«Ναι» και από τον Άσαντ στην εκεχειρία

Πολιτική

«Ναι» και από τον Άσαντ στην εκεχειρία

Την έτοιμότητά του να συναινέσει στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός εξέφρασε ο πρόεδρος Άσαντ. Βέβαια θέτοντας ορισμένους όρους και χωρίς να αποκλείει το ενδεχομένο αποτυχίας. Άγκυρα: «Έχουμε δικαίωμα στην αυτοάμυνα».
Μετά τη συριακή αντιπολίτευση και η κυβέρνηση της χώρας συμφώνησε στο αμερικανορωσικό σχέδιο για εκεχειρία με έναρξη ισχύος από το Σάββατο, 27/02. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το πρωί αναφέρεται ότι η Δαμασκός θα συμφωνήσει με τη Μόσχα σε ποιες περιοχές και ποιες ομάδες θα υπάρξει εκεχειρία.
Εκεχειρία υπό όρους
Νουμάν Κουρτουλμούς: διατηρούμε το δικαίωμα να προβαίνει σε πράξεις αντιποίνων
Νουμάν Κουρτουλμούς: διατηρούμε το δικαίωμα να προβαίνει σε πράξεις αντιποίνων
Ως προϋπόθεση που θέτει η Συρία είναι να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το Ισλαμικό Κράτος, το Μέτωπο Αλ Νούσρα και άλλων ομάδων με δεσμούς ή παρακλάδια από την Αλ Κάιντα. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι σημαντικό είναι να κλείσουν τα σύνορα για να σταματήσει ο ανεφοδιασμός των ανταρτών με όπλα και πολεμοφόδια από το εξωτερικό και να ληφθούν μέτρα ώστε αυτές οι οργανώσεις να μην αυξήσουν τη πολεμική τους ισχύ και να μην προχωρήσουν σε νέες συμμαχίες ή σε αναδιοργάνωση των δομών τους. Τέλος ο κυβερνητικός στρατός διατηρεί το δικαίωμα, να αντιδράσει σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας, όταν αφορά Σύρους πολίτες ή τις ένοπλες δυνάμεις.
Παρά το γεγονός ότι η συριακή αντιπολίτευση συναίνεσε, δεν έκρυψε τον σκεπτικισμό της. Ο πρόεδρος του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Χαλίντ Χότζα εξέφρασε τον προβληματισμό του από τη συνέχιση του πολέμου εναντίον ισλαμιστικών οργανώσεων. «Είτε πολίτες, είτε ο στρατός, θα μπορούσαν να γίνουν στόχος υπό το πρόσχημα των επιθέσεων εναντίον των ισλαμιστών», είπε χαρακτηριστικά. Τον ίδιο προβληματισμό εξέφρασε και ο Μπασάρ αλ Σούμπι από τον Ελεύθερο Στρατό τη Συρίας.

Τουρκία: «Έχουμε δικαίωμα στην αυτοάμυνα»
Κούρδοι μαχητές του YPG στη Συρία
Κούρδοι μαχητές του YPG στη Συρία
Από την πλευρά της η Τουρκία δεν έκρυψε την απαισιοδοξία της και τους ενδοιασμούς της σε αναφορά με το ρόλο της Ρωσίας. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους, τόνισε ότι η χώρα του διατηρεί το δικαίωμα να προβαίνει σε πράξεις αντιποίνων εναντίον Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία και να υπερασπίζεται την εδαφική της ακεραιότητα. «Η Τουρκία δεν χτυπά ευχαρίστως θέσεις των δυνάμεων του YPG, αλλά προσπαθεί να αμυνθεί». Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική κυβέρνηση επέρριψε την ευθύνη της πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης στην Άγκυρα στο απαγορευμένο κουρδικό κόμμα ΠΚΚ και την ένοπλη πτέρυγά του YPG.
Έτσι, έστω και με πολλές δυσκολίες, η κατάπαυση του πυρός φαντάζει πιο ορατή από ό,τι πριν από λίγες ημέρες. Την σημασία της τόνισε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ. «Θα ήταν μια επιτυχία, που χρειαζόμαστε άμεσα, αλλά και μια χαραμάδα ελπίδας για τους ανθρώπους στη Συρία, εάν οι επίπονες διπλωματικές προσπάθειές μας, η επιμονή και υπομονή μας έβγαζαν καρπούς», έγραψε στο τουίτερ.
DW,reuters/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»