Επενδύουν στη Ρωσία, αποφεύγουν τις κυρώσεις REUTERS, A.P.


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Επενδύουν στη Ρωσία, αποφεύγουν τις κυρώσεις

REUTERS, A.P.
Οι επενδύσεις στη Ρωσία με τη δημιουργία νέων μονάδων έχουν διττά οφέλη: αφενός, δημιουργούν θέσεις εργασίας στη χώρα, αφετέρου, το εξασθενημένο ρούβλι ως προς το δολάριο και το ευρώ διευκολύνει τους επενδυτές.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Η απάντηση των γερμανικών επιχειρήσεων στις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας ήταν να εγκαταστήσουν μονάδες παραγωγής τους στο ίδιο το έδαφος της χώρας.

Σε σχετικό δημοσίευμα της Die Welt, αναφέρεται πως η απόφαση κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις από τις κυρώσεις της Ε.Ε. και των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας. Οι εμπορικές συναλλαγές με το Βερολίνο πλήττονται από τις συνθήκες αυτές και οι γερμανικές εταιρείες το 2014 αποχωρούν και παρατηρείται εκροή κεφαλαίων. Μέσα σε δύο χρόνια η κατάσταση αλλάζει. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), εκδηλώνεται αναζωογόνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και σημαντική αύξηση επενδύσεων των Γερμανών στη Ρωσία. Το 2015 οι άμεσες επενδύσεις αυξήθηκαν σε 1,78 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο είχε ξεπεραστεί μόνο την καλή περίοδο από το 2006 έως και το 2008, καθώς και το 2010. Αναφορικά με το τρέχον έτος, αναμένεται ρεκόρ με τις άμεσες ξένες επενδύσεις να φθάνουν μόνο το πρώτο τρίμηνο το σχεδόν 1,1 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια των Γερμανών διοχετεύονται σε διαφορετικούς κλάδους, ενώ ένα παράδειγμα είναι τα 120 εκατ. ευρώ που δόθηκαν από την Claas, κατασκευάστρια αγροτικού εξοπλισμού, στο εργοστάσιό της στο Κρασνοντάρ της νότιας Ρωσίας. Στις εγκαταστάσεις εκεί η Claas κατασκευάζει θεριστικές μηχανές. Επιπλέον, η μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία της Γερμανίας, DMK, σχεδιάζει να εξαγοράσει ρωσική ανταγωνίστριά της, ενώ και η Bionoria, η οποία παράγει φυσικά φαρμακευτικά σκευάσματα, θα επενδύσει περίπου 30 εκατ. ευρώ για παραγωγική μονάδα στην πόλη Βορονέζ.

Οι επενδύσεις στη Ρωσία με τη δημιουργία νέων μονάδων έχουν διττά οφέλη: αφενός, δημιουργούν θέσεις εργασίας στη χώρα, η οποία δεν έχει ανακάμψει πλήρως, αφετέρου, το εξασθενημένο ρούβλι ως προς το δολάριο και το ευρώ διευκολύνει τους επενδυτές. Η ίδια η ρωσική κυβέρνηση, προσπαθώντας να προσελκύσει ξένες επενδύσεις σε βάθος χρόνου, προσφέρει ποικίλα κίνητρα και φορολογικές διευκολύνσεις σε ξένους οι οποίοι ενδιαφέρονται για μακρόπνοα έργα. Τον Δεκέμβριο του 2014 ψηφίστηκε νομοθεσία, που επιτρέπει σε εταιρείες με τουλάχιστον 11,5 εκατ. δολάρια σε επενδύσεις και πρόβλεψη για παραμονή στη Ρωσία επί δεκαετία να απολαμβάνουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc