Στήριξη των ιταλικών τραπεζών εξετάζει ο Ματέο Ρέντσι

Στήριξη των ιταλικών τραπεζών εξετάζει ο Ματέο Ρέντσι

REUTERS
Προτού μεταβεί στο Βερολίνο για να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε από τη Ρώμη πως μετά το Brexit δημιουργείται μια ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ενωση να επικεντρωθεί «περισσότερο σε κοινωνικά ζητήματα και λιγότερο σε γραφειοκρατικά».
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Η Ιταλία συζητεί τη στήριξη του εγχώριου τραπεζικού κλάδου με κρατικά κεφάλαια λόγω των μαζικών ρευστοποιήσεων σε τραπεζικές μετοχές που προκλήθηκαν, αφού οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ρώμη επιθυμεί, επί της ουσίας, την προσωρινή αναστολή των κανόνων των Βρυξελλών που απαγορεύουν την παροχή κρατικής βοήθειας σε προβληματικές τράπεζες και πιθανότατα μια ευελιξία ως προς την αύξηση του δημόσιου χρέους. Προτού μεταβεί στο Βερολίνο για να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε από τη Ρώμη πως μετά το Brexit δημιουργείται μια ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ενωση να επικεντρωθεί «περισσότερο σε κοινωνικά ζητήματα και λιγότερο σε γραφειοκρατικά».

Πηγές των εφημερίδων Corriere della Sera των La Republica αποκάλυψαν πως η Ιταλία επιδιώκει να εξερευνήσει την πιθανότητα εξαιρέσεων από τους κανόνες ανταγωνισμού της Ε.Ε. εάν συνεχίσουν να καταρρέουν οι τραπεζικές μετοχές τους - λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν προκληθεί από το βρετανικό δημοψήφισμα. Από την περασμένη Παρασκευή, δηλαδή μια ημέρα αφού οι Βρετανοί ψήφισαν την αποχώρησή τους από την Ε.Ε. οι μετοχές των UniCredit και San Paolo έχουν σημειώσει απώλειες πάνω από 20%. Επικρατεί μεγάλη ανησυχία στους επενδυτικούς κύκλους ειδικά για τις ιταλικές τράπεζες -έτσι όπως αντανακλάται από την πτώση των μετοχών τους- επειδή ο κλάδος είναι ήδη βεβαρημένος από προβληματικά δάνεια της τάξεως των 360 δισ. ευρώ.

Σχέδια για την ανακεφαλαιοποίησή τους που είναι συμβατά, ταυτόχρονα, με τη νεοσύστατη τραπεζική ένωση, του υπουργείου Οικονομικών της Ιταλίας, δεν έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών λόγω των αυστηρών ορίων που έθεταν όλον αυτόν τον καιρό οι Βρυξέλλες. Είναι ένα από τα ακανθώδη ζητήματα που προκαλούν μεγάλη δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση Ρέντσι.

Οι Βρυξέλλες δεν είναι διατεθειμένες να συμβιβάσουν το ρυθμιστικό πλαίσιο της νεοσύστατης τραπεζικής ένωσης που απαιτεί, μεταξύ άλλων, τον καταμερισμό απωλειών σε μετόχους και ομολογιούχους για να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες μιας προβληματικής τράπεζας. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αποτελέσει ταφόπλακα στη δημοτικότητα κάθε κυβέρνησης. Μέχρι στιγμής, το επενδυτικό ταμείο Atlante που εγκρίθηκε από τις Βρυξέλλες εξασφάλισε μόνον 5 δισ. ευρώ από ιδιωτικά κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά ήταν αρκετά μόνον για τη στήριξη δύο περιφερειακών τραπεζών, ενώ το επενδυτικό κεφάλαιο Atlas δεν έχει καταφέρει να κεντρίσει το πρόσθετο επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι αγορές βλέπουν πως η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών σε έναν κλάδο με προβληματικά δάνεια 360 δισ. ευρώ είναι ηράκλειο εγχείρημα. Οι εξελίξεις με το Brexit φαίνεται να δημιουργούν ελπίδες στη Ρώμη για μια επιεικέστερη μεταχείριση από την Ε.Ε.

Για να στηρίξει άμεσα τις ιταλικές τράπεζες, η Ρώμη θα πρέπει να αγοράσει απευθείας μετοχές τους και να αποκτήσει μερίδιο σε αυτές, αυξάνοντας το χρέος της χώρας. Μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε την αντίδραση της Κομισιόν όχι μόνον επειδή παραβιάζονται οι κανόνες ανταγωνισμού αλλά διότι θα σήμανε την αύξηση του κρατικού χρέους σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες στην Ευρωζώνη. Η Ρώμη έχει ήδη δεχθεί συστάσεις για τη μείωση του χρέους της που ανέρχεται στο 133% του ΑΕΠ και είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc