Μέρκελ: «Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα στη μοίρα της»

Πολιτική

Μέρκελ: «Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα στη μοίρα της»

Μια εβδομάδα πριν το κρίσιμο Συμβούλιο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας η Μέρκελ υπερασπίστηκε με σθένος την ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό. Καταδίκασε την Αυστρία για τη μονομερή της στάση και υποσχέθηκε να στηρίξει την Ελλάδα.
Ήταν η δεύτερη φορά που η γερμανίδα καγκελάριος κάθισε στην άνετη πολυθρόνα της «κυρίας» των πολιτικών τοκ σόου, Άνε Βιλ, στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD για να δώσει με σθένος και μαχητικότητα απαντήσεις σε καθόλου «άνετες» ερωτήσεις γύρω από την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Μια εβδομάδα ακριβώς πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας στις 7 Μαρτίου και δύο εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες τοπικές εκλογές σε τρία ομόσπονδα κρατίδια η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε στους αρνητές της μέχρι τώρα πολιτικής των ανοιχτών συνόρων ότι θα συνεχίσει την ίδια ρότα χωρίς παρεκκλίσεις, «γιατί είμαι πεπεισμένη ότι είναι και η ορθή», όπως είπε χαρακτηριστικές. Τόνισε μάλιστα ότι αυτή η ρότα περνά μέσα από μια συνολική ευρωπαϊκή λύση από κοινού με την Τουρκία, «όπου οι Έλληνες δεν θα πρέπει να αφεθούν στη μοίρα τους».
Σε στενή επαφή με τον Τσίπρα
Από τη συνέντευξη της Άγκελα Μέρκελ στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης
Από τη συνέντευξη της Άγκελα Μέρκελ στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η καγκελάριος είπε ότι βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο υποσχέθηκε διμερή βοήθεια και από τη Γερμανία. «Όμως η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα τα καταφέρει καταρχήν με τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες», πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν γίνεται να εγκαταλείψουμε αυτήν τη χώρα, δεν την διασώσαμε μέσα στο ευρώ για να την αφήσουμε τώρα στη μοίρα της».
Παράλληλα επέκρινε την απόφαση της Αυστρίας και ορισμένων χωρών των Βαλκανίων να κλείσουν τα σύνορά τους χωρίς προσυνεννόηση με την Ελλάδα. «Είναι αυτό ακριβώς που φοβάμαι, όταν μια χώρα κλείνει τα σύνορά της, υποφέρει η άλλη, αυτή δεν είναι η δική μου Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά. Στην ερώτηση, εάν αποτύχει η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία, είπε ότι υπάρχει και η επόμενη σε λίγες ημέρες, στις 17 και 18 Μαρτίου, παραδεχόμενη ότι ευρωπαϊκή λύση του προσφυγικού χρειάζεται χρόνο για να εφαρμοστεί.
«Προτεραιότητά μου να μείνει ενωμένη η ΕΕ»
Παρά την έντονη κριτική που της ασκείται και τα κρούσματα ξενοφοβίας στην ανατολική Γερμανία η Μέρκελ υπεραμύνεται της πολιτικής των «ανοιχτών συνόρων»
Παρά την έντονη κριτική που της ασκείται και τα κρούσματα ξενοφοβίας στην ανατολική Γερμανία η Μέρκελ υπεραμύνεται της πολιτικής των «ανοιχτών συνόρων»
Στη συνέντευξή της στην prime time του ARD, η Άγκελα Μέρκελ προέταξε την αναγκαιότητα να παραμείνει η ΕΕ ενωμένη, όπως συνέβη και με την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης. «Κανείς δεν θα πρέπει να πιστεύει ότι με μονομερείς εθνικές ενέργειες θα λυθεί το προσφυγικό χωρίς να καταστραφεί η Ευρώπη (…). Περνάμε μια πολύ σημαντική φάση στην ιστορία μας, από την οποία θα κριθεί πώς η Γερμανία και η Ευρώπη θα τοποθετηθούν τα επόμενα χρόνια. Προτεραιότητά μου είναι να κρατήσω την Ευρώπη ενωμένη και ανθρωπιστική».
Η Μέρκελ αναφέρθηκε και στον ιδιαίτερο ρόλο της χώρας της ως μεγάλης οικονομικής δύναμης, από τον οποία απορρέει και η ιδιαίτερη ευθύνη εντός της ΕΕ. Υπογράμμισε όμως και την προσωπική της ευθύνη, «το φοβερό καθήκον και χρέος» να κάνει το παν για μια κοινή ευρωπαϊκή λύση. Ως προς τις επικριτικές φωνές μέσα από την κυβέρνηση συνασπισμού η Μέρκελ έδειξε υπεράνω. «Όλοι, ακόμη και ο πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος (CSU) Χόρστ Ζεχόφερ, συμφωνούν ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης είναι και ο πιο λογικός, αυτό που λείπει είναι η πίστη ότι μπορεί να είναι και επιτυχής. Τέλος, παραδέχθηκε ότι το προσφυγικό αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση τα δέκα χρόνια που είναι καγκελάριος της Γερμανίας. «Καμιά φορά απελπίζομαι, αλλά μετά σκέφτομαι πως το επόμενο βήμα θα οδηγήσει σε μια λύση».
ARD, dpa,reuters/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc