Τηρείται προς το παρόν η εκεχειρία στη Συρία

Τηρείται προς το παρόν η εκεχειρία στη Συρία

Σεβαστή γίνεται από τα μεσάνυχτα η κατάπαυση του πυρός στη Συρία, στην οποία συμφώνησαν σχεδόν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές. Εξαιρούνται το μέτωπο Αλ Νούσρα και το Ισλαμικό Κράτος, που πλήττει θέσεις των κούρδων του YPG.
Παρά τις πληροφορίες του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για μάχες στα βορειοδυτικά της Συρίας, αλλά και στα ανατολικά της πρωτεύουσας Δαμασκού, η εκεχειρία στη οποία συμφώνησαν ΗΠΑ, Ρωσία, το καθεστώς Ασάντ και οι σημαντικότερες ομάδες ανταρτών υλοποιείται μέχρι αυτή την ώρα. Από τη συμφωνία εξαιρούνται το μέτωπο Αλ Νούσρα και το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες κουρδικών πηγών πλήττει θέσεις των Κούρδων του YPG στη Βόρεια Συρία.
Στη Μόσχα το γενικό επιτελείο στρατού ενημέρωσε το πρωί τους δημοσιογράφους για τις ρωσικές ενέργειες γύρω από την εκεχειρία, αλλά και τις ρωσικές αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν στη Συρία, ανέκοψαν προς το παρόν , τελείως, τα πλήγματα στις περιοχές των δυνάμεων εκείνων, οι οποίες δήλωσαν εγγράφως ότι αποδέχονται τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για εκεχειρία.
Η Ρωσία ενισχύει τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας
Τα ρωσικά μαχητικά σταμάτησαν τις επιθέσεις στη Συρία
Τα ρωσικά μαχητικά σταμάτησαν τις επιθέσεις στη Συρία
Ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείο Άμυνας Σεργκέι Ρουντσκόι, ανακοίνωσε ότι διακόπηκαν πλήρως οι επιχειρήσεις στη λεγόμενη «πράσινη ζώνη», η οποία οριοθετήθηκε και σε συντονισμό με τους αμερικανούς. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ρώσου στρατιωτικού εκπροσώπου, στην αεροπορική βάση Χμειμίμ, έξω απο τη Λαττάκεια, έχει δημιουργηθεί κέντρο ελέγχου και πληροφόρησης με 60 ρώσους αξιωματικούς, οι οποίοι λαμβάνουν τηλεφωνήματα και αιτήσεις όσων επιθυμούν να συμμετάσχουν στην κατάπαυση του πυρός. Τις πρώτες ώρες ισχύος της συμφωνίας, τονίζει ο ρώσος στρατηγός, τηλεφώνησαν ή έστειλαν επιστολές δεκάδες εκπρόσωποι ενόπλων ομάδων αλλά και μερικές εκατοντάδες ένοπλοι σύριοι, διαβεβαιώνοντας ότι αυτοί και οι συγγενείς τους σταματούν τις εχθροπραξίες .
Ανάλογο με το ρωσικό κέντρο στήνουν αυτές τις ώρες και οι αμερικανοί στο Αμμάν της γειτονικής Ιορδανίας, ενώ μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας έχει αρχίσει η ανταλλαγή πληροφοριών και η καταγραφή της κατάστασης που διαμορφώνεται, επί χάρτου. Ο στρατηγός Ρουντσκόι, τονίζει ότι η Μόσχα κάνοντας χρήση της πρώτης ειρηνευτικής ανάσας ενισχύει τα κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας και οδικής και από αέρος . Μέχρι τώρα έχουν φτάσει 600 και πλέον τόνοι τροφίμων, ιατρικού υλικού και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.
Παρά την επίθεση αυτοκτονίας νωρίς το πρωί στην πόλη Ράκκα, στη Μόσχα εκτιμάται ότι στις πρώτες ώρες ισχύος της συμφωνίας σε γενικές γραμμές αυτή υλοποιείται. Ως γνωστό για τις ένοπλες δυνάμεις του αποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους» του ,μετώπου Αλ Νούσρα και όλων εκείνων που έχουν χαρακτηριστεί ως «τρομοκρατικές» από το Σ.Α. του ΟΗΕ, δεν ισχύει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και όσοι συνεχίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις θα εξοντωθούν, διευκρινίζει ο ρώσος στρατιωτικός εκπρόσωπος.
Δημήτρης Λιάτσος, Μόσχα

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»