Ενας κατ’ ανάγκην ευρωπαϊστής


 

Ενας κατ’ ανάγκην ευρωπαϊστής

Ενας κατ’ ανάγκην ευρωπαϊστής
2
εκτύπωση  

«Δεν θα τους αφήσουμε να τινάξουν το μαγαζί στον αέρα»: η φράση αυτή, όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω, ακούστηκε πολλές φορές από τα πιο επίσημα χείλη στο Μέγαρο Μαξίμου κατά τη διάρκεια των «κλειστών, μη ανακοινώσιμων» συσκέψεων που έλαβαν χώρα αμέσως μετά το βρετανικό δημοψήφισμα. Με τη λέξη «μαγαζί» εννοούν προφανώς την Ευρωπαϊκή Ενωση, η ενότητα της οποίας κατά το Μαξίμου δοκιμάζεται. Κοιτάξτε όμως ποιοι τα λένε; Ολοι αυτοί, με επικεφαλής τον ΑλΤσίπρα, που πριν από έναν χρόνο επιχειρούσαν να τινάξουν το «μαγαζί» στον αέρα με τις μπλόφες τους, με την απειλή ότι φεύγουμε από την ευρωζώνη, με τις ατέρμονες διαπραγματεύσεις τους. Σήμερα εμφανίζονται ως οι πιο φιλοευρωπαϊστές, πρόθυμοι μάλιστα να αναλάβουν πρωτοβουλίες με στόχο να διαφυλάξουν την ενότητα της Ευρώπης. Φτάνουν στο σημείο να κατακεραυνώνουν όσους επεξεργάζονται σενάρια διάσπασης ή αποχώρησης. «Είναι δύσκολα τα πράγματα, αλλά θα προσπαθήσουμε να βρούμε από κοινού λύσεις» λένε και τρέχουν πίσω από τον πρωθυπουργό της Σουηδίας ή τους ευρωσοσιαλιστές του Ολάντ στο Παρίσι για κάποια πρωτοβουλία. Η αγωνία, ο προβληματισμός και το άγχος πλανώνται πλέον πάνω από το Μαξίμου γιατί οι κυβερνώντες έχουν συνειδητοποιήσει ότι μετά τις ισπανικές εκλογές και το Brexit η Ελλάδα για την Ευρώπη «πέφτει» σε δεύτερη μοίρα.

Αποφράδα επέτειος
Ενας χρόνος  συμπληρώνεται από την επιβολή των capital controls. Από την αποφράδα εκείνη ημέρα που οι κυβερνώντες διαβεβαίωναν ότι θα διαρκέσουν μόνο μερικές εβδομάδες. Ενας χρόνος με χιλιάδες λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με πτώση της ανταγωνιστικότητας, με μείωση των εξαγωγών, με ύφεση στο -1,3%, με φυγή καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα άνω των 121,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τραπεζικά στοιχεία. Το περίφημο «darling, έκλεισα τις τράπεζες» του ταλαντούχου Γιάνη Βαρουφάκη, του λεγόμενου «big asset» της κυβέρνησης Τσίπρα, θα μείνει στην Ιστορία ως μελανό σημείο. Η κυβέρνηση επέβαλε τα capital controls στις 28 Ιουνίου 2015 και δυστυχώς ουδείς γνωρίζει πότε θα αρθούν. Την προηγουμένη ο Νίκος Παππάς με το γνωστό ειρωνικό ύφος του ανήγγειλε ότι «σήμερα ξημερώνει μια όμορφη ημέρα». Την επομένη ανακοίνωσαν το δημοψήφισμα. Τα capital controls τα επέβαλαν, είπαν, οι... δανειστές και με αυτό το σύνθημα κέρδισε το «Οχι» στο δημοψήφισμα που εν συνεχεία έγινε «Ναι».

Αλήθειες και ψέματα στο Μαξίμου
Ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα; Το Μαξίμου ή ο Δ. Κουτσούμπας; Εσείς τι νομίζετε; Γιατί σας τα λέω αυτά; Επειδή ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας σε ένα ραδιόφωνο αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλ. Τσίπρα για τον εκλογικό νόμο αποκάλυψε τι του είπε ο Πρωθυπουργός. Του είπε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε από αυτά που δεσμεύτηκε αφού υπάρχουν οι δεσμεύσεις από το τρίτο Μνημόνιο. Και εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας του είπε το καλύτερο: «Σκέφτομαι λοιπόν μήπως αλλάξω τον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα, να αφήσω κάτι ως Αριστερά, γιατί από τα άλλα δεν θα κατορθώσω να κάνω τίποτα». Το άκουσαν στο Μαξίμου και αμέσως εξέδωσαν... non paper! «Αυτά που λέει ο κ. Κουτσούμπας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Δεν του είπε τίποτε από όλα αυτά, λέει το non paper. Και αμέσως μετά ρίχνει το γάντι στο ΚΚΕ: «Στο θέμα της απλής αναλογικής θα είναι συνεπές με τις πάγιες θέσεις του;».  Αλλα λόγια να κερδίσουμε χρόνο...

