Συμμαχίες αντί για απειλές στο προσφυγικό


Συμμαχίες αντί για απειλές στο προσφυγικό

4
εκτύπωση  

Η ανεξέλεγκτη προσφυγική κρίση δεν δοκιμάζει πλέον μόνο τις αντοχές της χώρας, αλλά θέτει σε δοκιμασία τις σχέσεις της με ευρωπαϊκούς θεσμού, σύμμαχες μέχρι χθες χώρες ακόμα και με το βαλκανικό μας περίγυρο. Εκεί που ως τώρα ανησυχούσαμε για τους κινδύνους ενός Grexit, τώρα είμαστε αντιμέτωποι ακόμα και με την αποκοπή μας από το χώρο των Βαλκανίων.

Με μια Ευρώπη αμήχανη, παράλυτη αδύναμη να αποφασίσει πως θα διασφαλίσει μια στοιχειώδη διαχείριση των τεράστιων προσφυγικών ροών, με τα σύνορα κλειστά και με την Τουρκία να αρνείται μέχρι τώρα να συμφωνήσει σε μια κοινή διαχείριση της κρίσης, η κατάσταση  γίνεται απελπιστική. Όλη η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο Hot spot  ,με στρατόπεδα ανάγκης όπου μπορεί να  φανταστεί κανείς. Εκεί που λίγους μήνες πριν κλείναμε την Αμυγδαλέζα, γιατί τη θεωρούσαμε απαράδεκτη, τώρα φτάσαμε σχεδόν στο άλλο άκρο.Προφανώς όχι μόνο με δική μας  υπαιτιότητα, αλλά σίγουρα χάρις και στις κυβερνητικές παλινωδίες και καθυστερήσεις.

Η κρίσιμη μάχη και για την Ελλάδα, αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης θα δοθεί στη σύνοδο κορυφής στις 7 Μαρτίου. Εκεί θα φανεί αν θα υπερισχύσουν οι δυνάμεις της συνεννόησης και της αλληλεγγύης ή αν  το γκρουπ των εθνικιστών θα καταφέρει να διασπάσει τη συνοχή της Ευρώπης με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους.Η Ελλάδα σε αυτή τη μάχη χρειάζεται συμμάχους και όχι αντιπάλους. Και οι συμμαχίες δεν διαμορφώνονται με εν πολλοίς άσφαιρες απειλές, αλλά χτίζονται με βάση κοινές αξίες και συμφέροντα.

Η απάντηση στις προκλήσεις των εθνικιστών που κλείνουν τα σύνορα δεν μπορεί να είναι παράλληλες απειλές απομόνωσης που δεν οδηγούν πουθενά.Και βέβαια αναγκαία προϋπόθεση για να πετύχεις τις αναγκαίες συμμαχίες είναι να υπάρχει και ένα  αρραγές εσωτερικό μέτωπο. Δυστυχώς όμως ως τώρα η κυβέρνηση ούτε το ένα κάνει ούτε το άλλο. Εξαντλείται στις συνήθεις επικοινωνιακές ασκήσεις εντυπωσιασμού και πολωτικών αντιπαραθέσεων που όχι μόνο δεν λύνουν προβλήματα αλλά τα επιδεινώνουν. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα τα πληρώσουμε κι αυτά ακριβά...

ΤΟ ΒΗΜΑ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»