Υπάρχει λύση σε ένα περιβάλλον πολύ επικίνδυνο

 
click here
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Υπάρχει λύση σε ένα περιβάλλον πολύ επικίνδυνο

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετώπιζε η Ευρώπη πραγματοποιήθηκε: η Βρετανία ξεκινά τη διαδρομή αποξένωσής της από την Ενωμένη Ευρώπη. Τελικά, η μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση θα περάσει και από το πιο σκοτεινό επεισόδιο, τον κίνδυνο ανατολής λαϊκιστικών εξουσιών σε πολλά κράτη, τα οποία, πανικόβλητα, θα επιστρέφουν σε εθνοφοβικά μέτρα αλληλοαποκλεισμού των αγορών τους και όξυνσης παλαιών εχθροτήτων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανατροπή από τότε που τα κράτη της ευρωπαϊκής Δύσης συμφώνησαν ότι η σωστή διέξοδος ήταν «περισσότερη Ευρώπη». Για όσους θυμούνται τα προβλήματα εκείνης της εποχής, η Ευρώπη τα κατάφερε καλά: συντρίμμια της προηγούμενης μεγάλης κρίσης (1972-1992) με την ακύρωση της μεταπολεμικής σταθερότητας· κατάρρευση της σοβιετικής τάξης πραγμάτων, με όλα τα κράτη κατεστραμμένα και τον κίνδυνο εκατομμυρίων φτωχών να μετακινηθούν προς την πλούσια Ευρώπη· ασυγκράτητη επίθεση του διεθνοποιημένου καπιταλισμού και ακύρωση των αρχών της μεταπολεμικής τάξης πραγμάτων.
Από την Παρασκευή το πρωί το περιβάλλον έγινε για τη χώρα μας χειρότερο και κυρίως πολύ πιο επικίνδυνο. Ο στόχος να επιστρέψουμε στις διεθνείς αγορές, ακόμη και το 2018, καθίσταται μεν περισσότερο επιτακτικός αλλά και απείρως δυσκολότερος. Το τελευταίο εξηγείται εύκολα αφού δεν γνωρίζουμε ούτε τη διάρκεια ούτε την έκταση της αναταραχής που θα προκαλέσει η αναθεώρηση της θέσης που θα καταλάβει η Βρετανία μετά την έξοδό της από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Για παράδειγμα, το παγκόσμιο σύστημα θα αντιμετωπίσει, στις πολλές επόμενες εβδομάδες, μια πλευρά των οικονομικών κρίσεων που είχε, από το 2008 και μέχρι σήμερα, κατορθώσει να αποφύγει. Στην επόμενη φάση της μεγάλης κρίσης θα περάσουμε από απανωτά επεισόδια κρίσης των νομισμάτων. Η στερλίνα θα χάσει σημαντικό μέρος της αξίας της έναντι δολαρίου και γεν.
Λιγότερο όμως έναντι του ευρώ. Το χειρότερο σενάριο για τη χώρα μας θα ήταν μια μακρόχρονη διολίσθηση του ευρώ, που θα αναγκάσει την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκιά της και να φρενάρει τη νομισματική διευκόλυνση. Το αντίθετο από αυτό που χρειάζεται η οικονομία μας, δηλαδή καλύτερες συνθήκες χρηματοδότησης κατά την επιστροφή μας στις διεθνείς αγορές.
Πριν εξηγήσω πόσο δυσάρεστη είναι και πόσο χειρότερη μπορεί να γίνει η απόφαση των Βρετανών καθώς θα προχωρούν οι διεργασίες για το νέο καθεστώς σύνδεσης της Βρετανίας με την Ευρώπη, είναι καλό να έχουμε κατά νου ότι η Ενωση θα υποταχθεί χειρότερα απ’ ό,τι σήμερα στον τρόπο ιεράρχησης και διοίκησης των προβλημάτων που αναπόδραστα αναφύονται στις καλές και στις κακές ημέρες της νομισματικής ζώνης και γενικότερα της ενιαίας αγοράς.
Είναι εξαιρετικώς επείγον για την Ελλάδα να αποφασίσουν λαός και πολιτικοί πόσο «μενουμευρωπαίοι» θέλουμε να είμαστε από αύριο το πρωί και για πάντα. Η σχεδόν μανιώδης επιδίωξη μιας βαθύτερης ένταξης της χώρας μας στους μηχανισμούς της διεθνούς οικονομίας μέσω των ευκαιριών που προσφέρει η Ενωση των... «27» μπορεί να προσφέρει μια τελευταία ευκαιρία για την ανάκαμψη. Η έξοδος της Βρετανίας θα συνοδευθεί από ανακατατάξεις από τις οποίες μπορούμε να επωφεληθούμε, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα μεταβληθεί σε τόπο φιλικό και ασφαλή προς το διεθνές κεφάλαιο.
Είναι σε όλους προφανές ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν κινείται σε παρόμοια κατεύθυνση. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε μια «αντεπίθεση των προοδευτικών δυνάμεων» έναντι των κινδύνων της«ακροδεξιάς» και της «λιτότητας». Η κυβερνητική ομάδα τα έχει μπερδεμένα. Κανείς δεν υπαγόρευσε στο Λονδίνο την οικονομική του πολιτική, που ήταν μάλιστα επιτυχημένη. Θα έκανε καλά ο κ. Τσίπρας να σκεφτεί πώς επηρέασαν τους «εξοδοβρετανούς» τόσο η απειλή να χρησιμοποιήσει το ελληνικό χρέος για να τιμωρήσει την Ευρώπη όσο και οι ανοικτές θύρες στα μεταναστευτικά ρεύματα.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»