Χαμηλώνουν οι τόνοι στο στρατόπεδο του Brexit

Οικονομία

Χαμηλώνουν οι τόνοι στο στρατόπεδο του Brexit

Λίγες μέρες μετά το δημοψήφισμα ο Τζ. Όσπορν εμφανίζεται καθησυχαστικός για τις οικονομικές συνέπειες της εξόδου, ενώ ο υπέρμαχος του Brexit Μπ. Τζόνσον δηλώνει: «Η Βρετανία είναι και θα είναι πάντα στην Ευρώπη».
Με τους διεθνείς επενδυτές σε συνεχή πανικό μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, έκανε σήμερα την πρώτη του δημόσια παρέμβαση με στόχο να καθησυχάσει τις αγορές. «Δεν ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά είχαμε ήδη εκπονήσει εναλλακτικό σχέδιο. Δεν δικαιολογείται τόση ανησυχία» υποστήριξε σε συνέντευξη τύπου ο Τζορτζ Οσμπορν.
Πρόσθεσε επίσης ότι δεν προτίθεται να καταθέσει έκτακτο προϋπολογισμό επιπρόσθετων περικοπών, όπως είχε εξαγγείλει πριν το δημοψήφισμα. Σε κάθε περίπτωση πάντως η επικράτηση του Brexit έχει προκαλέσει μια πρωτοφανή πολιτική κρίση σε επίπεδο κυβέρνησης αλλά και στους κόλπους των δύο μεγάλων κόμματων.
Οι υπέρμαχοι του Brexit σιγά-σιγά ανακαλούν...
Δεν είναι επί του παρόντος η ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας λέει τώρα ο Μπόρις Τζόνσον
Δεν είναι επί του παρόντος η ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας λέει τώρα ο Μπόρις Τζόνσον
Στο Συντηρητικό Κόμμα, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ξεκινήσει υπόγειες διαδικασίες για την επιλογή νέου ηγέτη, με τους Κάμερον και Όσμπορν να προωθούν, την υποψηφιότητα της Τερέζα Μέι, υπουργού Εσωτερικών ως ανάχωμα στην στον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έχει εξασφαλίσει την στήριξη του συνεταίρου του στην αντιευρωπαϊκή καμπάνια, Μάικλ Γκόουβ.
Στην απέναντι όχθη το Εργατικό Κόμμα συγκλονίζεται από την μεγαλύτερη εσωκομματική κρίση των τελευταίων 30 ετών με συνεχείς παραιτήσεις μελών του σκιώδους υπουργικού συμβουλίου και τον ηγέτη του Τζέρεμι Κόρμπιν να αρνείται να παραιτηθεί. Οι Κεντρώοι βουλευτές επείγονται να απαλλαγούν από τον ακροαριστερό Κόρμπιν, λόγω του σχεδόν βέβαιου ενδεχόμενου νέων εκλογών κατά τους επόμενους μήνες.
Παράλληλα οι επικεφαλής της αντιευρωπαϊκής καμπάνιας ανακαλούν ξαφνικά τις υποσχέσεις τους προς τους ψηφοφόρους τους, τόσο για τη μετανάστευση όσο και για τις μετά-Brexit σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με τις Βρυξέλλες. Από την πλευρά του ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε ότι δεν είναι επί του παρόντος η ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνουν μεταξύ φίλων και μελλοντικών οικονομικών εταίρων και πως η Βρετανία είναι και θα είναι πάντα στην Ευρώπη. Πολιτικοί αναλυτές αλλά και νομικοί κύκλοι στο Λονδίνο, δεν θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο μη ενεργοποίησης του άρθρου 50 και την διευθέτηση του νέου στάτους της Βρετανίας, εκτός πλαισίου της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.
Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»