Θησαυροί από τη θάλασσα της Σικελίας

Κοινωνία & Πολιτισμός

Θησαυροί από τη θάλασσα της Σικελίας

200 ευρήματα από τη θάλασσα της Σικελίας παρουσιάζονται στο Ασμόλειο Μουσείο της Οξφόρδης. Ο τίτλος της έκθεσης είναι "Θύελλες, πόλεμοι και ναυάγια", μαρτυρίες μιας πολυκύμαντης ιστορίας.
Oxford Ashmolean-Museum Ausstellung Meeresschätze aus Sizilien
Ένας ρωμαϊκός αμφορέας, ο οποίος για 1.800 ολόκληρα χρόνια βρισκόταν κρυμμένος στο βυθό της θάλασσας της Σικελίας, είναι ένα από τα εκθέματα που παρουσιάζονται στο Ασμόλειο Μουσείο της Οξφόρδης. Πρόκειται για το παλαιότερο πανεπιστημιακό μουσείο τέχνης, αρχαιολογίας και φυσικής ιστορίας στη Μεγάλη Βρετανία.
Γύρω από τον αμφορέα έχει σχηματιστεί ένα περίεργο στεφάνι από κοράλλια. Ο αμφορέας είναι ένας από τους 200 θησαυρούς που ανασύρθηκαν τα τελευταία 60 χρόνια από τις θάλασσες της Σικελίας. Το διάσημο μουσείο της Οξφόρδης επιχειρεί να ρίξει μια ματιά στην ιστορία του νησιού που εκτείνεται σε περισσότερα από 2.500 χρόνια. Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Θύελλες, πόλεμοι και ναυάγια – Θησαυροί από τη Σικελία».
Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει «τη ροή ανθρώπων, αγαθών και ιδεών ανάμεσα στην Ευρώπη, τη βόρεια Αφρική και την Εγγύς Ανατολή, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» δηλώνει ο Πολ Ρόμπερτς, επιμελητής και διευθυντής της συλλογής αρχαιοτήτων στο Ασμόλειο Μουσείο της Οξφόρδης. «Όλοι γνωρίζουμε τους θαυμάσιους θησαυρούς της Σικελίας στην ξηρά αλλά εξίσου συναρπαστικοί είναι και οι θησαυροί που βρίσκονται στο βυθό» λέει.
Ζωντανοί μύθοι μέσω ψηφιοποίησης
Xάλκινο έμβολο, το οποίο βρισκόταν στην πλώρη των πολεμικών πλοίων
Xάλκινο έμβολο, το οποίο βρισκόταν στην πλώρη των πολεμικών πλοίων
Πρόκειται για την πρώτη έκθεση αυτού του είδους στη βόρεια Ευρώπη, όσον αφορά το εύρος και τη θεματική. Μετά την Οξφόρδη τμήμα της έκθεσης θα μεταφερθεί στην Κοπεγχάγη και αργότερα στο μουσείο του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας στη Βόννη.
Ο επισκέπτης μπορεί ψηφιακά να ζήσει την αγωνία μιας πολυαίμακτης ναυμαχίας ανάμεσα στην Καρχηδόνα και τη Ρώμη ή να νιώσει την ειρηνική ατμόσφαιρα μιας βυζαντινής εκκλησίας. Πολλά από τα εκθέματα παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Όπως για παράδειγμα ένα χάλκινο έμβολο, το οποίο βρισκόταν στην πλώρη πολεμικών πλοίων και στόχο είχε να βυθίζει τα εχθρικά σκάφη. Ακόμα μπορεί να δει κανείς στον γάντζο του εμβόλου ξύλινα κατάλοιπα μιας εχθρικής γαλέρας που πήρε μέρος στην αποφασιστική ναυμαχία μεταξύ Ρώμης και Καρχηδόνας το 241 π.Χ.
Ένα ολόκληρο δωμάτιο αφιερώνεται σε μια λυόμενη εκκλησία από την εποχή του Ιουστινιανού. «Αυτή είναι η εκκλησία μας τύπου ΙΚΕΑ» λέει η επιμελήτρια Αλεξάντρα Σοφρόνιεφ, επισημαίνοντας πως τότε, στα πλαίσια των χριστιανικών αποστολών, μεταφέρονταν ολόκληρα τμήματα εκκλησιών.
Τα πρώτα εκθέματα ανασύρθηκαν το 1960 υπό την καθοδήγηση του Γερμανού επιστήμονα Γκέρχαρντ Καπιτέν. Η έκθεση διαρκεί μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου.
Άννα Τομφόρντε / Μαρία Ρηγούτσου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»