Το πράσινο όνειρο του Γκάμπριελ για την Ελλάδα

Επισκόπηση τύπου

Το πράσινο όνειρο του Γκάμπριελ για την Ελλάδα

Σειρά άρθρων δημοσιεύονται στον γερμανικό τύπο για τη διήμερη επίσκεψη του γερμανού υπ. Οικονομίας στην Ελλάδα. Οι αρθρογράφοι εκφράζουν επιφυλάξεις για την έκβαση των προγραμματισμένων συναντήσεων του Ζ. Γκάμπριελ.
«Πώς θα ορθοποδήσει η Ελλάδα;» είναι ο τίτλος άρθρου που αναφέρεται στην επίσκεψη του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην Ελλάδα και δημοσιεύεται σήμερα στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Focus. «Μετά το δημοψήφισμα για το Brexit τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα προς τη Μ. Βρετανία. Ταυτόχρονα όμως υποβόσκει στην ΕΕ και η ελληνική κρίση. Ο υπουργός Οικονομίας Γκάμπριελ θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Τσίπρα στην Αθήνα. Μπορούν οι Έλληνες να ελπίζουν σε περισσότερη επιείκεια;» διερωτάται ο δημοσιογράφος. Ταυτόχρονα πάντως επισημαίνεται η δύσκολη θέση στην οποία συνεχίζει να βρίσκεται η Ελλάδα. «Η οικονομία στην καταχρεωμένη ευρωπαϊκή χώρα δεν λέει να πάρει μπροστά. Μετά από τέσσερα χρόνια ύφεσης παρουσίασε το 2014 ελαφρά ανάπτυξη της τάξης του 0,7%. Ωστόσο τους πρώτους τρεις μήνες του 2016 σημειώθηκε ύφεση ύψους 1,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Έτσι και οι γερμανοί επενδυτές εμφανίζονται συγκρατημένοι. Η πλειοψηφία δεν αναμένει γρήγορη ανάκαμψη των γερμανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα».
Για «το πράσινο όνειρο του Γκάμπριελ» κάνει λόγο η εφημερίδα Handelsblatt και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προσπαθεί να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της οικολογικής ενέργειας κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα. Στόχος είναι η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να βοηθήσει τη χώρα που πλήττεται από την κρίση. Η γερμανική κυβέρνηση βλέπει στη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα με την Ελλάδα έναν τρόπο να δώσει νέα ώθηση στην οικονομία της χώρας και ταυτόχρονα να διαδώσει την ιδέα της στροφής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Λερναία ύδρα η τρομοκρατία
Το αεροδρόμιο Ατατούρκ μια μέρα μετά την επίθεση
Το αεροδρόμιο Ατατούρκ μια μέρα μετά την επίθεση
Το άλλο θέμα που απασχολεί έντονα και τα γερμανικά ΜΜΕ είναι η προχθεσινή επίθεση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Σε σχετικό άρθρο η εφημερίδα Westfälische Nachrichten σκιαγραφεί μια ζοφερή εικόνα.
«Βίαιη και καταστροφική. Η τρομοκρατία στο αεροδρόμιο Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη αποδεικνύει ότι η Λερναία Ύδρα βγάζει συνεχώς νέα κεφάλια. Η ελπίδα ότι κάπου υπάρχει ακόμη ασφάλεια είναι μάταιη. Κάποιοι εδώ παρηγορούνται με τη σκέψη ότι η Τουρκία βρίσκεται μακριά. Όμως το τέρας της τρομοκρατίας μπορεί να χτυπήσει αύριο και το Λονδίνο ή τη Φραγκφούρτη. Αυτό έδειξαν τα γεγονότα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών πριν από μερικούς μήνες».
Η εφημερίδα Tageszeitung σχολιάζει τον τρόπο με τον οποίο ο δυτικός κόσμος αντιλαμβάνεται και διαχειρίζεται τις ειδήσεις που αφορούν τρομοκρατικές επιθέσεις. «Στο μυαλό μας συνεχίζουν να υπάρχουν δύο κατηγορίες θυμάτων τρομοκρατίας. Από τη μία είναι εκείνοι που σκοτώθηκαν στο Παρίσι ή τις Βρυξέλλες, των οποίων ο θάνατος μας συγκλόνισε βαθύτατα. Και από την άλλη είναι εκείνοι που δολοφονήθηκαν τόσες φορές στην Τουρκία, το Ιράκ ή το Ισραήλ και τους οποίους η Δύση αντιμετωπίζει με αποστασιοποιημένη συμπόνια. Η εγγύτητα καθορίζει το πόσο μας αφορά ένα γεγονός. Αυτή είναι η μια εξήγηση. Ωστόσο πάντα υπάρχει ο υπαινιγμός ότι σε κάποιες περιοχές η ισλαμιστική τρομοκρατία αποτελεί μέρος μιας τοπικής διαμάχης. Τα θύματα είναι άξια της συμπόνιας μας, αλλά δεν ταυτιζόμαστε με αυτά».
Αλεξάνδρα Κοσμά

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc