«Το Brexit ως ευκαιρία για νέο ξεκίνημα»

Επισκόπηση τύπου

«Το Brexit ως ευκαιρία για νέο ξεκίνημα»

Ο γερμανικός και διεθνής τύπος βρίθει σχολίων για το βρετανικό δημοψήφισμα. Επιχειρείται να ερμηνευθεί το αποτέλεσμα της κάλπης και αναζητείται η ορθή στρατηγική για την «επόμενη μέρα».
Δύο ημέρες μετά το δημοψήφισμα που ολοκληρώθηκε με την πλειοψηφία των Βρετανών να προτιμούν την έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ, το ζήτημα εξακολουθεί να κυριαρχεί στα σχόλια του διεθνούς τύπου.
«Το Brexit μπορεί να είναι ευκαιρία να ανακαινιστεί εκ βάθρων και να διαρθρωθεί με δημοκρατικότερο τρόπο η ΕΕ. Για να συμβεί αυτό πρέπει να γίνουν ταχείς και αποφασιστικοί χειρισμοί. Η λογική του «να συνεχίσουμε όπως μέχρι τώρα» θα ήταν αυτοκτονία», εκτιμά ηStraubinger Tagblatt.
Saarbrücker Zeitung τονίζει ότι «η ΕΕ πρέπει να αντιληφθεί αυτή τη στιγμή ως σήμα αφύπνισης και να δρομολογήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ακόμη και χωρίς τη Μ. Βρετανία».
«Η ώρα των λαϊκιστών»
«Η ΕΕ πρέπει να αντιληφθεί αυτή τη στιγμή ως σήμα αφύπνισης»
«Η ΕΕ πρέπει να αντιληφθεί αυτή τη στιγμή ως σήμα αφύπνισης»
Η Mittelbayerische Zeitung επιχειρεί να αναδείξει μια άλλη πτυχή επισημαίνοντας ότι «είναι η ώρα των λαϊκιστών. Αλλά θα πρέπει ακριβώς να είναι απλά μια ώρα. Καμία χώρα της ΕΕ δεν θα μπορέσει σε βάθος χρόνου να αντεπεξέλθει μόνη της σε έναν κόσμο των παγκοσμιοποιημένων αγορών».
«Και τώρα; Από την αδράνεια του σοκ πρέπει να αναδυθεί στο κλαμπ των ‘27' πλέον μια αντίδραση αυτοκριτικής και εν τέλει αυτοπεποίθησης. (…) Το Brexit ως ευκαιρία για νέο ξεκίνημα», σχολιάζει η Rheinische Post.
Neue Osnabrücker Zeitung εκτιμά ότι «μετά την υπέρβαση του σοκ το μέλλον της ΕΕ κρίνεται σε δύο θέματα: την προσφυγική κρίση και την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Τα κράτη του πυρήνα, η Γαλλία και η Γερμανία, πρέπει να δώσουν απαντήσεις. Σε αυτές περιλαμβάνεται να περιοριστεί η εξουσία της Κομισιόν και να πειστούν εκ νέου οι πολίτες για το εγχείρημα που λέγεται Ευρώπη».
«Βέλη» κατά της Γερμανίας
«Ο Ντέιβιντ Κάμερον ήταν αναγκασμένος να ανακοινώσει την παραίτησή του»
«Ο Ντέιβιντ Κάμερον ήταν αναγκασμένος να ανακοινώσει την παραίτησή του»
Οι Times του Λονδίνου σχολιάζουν ότι «το σοκ του Brexit ταρακούνησε συθέμελα τη Μ. Βρετανία. Ο Ντέιβιντ Κάμερον ήταν αναγκασμένος να ανακοινώσει την παραίτησή του. Η ψηφοφορία οδήγησε σε βουτιά τις παγκόσμιες χρηματαγορές και προανήγγειλε τη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου».
Σε άλλο μήκος κύματος η Daily Mail κάνει λόγο για τη «μέρα που οι άνθρωποι που προηγουμένως σιωπούσαν, ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι σε μια υπεροπτική πολιτική τάξη και μια αλαζονική ελίτ των Βρυξελλών».
Η ιταλική Il Messagero στρέφει τα «βέλη» της κατά της Γερμανίας: «Είναι δύσκολο να μη διακρίνει κανείς σε αυτόν τον αγγλικό χωρισμό πάνω από όλα ένα σαφές μήνυμα προς τη Μέρκελ. Μια πραγματική προειδοποίηση προς το συμφέρον όλων των ευρωπαίων πολιτών. Η Ευρώπη δεν το αξίζει να βρίσκεται κάτω από γερμανική κυριαρχία».
Τέλος, η ισπανική El País σχολιάζει ότι «πολλοί Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit πιστεύοντας ότι η χώρα τους θα ανακτούσε έτσι την αυτοκρατορική της ισχύ. Ίσως θα διαπιστώσουν πολύ γρήγορα ότι η χώρα του έγινε πιο αδύναμη. Διότι υπάρχουν ζώνες -η Σκωτία, η Β. Ιρλανδία, το Γιβραλτάρ- οι οποίες δεν μπορούν να συμφιλιωθούν με τη νέα κατάσταση».
Άρης Καλτιριμτζής

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»