ΚΟΣΜΟΣ 14:23 Brexit: Προβλήματα σε εμπόριο, εργασία, μετακινήσεις


 
ΚΟΣΜΟΣ 

Brexit: Προβλήματα σε εμπόριο, εργασία, μετακινήσεις

AFP, REUTERS
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Brexit
Υστερα από το βράδυ της 23ης Ιουνίου, οι Βρετανοί είτε ζουν στη χώρα τους είτε στο εξωτερικό θα χρειασθεί να αντιμετωπίσουν μια νέα πραγματικότητα από τη στιγμή που η Βρετανία θα διακόψει επίσημα τους δεσμούς της με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πέρα από την αναταραχή που έχει δημιουργηθεί στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά, οι βρετανικές επιχειρήσεις, το εμπόριο, οι πολίτες και το δημόσιο σύστημα θα επηρεασθούν σημαντικά.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των υποστηρικτών του Bremain, οι Βρετανοί πολίτες μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα ως προς την ελεύθερη μετακίνηση προς και από άλλα ευρωπαϊκά κράτη, δηλαδή μπορεί πλέον να χρειάζονται βίζα. Επίσης, η στερλίνα –που ήδη κατρακυλά– θα είναι λιγότερο ισχυρή έναντι του ευρώ, καθιστώντας τις διακοπές στο εξωτερικό ιδιαίτερα ακριβές. Οι συνοριακοί έλεγχοι για έξοδο και για είσοδο στη χώρα θα εκτοξευθούν αριθμητικά κοντά στα σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Ως προς την αγορά εργασίας, υπάρχει πιθανότητα πολλές διεθνείς επιχειρήσεις που διατηρούν την έδρα τους στη Βρετανία να μεταφερθούν σε άλλα κράτη, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να βρίσκονται σε έδαφος της Ε.E. Ταυτόχρονα, το νέο καθεστώς εκτός Ε.Ε. θα αντανακλάται σε χιλιάδες απώλειες θέσεων εργασίας. Επιπροσθέτως, η μείωση της αξίας του βρετανικού νομίσματος πλήττει και τους γηραιότερους της Ευρώπης – ιδιαίτερα τους συνταξιούχους και το σύστημα υγείας.

Οι Βρετανοί τεχνοκράτες των Βρυξελλών που συνεργάζονται με τα ευρωπαϊκά ιδρύματα σύντομα μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους λόγω της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Οι Βρετανοί πολίτες, που διαμένουν μόνιμα στο Γιβραλτάρ, ανησυχούν ότι η Ισπανία θα μπορούσε να κλείσει το μοναδικό συνοριακό πέρασμα της βρετανικής κτήσης, πάνω στο οποίο βασίζεται η μικροσκοπική βρετανική χερσόνησος για την οικονομική επιβίωσή της.

Σε μία τέτοια περίπτωση, οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ θα αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τη θαλάσσια οδό ή αεροπορικές πτήσεις μέσω τρίτων χωρών, για να μεταβούν στην Ισπανία.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc