Τα λάθη του Ερντογάν στο κουρδικό ζήτημα THE NEW YORK TIMES

ΚΟΣΜΟΣ 

Τα λάθη του Ερντογάν στο κουρδικό ζήτημα

THE NEW YORK TIMES
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος Ερντογάν σχετικά με το Κουρδικό προκλήθηκαν, σε μεγάλο βαθμό, από την δική του στάση.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Τουρκία
Η εχθρότητα της τουρκικής κυβέρνησης έναντι των Κούρδων εμπλέκει τη χώρα στον πόλεμο της Συρίας και τροφοδοτεί νέες εντάσεις μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον. Η διαμάχη με τους Κούρδους απειλεί, επίσης, να φέρει την Τουρκία σε ευθεία σύγκρουση και με τη Ρωσία, αποσταθεροποιώντας περαιτέρω την περιοχή.

Η Τουρκία φοβάται, εδώ και πολύ καιρό, τις αλυτρωτικές διαθέσεις των Κούρδων για ανεξάρτητο κράτος. Οι Κούρδοι αντιπροσωπεύουν μια εθνική ομάδα που αριθμεί περί τα 35 εκατομμύρια σε Συρία, Ιράκ, Ιράν και Τουρκία – στην τελευταία ζουν περί τα 15 εκατομμύρια Κούρδοι. Το περασμένο φθινόπωρο, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναζωπύρωσε τον πόλεμο εναντίον του αυτονομιστικού Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στη νοτιοανατολική Τουρκία – μια κίνηση που δεν ήταν άσχετη με τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στη χώρα. Πρόσφατα, ο τουρκικός στρατός άρχισε να βομβαρδίζει θέσεις Κούρδων της Συρίας, στην απέναντι πλευρά των τουρκικών συνόρων.

Μεγάλο μέρος του προβλήματος έγκειται στο γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν αρνείται να αναγνωρίσει τις σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο κουρδικών οργανώσεων. Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Τουρκία θεωρούν το ΡΚΚ, που ανέλαβε την ευθύνη για σειρά ένοπλων επιθέσεων, τρομοκρατική οργάνωση. Σε αντίθεση με την Τουρκία, όμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν τους Κούρδους της Συρίας, όχι ως τρομοκράτες, αλλά ως πολύ αποτελεσματικούς αντιπάλους του «Ισλαμικού Κράτους», οι οποίοι προστατεύουν τις κουρδικές περιοχές της Συρίας από τον εμφύλιο πόλεμο. Η Ουάσιγκτον παρέχει στις οργανώσεις των Κούρδων της Συρίας βοήθεια στο πεδίο των πληροφοριών, όπως και με άλλα μέσα.

Δίλημμα... στις ΗΠΑ
Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία αναβάθμισε τις εντάσεις, κατηγορώντας τους Κούρδους της Συρίας για πρόσφατη βομβιστική επίθεση στην Αγκυρα, η οποία προκάλεσε 38 νεκρούς. Η Ουάσιγκτον υπέδειξε ως πιθανό ένοχο μια οργάνωση που έχει αποσπαστεί από το ΡΚΚ και δικαιώθηκε από τις εξελίξεις. Προηγουμένως, ο Ερντογάν είχε φτάσει στο σημείο να καλέσει τις ΗΠΑ να διαλέξουν ή την Τουρκία ή τους Κούρδους.
Οι ΗΠΑ πιέζουν τον Ερντογάν να σταματήσει τις επιθέσεις του εναντίον των Κούρδων της Συρίας, ενώ ταυτόχρονα καλούν τους τελευταίους να μην εκμεταλλευθούν το χάος του πολέμου, καταλαμβάνοντας και νέα εδάφη. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε τον Ερντογάν να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία, διακινδυνεύοντας απάντηση από την πλευρά της Ρωσίας. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κ. Ερντογάν στο Κουρδικό προκλήθηκαν, σε μεγάλο βαθμό, από τον ίδιο. Ενώ είχε πραγματοποιήσει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους της Τουρκίας, επέλεξε να επιστρέψει στον πόλεμο. Καλό θα ήταν να επανέλθει στην ειρηνική οδό. Οσο για τη Συρία, θα πρέπει να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να βρει μια αποδεκτή φόρμουλα που θα επιτρέψει τη δημιουργία αυτόνομης κουρδικής περιοχής. Αλλωστε έχει πετύχει κάτι τέτοιο με το ιρακινό Κουρδιστάν.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc