Εκτός κούρσας διαδοχής ο Μπόρις Τζόνσον

Πολιτική

Εκτός κούρσας διαδοχής ο Μπόρις Τζόνσον

Τη στιγμή που η πολιτική ζωή στη Βρετανία βρίσκεται στο σημείο μηδέν με τα δύο μεγάλα κόμματα να συγκλονίζονται από εσωτερική κρίση, το θέμα του Brexit φαίνεται προς το παρόν να μπαίνει στο περιθώριο.
Η χθεσινή απόφαση των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαγράφει λίγο ή πολύ το πνεύμα των διαπραγματεύσεων για το νέο στάτους της Βρετανίας, κυρίως δε η άρνηση οποιασδήποτε αλλαγής στο μεταναστευτικό, δεν φαίνεται να απασχολεί προς το παρόν τους βρετανούς πολιτικούς.
Η εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι οποιοδήποτε «πακέτο» συμφωνηθεί θα περικλείει και την διακίνηση εργαζομένων, αν και ορισμένοι στέκονται στην αόριστη δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομίας Μακρόν ότι στις διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να υπάρχουν «κόκκινες γραμμές». Αν βέβαια φθάσουμε ποτέ σε διαπραγματεύσεις, μιας και η ενεργοποίηση του άρθρου 50 της συνθήκης της Λισσαβόνας τοποθετείται στο απώτατο μέλλον εφόσον στο μεταξύ δεν προκύψει κάτι που θα ανατρέψει την κατάσταση, όπως ένα νέο Δημοψήφισμα.
Στα πρόθυρα διάσπασης οι Εργατικοί
H υπουργός Εσωτερικών Τερίζα Μέι έχει τις περισσότερες πιθανότητες νίκης
H υπουργός Εσωτερικών Τερίζα Μέι έχει τις περισσότερες πιθανότητες νίκης
Στο στρατόπεδο των Συντηρητικών σημειώθηκαν πάντως καταιγιστικές εξελίξεις. Ο Μάικλ Γκόουβ, που όλοι πίστευαν ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα του πρώην δημάρχου Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε ότι θα είναι ο ίδιος υποψήφιος γιατί δεν εμπιστεύεται τον Τζόνσον. Μετά από αυτό ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας υπέρ του Brexit, ανακοίνωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον.
Μετά τη διάσπαση του μετώπου Τζόνσον-Γκόουβ, η υπουργός Εσωτερικών Τερίζα Μέι, η οποία επίσης θα είναι υποψήφια, έχει τις περισσότερες πιθανότητες νίκης. Εκτός απροόπτου, στην τελική ευθεία θα είναι οι Μάικλ Γκοόυβ και Τερίζα Μέι. Στους Εργατικούς, που βρίσκονται στα πρόθυρα της διάσπασης με την πεισματική άρνηση του Τζέρεμι Κόρμπιν να παραιτηθεί μετά την υπερψήφιση πρότασης μομφής από 172 βουλευτές έναντι 40, θεωρείται βέβαιο ότι οδηγούνται σε εσωκομματικές εκλογές, με την αντιπολίτευση κατά του Κόρμπιν να κατεβάζει έναν ή μάλλον μία υποψήφιο, πιθανότατα την Άντζελα Ιγκλ, σκιώδη υπουργό Ενέργειας.
Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc