Μεταξύ συναινετικού Brexit και πολιτικού παζαριού

Μεταξύ συναινετικού Brexit και πολιτικού παζαριού

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με βασικό μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει «καμία διαπραγμάτευση» με τη Μεγάλη Βρετανία μέχρι να ζητήσει επίσημα την εκκίνηση διαδικασίας εξόδου από την Ε.Ε. συνεχίστηκαν οι συζητήσεις το βράδυ της Τρίτης στις Βρυξέλλες.
Οι αποφάσεις μετατίθενται για νέα άτυπη Σύνοδο Κορυφής τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα, όπου το «παρών» αναμένεται να δώσει και ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο οποίος θα έχει εκλεγεί έως τις 9 Σεπτεμβρίου.  
Μέχρι να ενεργοποιήσει το άρθρο 50, που ξεκινά τις διαδικασίες εξόδου μιας χώρας από την Ε.Ε., η Βρετανία θα είναι κανονικό μέλος στην ευρωπαϊκή οικογένεια, εφαρμόζοντας τους κανόνες και τηρώντας τις υποχρεώσεις της.
Αφού εκλεγεί ο νέος πρωθυπουργός, στη νέα αυτή σύνοδο του Σεπτεμβρίου, οι «27» θα τον ακούσουν με προσοχή όσον αφορά το ποια διαδικασία θα ακολουθήσει: «ένα σύννομο διαζύγιο ή ένα πολίτικό παζάρι με μεσολάβηση εθνικών εκλογών», όπως αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος. Ολα αυτά βέβαια αφού έχει ενεργοποιήσει το άρθρο 50. 
Κατά τη διάρκεια της σημερινής Συνόδου εκφράστηκαν δύο απόψεις: να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στη Βρετανία για την ενεργοποίηση του άρθρου 50, (θέση που υιοθετούν Γερμανοί, Ολλανδοί και Λιθουανοί) ή, όπως υποστηρίζουν όλοι οι υπόλοιποι ηγέτες, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες το συντομότερο δυνατόν καθώς υπάρχει ανησυχία για την αστάθεια που δημιουργεί η αβεβαιότητα στις χρηματαγορές. 
Πρώτη συνάντηση των «27»
Αύριο, Τετάρτη, αναμένεται να γίνει η πρώτη συνάντηση των 27 ηγετών χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία και παρόλο που θα είναι άτυπη, παραμένει ιστορική, καθώς δεν έχει υπάρξει ανάλογο προηγούμενο στην ιστορία της Ε.Ε.
Ο σκοπός της συνάντησης των «27» είναι να γίνει μία πρώτη συζήτηση για το μέλλον της Ενωσης, ενώ πολύ πιθανό είναι να υπάρξει μία κοινή δήλωση που θα δηλώνει την ενότητα των 27 μελών και την αποφασιστικότητα τους να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για το μέλλον της Ενωσης και την Βρετανίας.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»