός αυτός δεν είναι διατεθειμένος να περιχαρακωθεί και να απομονωθεί, για να βιώσει -ως τιμωρία άραγε ή κι ως βαλβίδα διαφυγής- τις δύο ταυτόχρονες αυτές κρίσεις (οικονομική και προσφυγική), στεγανοποιώντας την υπόλοιπη Ευρώπη από την επίδρασή τους».
Όπως είπε εξάλλου, «υπάρχουν, πλέον, πολιτικές δυνάμεις και ηγεσίες, σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ό,τι πέρυσι τέτοιον καιρό, που αντιλαμβάνονται ότι το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι ένα μέλλον με τείχη, δεν μπορεί να είναι ένα μέλλον μόνο για τα πλούσια κράτη, δεν μπορεί να είναι μόνο ένα μέλλον για τους πλούσιους μέσα σε όλα τα κράτη». «Δεν μπορεί εντέλει να είναι ένα μέλλον μιας υπερεθνικής οντότητας που θα παράγει και θα αναπαράγει ανισότητες και καταπιέσεις στο εσωτερικό της», είπε, ενώ αναφερθείς στην χώρα μας τόνισε ότι «η Ελλάδα επί της ουσίας βρίσκεται στο κέντρο κρίσης, όμως μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο για την υπέρβασή της».
«Μια χώρα που λόγω της ιδιαίτερης γεωπολιτικής της θέσης και σημασίας θα είναι βασική συνιστώσα για τη λύση και όχι ένα περιθωριακό και καταπιεσμένο μέρος του προβλήματος», επισήμανε. Και πρόσθεσε: «Οι αξίες της Ευρώπης αναβαπτίστηκαν μέσα από την υπομονή, την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια που επέδειξε ο ελληνικός λαός στη δραματική εμπειρία του μέσα από δύο ταυτόχρονες κρίσεις. Αυτή της παρατεταμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και αυτή της αιφνίδιας και υπέρμετρης, για τα δεδομένα ενδεχομένως συνολικά της Ευρώπης, προσφυγικής κρίσης στις ημέρες μας».

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»