Πώς την (ξανα)πάτησε ο Παπαδημούλης
Αν ο Δημήτρης Παπαδημούλης δεν κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ίσως οι απανωτές γκάφες του στα social media να μην ήταν τόσο κωμικές. Ελα όμως που είναι κοτζάμ αντιπρόεδρος, ο οποίος αρέσκεται να κάνει εκ του ασφαλούς πολιτική μέσω του Διαδικτύου ή σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Αρνήθηκε κάθε πρόταση που του έγινε να πάρει υπουργικό θώκο ή ακόμη να έρθει στην Αθήνα να δώσει από εδώ τη μάχη αφού έχει μια έφεση, όπως νομίζει, στην επικοινωνία. Προτίμησε τη σιγουριά του Ευρωκοινοβουλίου, προφανώς για να μην έχει πολιτική φθορά. Βιάστηκε να συγχαρεί τους Podemos  για τη δεύτερη θέση που κατέλαβαν και όταν κατάλαβε το λάθος του θέλησε πάλι μέσω των social media να το διορθώσει. Δεν ζήτησε ταπεινά συγγνώμη, αλλά έκανε μικροπολιτική εμπλέκοντας στη συγγνώμη του και τη ΝΔ, ότι και αυτή παραπλανήθηκε από τα exit polls στις εκλογές του 2000.
Ζαχαριάδης... γκαφατζής
Αμ ο άλλος; Το νέο «αστέρι» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο διευθυντής της Κ. Ζαχαριάδης; Πού τον χάνεις, πού τον βρίσκεις, όλο στα κανάλια της διαπλοκής τον βλέπεις να ομιλεί επί παντός του επιστητού. Nα υπερασπίζεται με πάθος και με παλαιές αριστερές αμπελοφιλοσοφίες την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Bιάστηκε και αυτός να συγχαρεί μέσω των social media τους Podemos. Σημείωσε ότι «έρχονται δεύτεροι και ότι καταγράφουν ιστορική επιτυχία». Ολος αυτός ο χαριεντισμός του για τους «προοδευτικούς, δημοκράτες, αριστερούς ευρωπαίους πολίτες» που «νικάνε» παντού κράτησε δυστυχώς μόνο λίγες ώρες. Με νέο tweet δικαιολογήθηκε και αυτός ότι τα exit polls στην Ισπανία δεν επιβεβαιώθηκαν στην πράξη, αλλά «η ισπανική Αριστερά καταγράφει ισχυρή παρουσία, αδιανόητη πριν από λίγα χρόνια». Ε, όχι και να ζητήσουμε συγγνώμη χωρίς να δικαιολογήσουμε την ισπανική Αριστερά...

Διακοπές (πάλι) στο Σούνιο


Θυμάστε ότι το περασμένο καλοκαίρι ο Πρωθυπουργός και η οικογένεια του βρέθηκαν σ΄ένα σπίτι στο Σούνιο, όπου έκαναν τα μπάνια τους; Δεν γνωρίζω εάν και εφέτος ενοικίασε αυτό το σπίτι, αλλά εκείνο που έμαθα είναι ότι την περασμένη εβδομάδα έγινε στο συγκεκριμένο σπίτι παιδικό πάρτι με πολλά παιδιά από την «Αγκάλη», στο οποίο εμφανίστηκε και ο Αλ. Τσίπρας ( στην αρχή με κοστούμι, αλλά γρήγορα άλλαξε και φόρεσε μια βερμούδα και ένα μαύρο t-shirt και έπαιξε με τα παιδιά). Η Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα φίλεψε τα παιδιά με λιχουδιές, ενώ ήταν παρών και το ζεύγος Φλαμπουράρη. Το πάρτι, μου είπαν, κράτησε αρκετή ώρα με τον Πρωθυπουργό να είχε κέφι και να συνομιλεί μ΄όλους τους γονείς. Το σπίτι στο Σούνιο, το οποίο είχε νοικιάσει για τα παιδιά  το ζεύγος Τσίπρα δεν έχει τίποτα το ιδιαίτερο, δεν είναι δηλαδή ούτε βίλα, ούτε μεζονέτα, αλλά βρίσκεται σε προνομιακή περιοχή. Εχει δική του παραλία και βρίσκεται σ΄ένα αδιέξοδο δρομάκι, ιδανικό για όσους θέλουν να απομονωθούν. Ανήκει στον εφοπλιστή κ. Μαρτίνο (πατέρα της βουλευτού της ΝΔ Γεωργίας Μαρτίνου), αλλά το έχει ενοικιάσει για 25 χρόνια ο Κώστας Γιώτης (αυτός με τις μεταμοσχεύσεις μαλλιών, ο αποκαλούμενος και «Mr DHI») στο σκάφος του οποίου φωτογραφήθηκε πέρυσι ο Πρωθυπουργός.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc