Η πληγωμένη Τουρκία κλιμακώνει την επιθετικότητά της στο Συριακό


ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ

Η πληγωμένη Τουρκία κλιμακώνει την επιθετικότητά της στο Συριακό

Οι βολές του τουρκικού Πυροβολικού, οι οποίες εδώ και περίπου μία εβδομάδα συνεχίζονται με ακατάπαυστο ρυθμό, δεν φαίνεται να πετυχαίνουν τους στόχους της τουρκικής κυβέρνησης, που είναι η ανακοπή της κουρδικής προέλασης και η καθυστέρηση της κατάληψης του Χαλεπίου από τις δυνάμεις του Ασαντ.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 14:00, 21/2
Οι Κούρδοι αποτελούν τον εφιάλτη για τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Οι Κούρδοι αποτελούν τον εφιάλτη για τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Γι' αυτό μέσα στην εβδομάδα ομάδες ενόπλων (άλλες πηγές λένε για τζιχαντιστές, άλλες για τουρκομάνους αντάρτες και άλλες κάνουν λόγο ακόμη και για ειδικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού χωρίς διακριτικά) πέρασαν τα σύνορα με τη Συρία και κατευθύνθηκαν στην κρίσιμης σημασίας πόλη Αζάζ για να την υπερασπιστούν από τους Κούρδους.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τουλάχιστον 500 ένοπλοι πέρασαν από το συνοριακό φυλάκιο Μπαμπ Αλ Σαλάμ την Τρίτη, ενώ άλλοι 350 είχαν περάσει από το φυλάκιο Ατμε μερικές ημέρες νωρίτερα, φέροντας βαρύ και ελαφρύ οπλισμό.
Οι κινήσεις αυτές, έστω κι αν υποθέσουμε ότι δεν οργανώθηκαν από την ίδια την Τουρκία, αλλά με την ανοχή της, καταδεικνύουν την αγωνία της τουρκικής ηγεσίας να διατηρήσει τον έλεγχο του διαδρόμου που συνδέει το τουρκικό έδαφος με το Χαλέπι. Κι αυτό γιατί όπως εκτιμούν αρκετοί, μια αποτυχία στην Αζάζ θα είναι μια ήττα για τη συνολική στρατηγική της Τουρκίας στον «πόλεμο δι' αντιπροσώπων» που διεξάγεται στη Συρία τα τελευταία χρόνια. Κάτι τέτοιο, προειδοποιούν αρκετοί αναλυτές, θα φέρει πιο κοντά το ενδεχόμενο η κρίση της Συρίας να μπει σε μια νέα φάση με την άμεση εμπλοκή τουρκικών (πιθανόν και σαουδαραβικών) δυνάμεων. Σε αυτό το σημείο βέβαια η Ρωσία, όπως έδειξαν και οι τελευταίες πρωτοβουλίες του Κρεμλίνου, δεν αναμένεται να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια. Η πρώτη πρακτική ρωσική αντίδραση στην «τουρκική επιθετικότητα» ήταν αυτή της Παρασκευής, με τη ρωσική ηγεσία να συγκαλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των απειλών για εισβολή από την Τουρκία.
Σε δεύτερο χρόνο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως έγινε γνωστό, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν, με τους δύο άνδρες να συμφωνούν -όπως ανακοινώθηκε- ότι ενδιαφέρονται για την εξεύρεση μιας λύσης στην κρίση της Συρίας. Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, ο Ρώσος πρόεδρος προσκάλεσε τον βασιλιά της Σ. Αραβίας στη Μόσχα για περαιτέρω συνομιλίες.
Μάχες στην περιοχή του Κιλίς, στα τουρκοσυριακά σύνορα. Η Αγκυρα αγωνιά να διατηρήσει τον έλεγχο του διαδρόμου που συνδέει το τουρκικό έδαφος με το Χαλέπι.
Μάχες στην περιοχή του Κιλίς, στα τουρκοσυριακά σύνορα. Η Αγκυρα αγωνιά να διατηρήσει τον έλεγχο του διαδρόμου που συνδέει το τουρκικό έδαφος με το Χαλέπι.
Το ενδεχόμενο μιας τουρκικής εισβολής στη βόρεια Συρία είναι κάτι φυσικά που απασχολεί ιδιαίτερα και το Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης (PYD). Με σχετική ανακοίνωσή της η επίσημη πρεσβεία των Κούρδων της Συρίας στη Μόσχα ανέφερε πως αυτήν την απειλή τη λαμβάνουν σοβαρά και πως «η Ρωσία έχει δεσμευθεί πως θα απαντήσει σε οποιαδήποτε εισβολή στη Συρία». Οπως μάλιστα συμπληρώνεται στην ανακοίνωση, «αυτό δεν θα γίνει μόνο για τους Κούρδους, αλλά και για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Συρίας».
Η έκρηξη στην Αγκυρα
Φυσικά δεν είναι μόνο η Ρωσία η οποία θα αντιδρούσε σε μια ενδεχόμενη τουρκική εισβολή, αλλά και οι ΗΠΑ, οι οποίες αρνούνται πεισματικά να χαρακτηρίσουν τρομοκράτες το YPG και το PYD, με τους οποίους συνεργάζονται ανοιχτά για να εκδιώξουν το ISIS από εδάφη στην ανατολική Συρία.
Η πιο πρόσφατη απόδειξη για την επιτυχία αυτής της συνεργασίας είναι η κουρδική προέλαση στη Χασάκα, η οποία ακολούθησε τον σφοδρό βομβαρδισμό της πόλης Αλ Σανταντί από τα αεροσκάφη της συμμαχίας των ΗΠΑ. Ακριβώς αυτήν τη συνεργασία (ΗΠΑ - YPG αλλά και Ρωσίας - YPG) θέλει να διακόψει η τουρκική κυβέρνηση, η οποία προσπάθησε να συνδέσει το YPG με την πρόσφατη πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην καρδιά της Αγκυρας.
Το γεγονός ότι τελικά την ευθύνη ανέλαβε μια κουρδική οργάνωση, η TAK, που δεν έχει καμία σχέση με το PYD και το YPG και η οποία δηλώνει ότι έχει διακόψει κάθε δεσμό με το PKK, εκθέτει περαιτέρω την τουρκική κυβέρνηση. Βέβαια η κυβέρνηση Νταβούτογλου και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αναμένεται να παραδεχθούν ότι είναι άλλο η ΤΑΚ, άλλο το PKK και άλλο το YPG. Μάλιστα η Αγκυρα έχει ξεκαθαρίσει ότι η ενίσχυση του YPG στη Συρία θα σημάνει την ενδυνάμωση και του PKK εντός της Τουρκίας, κάτι που δεν μπορεί να επιτραπεί.
Αυτή η επιθετική στάση της Αγκυρας και η κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Συρία έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία για το εάν τελικά μπορεί να επιτευχθεί μια πολιτική λύση στην κρίση, όπως υποστηρίζουν ότι ψάχνουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η πλειονότητα της διεθνούς κοινότητας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
stasinopoulos@pegasus.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»