Chicken game μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη
Chicken game μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη
Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί πως ο κ.Τσίπρας θα ανακατέψει την πολιτική τράπουλα για να ψαλιδίσει τη Ν.Δ.
«Δεν θα άνοιγα τη συνταγματική αναθεώρηση από το άρθρο 3 για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας. Ομως θα ήμουν πρόθυμος να το συζητήσω, αν συζητούσες κι εσύ το άρθρο 16». Η επισήμανση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση της Πέμπτης φαίνεται να κατέλαβε εξαπίνης τον πρωθυπουργό. Κι αυτό παρότι η Ν.Δ., πριν από το τετ α τετ στο Μαξίμου, είχε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι ο κ. Μητσοτάκης θα συζητούσε για τη συνταγματική αναθεώρηση αλλά όχι για τον εκλογικό νόμο.
Βέβαια όλα αυτά θα μπορούσαν να θεωρηθούν και πρόοδος σε σχέση με την εμπειρία του πρώτου τετ α τετ τον περασμένο Ιανουάριο. Η πρώτη διερευνητική εμπειρία ήταν πικρή για τον πρόεδρο της Ν.Δ. και δηλητηριάστηκε από τα χτυπήματα κάτω από τη μέση, μέσω διαρροών του Μαξίμου, ενώ η συνάντηση βρισκόταν σε εξέλιξη. Αργότερα ο κ. Μητσοτάκης παρομοίαζε τον κ. Τσίπρα και την τακτική του με παγόβουνο που φαίνεται αλλιώς έξω από το νερό και αλλιώς κάτω από την επιφάνεια.
Το δεύτερο ραντεβού σηματοδότησε μάλλον τη συνάντηση δύο ανθρώπων που, αν δεν μπορούν να είναι ειλικρινείς μεταξύ τους, τουλάχιστον γνωρίζουν ο ένας τον άλλον και προσπαθούν να κάνουν μία προσπάθεια αποδραματοποίησης της σχέσης, μέσω της ευγένειας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αυτήν τη φορά συνέπεσαν στις διαρροές για το περιεχόμενο της συζήτησης Μητσοτάκη-Τσίπρα. Στον τρίτο όροφο της Συγγρού εκλάμβαναν το γεγονός και ως συνειδητή προσπάθεια του πρωθυπουργικού επιτελείου να πέσουν οι τόνοι.
Είχε όμως προηγηθεί πόλεμος το περασμένο Σαββατοκύριακο. Παρότι ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Μακάριος Λαζαρίδης και ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος, που κανόνισαν το ραντεβού, είχαν συμφωνήσει να μην υπάρξουν διαρροές για τη συνάντηση της Πέμπτης πριν από τη Δευτέρα, η είδηση διέρρευσε το Σάββατο από το Μαξίμου. Κάπως έτσι λύθηκαν τα χέρια των επιτελών της Ν.Δ., που συνέχισαν με τις δικές τους διαρροές.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν εμπιστεύεται τον κ. Τσίπρα και πλέον δεν κάνει προσπάθεια να το κρύψει. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί μεγάλες θεσμικές αλλαγές με τις εξαγγελίες περί συνταγματικής αναθεώρησης και ότι βασική του επιδίωξη είναι να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, ανακατεύοντας την πολιτική τράπουλα και ψαλιδίζοντας τη Ν.Δ. που εμφανίζεται πρώτη στις δημοσκοπήσεις. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. γνωρίζει ότι είναι δύσκολο να καλλιεργηθεί σχέση ειλικρινείας με τον κ. Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός, όπως εκτιμούν στον τρίτο όροφο της Συγγρού, μόνο προσχηματικές προσπάθειες συναίνεσης κάνει με αφορμή τον εκλογικό νόμο.
Στην ηγεσία της Συγγρού εμπεδώνεται η πεποίθηση ότι οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς είναι απλώς επίφαση αναζήτησης συναίνεσης, καθώς ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε απλή αναλογική, επιρρίπτοντας την αδυναμία συμφωνίας σε ένα άλλο εκλογικό σύστημα στην αντιπολίτευση.
Πίσω από τον μανδύα της ευγένειας και του πολιτικού πολιτισμού, παίζεται το ιδιότυπο παιχνίδι του δειλού (chicken game). Ο μεν Τσίπρας προσποιείται ότι αναζητεί τη συναίνεση, ο δε Μητσοτάκης δεν θέλει να εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης του όχι σε όλα. Από αυτήν τη σκέψη προέκυψε η πρόταση να συμφωνήσει αυτή η Βουλή με 180 βουλευτές για τα υπό αναθεώρηση άρθρα, και να είναι η επόμενη Βουλή αυτή που θα τα προχωρήσει. Στη συνάντηση έγινε μάλιστα συζήτηση για συγκεκριμένα άρθρα. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε θετικός για την αλλαγή ρυθμίσεων που αφορούν την ευθύνη υπουργών και τις ασυλίες βουλευτών. Αλλά προφανώς εξεπλάγη από την πρόταση του συνομιλητή του. Κι ας φάνηκε, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, πρόθυμος ο πρωθυπουργός να συζητήσει την ψήφο των αποδήμων. Φρόντισε να διανθίσει, πάντως, την προθυμία του με τη σκέψη του για χορήγηση δικαιώματος ψήφου στα 17, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Μητσοτάκη.
Θα υπάρξει συναίνεση για τα υπό αναθεώρηση άρθρα; Μένει να φανεί, καθώς μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός, όπως σχολίαζε στέλεχος της Ν.Δ., «πέρα από γενικόλογες εξαγγελίες, δεν έχει βάλει κάτι συγκεκριμένο στο τραπέζι, σε αντίθεση με τη Ν.Δ. που έχει ήδη περιγράψει εννέα άξονες για τη συνταγματική αναθεώρηση». Από την άλλη μένει να φανεί αν και η Συγγρού, τελικά, θα εξειδικεύσει τις προτάσεις της για τη συνταγματική αναθεώρηση, οι οποίες είναι προγραμματισμένο να παρουσιαστούν στην κοινοβουλευτική ομάδα περί τα μέσα Ιουλίου. Στη Συγγρού, πάντως, υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι ούτε ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει κάτι συγκεκριμένο, εκτός από αοριστολογίες για τη συνταγματική αναθεώρηση, στη φιέστα ανήμερα της επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας, στις 24 Ιουλίου.
Comments