Το Brexit ως ευκαιρία επανεκκίνησης της ΕΕ
Το Brexit ως ευκαιρία επανεκκίνησης της ΕΕ
Μήνυμα ενότητας, αποφασιστικότητας και ισχύος εξέπεμψαν από το Βερολίνο Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι. Και ζήτησαν άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ
Λίγες ώρες πριν την έναρξη του κρισιμότερου ίσως συμβουλίου κορυφής στην ιστορία της ΕΕ Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία προανήγγειλαν την ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας για την ανανέωση της ΕΕ ως αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Σε δηλώσεις τους μετά από συνάντηση στην καγκελαρία οι Άγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, και Ματέο Ρέντσι ανέφεραν ότι θα καταθέσουν σχετικές προτάσεις στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών. Επί τη βάση αυτών των προτάσεων θα προγραμματιστεί συμβούλιο κορυφής τον ερχόμενο Σεπτέμβριο για να συζητηθούν μαζί με τους 27 εταίρους.
Επίδειξη ενότητας και αποφασιστικότητας
Πρόκειται για συγκεκριμένα σχέδια που πρόκειται να φέρουν τους επόμενους 6 μήνες περισσότερη ανάπτυξη και ασφάλεια. Αφορούν τομείς κατά προτεραιότητα, όπως η καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων, εξωτερική ασφάλεια των συνόρων και η εσωτερική ασφάλεια, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το προσφυγικό, αλλά και τους τομείς οικονομίας, ανταγωνιστικότητας και απασχόλησης. Έμφαση θα πρέπει να δοθεί σε προγράμματα που αφορούν στους νέους. Στην κοινή ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η Ευρώπη μπορεί να επιτύχει μόνο όταν δίνει ελπίδα στους νέους ανθρώπους». Ο ιταλός πρωθυπουργός έκανε έκκληση για επίδειξη αποφασιστικότητας. «Δεν πρέπει απλά να περιμένουμε, δεν θα πρέπει να χάνουμε ούτε λεπτό».
Αλλά και η γερμανίδα καγκελάριος έκανε ειδική αναφορά στους νέους και στην «δικαιολογημένη προσδοκία τους να ζουν σε μιαν Ευρώπη που λειτουργεί». Με φόντο τις 3 εθνικές σημαίες οι 3 ηγέτες δεν έκαναν καμιά προσπάθεια για να κρύψουν την απογοήτευσή τους για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Και έδωσαν μεγάλη σημασία στο να εκπέμψουν μήνυμα ενότητας, ισχύος και αποφασιστικότητας, αφενός προς τις αγορές, και αφετέρου, προς τις δυνάμεις εντός της ΕΕ που λειτουργούν διασπαστικά.
Η Ιταλία στο πλευρό Γερμανίας και Γαλλίας
Σε ότι αφορά τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ οι 3 χώρες επέμεναν σε άμεση έναρξη των σχετικών διαπραγματεύσεων για να μην παραταθεί κλίμα ανασφάλειας. Ωστόσο παρέπεμψαν στις σχετικές διαδικασίας που προβλέπονται στο άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να αρχίσουν διαπραγματεύσεις, όσο καιρό η Βρετανία δεν ενεργοποιεί το εν λόγω άρθρο. Συνεπώς στο αυριανό Συμβούλιο Κορυφής, στο οποίο θα συμμετάσχει μόνο την πρώτη ημέρα ο βρετανός πρωθυπουργός, δεν πρόκειται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι δεν επιθυμεί να εξελιχθεί η διαδικασία σε πόλεμο νεύρων.
Εντύπωση προκάλεσε η συμμετοχή της Ιταλίας για πρώτη φορά στο πλευρό του γερμανογαλλικού διδύμου, τέθηκε μάλιστα και σχετική ερώτηση, εάν πρόκειται για το νέο διευθυντήριο που θα προετοιμάζει μελλοντικά τα Συμβούλια Κορυφής. «Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία είναι από τις ιδρυτικές χώρες και οι πολυπληθέστερες στην ΕΕ», απάντησε ο Φρανσουά Ολάντ. Η γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι οι τρεις χώρες δεν μπορούν να προαποφασίσουν, γιατί στο Συμβούλιο Κορυφής οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία.
Ειρήνη Αναστασοπούλου (dpa, reuters,afp)
Comments